+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2018. augusztus 16. csütörtök, 08:31
A magyarok tíz, a lengyelek tizenöt százaléka gondolkodik törzsi alapon a politikáról, mutatta ki egy friss tanulmány. A társadalom ezen része az erős vezetőkben hisz, elítéli azokat, akik nem a saját politikai törzsébe tartoznak, és az ő körükben igencsak elfogadott az erőszak mint politikai eszköz. Mit jelent mindez, és megismétlődhetnek-e a 2006-os zavargások Magyarországon?

Aggasztó jelenséget tárt fel a Political Capital elemző cég nemrég publikált tanulmányában, amely a tekintélyelvű populizmus térnyerésének társadalmi okait térképezte fel Magyarországon és Lengyelországban. A lengyel partnerszervezettel, az Institute of Public Affairsszel közösen jegyzett tanulmány a populizmus erősödését segítő gondolkodásmódon túlmutató választói attitűdöt is talált, ami a tribalizmus, azaz a törzsi gondolkodás kifejezéssel írható le.

 

A törzsi szemlélettel rendelkező emberek szerint az ország sikeresebb lenne, ha választott politikusok helyett egy keménykezű vezető hozná a döntéseket. A tribalistákra jellemző az is, hogy fekete-fehéren látják a politikát. Így szerintük egy emberről pusztán a politikai nézetei alapján megállapítható, hogy jó vagy rossz-e. Ennek megfelelően a társadalom ezen része az erős vezető köré összpontosul, és mérlegelés nélkül elutasítja „más törzsek” képviselőit.

 

A tanulmány azt is megállapította, hogy a tribalisták sokkal inkább elfogadják az erőszakot politikai eszközként,

 

és sokkal inkább elutasítják a politikai pluralizmust, mint a társadalom többi része. A kutatás szerint

 

a magyar társadalmon belül a tribalisták aránya tíz százalék, a lengyelen belül tizenöt százalék.

 

Bár a törzsi gondolkodásmód valamilyen mértékben mindig is jelen volt, a jelenlegi körülmények között még nagyobb mértékűvé növekedhet – hívta fel a figyelmet Juhász Attila, a tanulmány egyik szerzője. 

 

Nincs meg a tudás az erőszakos fellépéshez

 

Az Azonnali a tanulmány kapcsán arra volt kíváncsi, vajon megismétlődhetnek-e Magyarországon a 2006-ban látott erőszakos jelenetek. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója nem lát erre sok esélyt. Szerinte a rendszerváltás utáni baloldalon nincs politikai tudás az erőszakos tüntetésekről, így ott eleve nehezen képzelhető el bármilyen rendbontás.

 

Nem úgy a radikális jobboldalon. Ott az erőszakról valós tudás megvan, leginkább a futballhuligánok viselkedésének köszönhetően:

 

a 2006-os zavargások magját is a radikáljobbosok adták. Ám a jelenlegi kormány kielégíti az ő igényeiket is, így nem látszik, hogy mi lehetne az a politikai ügy, ami újra mobilizálná ezeket a tömegeket. 

 

„Azt azért hozzá kell tenni, hogy kutatási eredmények alapján nehéz megmondani, hogy egy ma nem ismert politikai szituációban hogyan viselkednének a választók” – mondta az elemző.

 

Hasonló véleményen van Krekó Péter is. A Political Capital ügyvezető igazgatója az Azonnalinak elmondta, hogy a kutatásuk szerint – bár a politikai erőszaknak van támogatottsága az ellenzéki oldalon is – a tribalista attitűd a kormánypárt szavazótáborában a legerősebb: az így gondolkodók ötvenkilenc százaléka a Fideszre szavazna.  

 

„Nem szeretném azonban az ördögöt a falra festeni: jelenleg nem látom a tényleges erőszakhullám veszélyét, és az ellenzéki oldalon inkább az apátia uralkodik. De természetesen az őszödi beszédhez hasonló események előfordulását nem is lehet megjósolni” – tette hozzá Krekó.

 

Nem is igazi kutatás, mondja G. Fodor

 

Az Azonnali szerette volna megszólaltatni a kormányközeli elemzőket is. Megkeresésünket a Nézőpont Intézet azzal hárította el, hogy főszabály szerint más elemző intézetek kutatásait nem véleményezik. 

 

G. Fodor Gábor pedig azt mondta: A Political Capital kutatása politikai szándékok által vezérelt. Kutatásnak álcázott politikai állításokról van szó. Így azokat nem kívánom kommentálni.

 

A Political Capital tanulmányának főbb megállapításai magyarul itt, angolul itt olvashatóak, a tanulmány pedig itt érhető el.

 

NYITÓKÉP: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás