Mit tud a füves sör?

Szerző: Petróczi Rafael
2018.08.15. 09:11

Aki akar, már a sörtől is betéphet – legalábbis az USA-beli Kalifornia államban, miután a Heineken piacra dobott egy füves sört. Hogyan készül a THC-t tartalmazó ital? Be lehet rúgni tőle? Milyen hatása lehet a fogyasztóra? Az Azonnali utánajárt.

Mit tud a füves sör?

Az Egyesült Államokban, Kalifornia államban az ott hatályos törvényekkel összhangban a Heineken tulajdonában lévő Lagunitas sörfőzde – együttműködve a CannaCraft nevű, kannabisz alapú termékeket előállító vállalkozással – a napokban dobta piacra a füves sört. Az, hogy a sörfőzde az Egyesült Államokban kísérletezik ilyesfajta innovációval, nem meglepő: az amerikaiak majdnem kétharmada legalizáláspárti

A terméket, ami stílusosan a Hi-Fi Hops nevet kapta, két változatban árulják: az egyik 10 milligramm THC-t tartalmaz, a másik 5 milligramm THC-t, valamint 5 milligramm CBD-t.

Az előbbi hatóanyag felelős a füvezés során tapasztalható delíriumért, az utóbbi pedig a terápiás hatásokért, mint mondjuk a fájdalomcsökkentés. Ezen anyagok egyike sem addiktív, ellentétben az alkohollal, ami egyáltalán nem található meg a Lagunitas új gyártmányában. A sörnek ráadásul a kalóriaértéke is nulla – állítják a készítők. 

Hogyan készül ez a cucc?

Mivel a sörfőzők féltetten őrzik receptjeiket, ezért nem tudni pontosan, hogyan készül a kannabiszos sör. Az Azonnali megkérdezte a budapesti Monyo sörfőzdét, hátha van valami tippük: szerintük sokban nem térhet el egy ilyen sör készítése a hagyományostól. Vagy egy alkoholos tinktúrát készítenek a kannabiszból, és azt adagolják a sörhöz, vagy pedig a sörfőzés közben a forralásnál adagolják a sörléhez. Az alkohomentes sör készítésének is több változata létezik: vagy megszakítják az erjedést, vagy például fordított ozmózissal „kiszűrik” belőle az alkoholt.

Akárhogy is készítik, a Lagunitas sörfőzdének nem ez az első kísérletezése a kannabisz és a sör párosításával: szűk egy éve álltak a nyilvánosság elé a Supercritical névre hallgató IPA-sörrel. Ám ebből a készítményből a THC-t még kémiailag kivonták, így csupán a kannabisz ízét lehetett érezni, annak bódító hatása nélkül. „A Hi-Fi Hops az egyik legizgalmasabb fejezete a kannabisz és a Lagunitas közös történetének” – mondta akkor Maria Stipp, a sörfőzde vezetője. „Az ötlet, hogy egy kalóriamentes készítménybe kannabiszt keverjünk, tökéletes lépésnek tűnik ahhoz, hogy összekapcsoljuk a múltunkat a jövőnkkel.” 

„A kannabisz hatóanyagainak felszívódása szájon keresztül sokkal lassabban történik, mint a tüdőben. Így a kannabiszos sör hatása is enyhébb, mintha az ember egy jointot szívna el.”

Ezt az Azonnali Zacher Gábor toxikológustól tudta meg, aki szerint a THC-használat egy egészen új formájáról van szó a füves sör esetében.

Vajon hányadik palacknál van a határ?

Az egészségügyi előnyökről és hátrányokról beszélve a szakértő kifejtette, hogy ellentétben a hazánkban igencsak divatos jointtal, amikor is a kannabiszt dohánnyal keverve fogyasztják, a kannabiszos sör kiiktatja a szerhasználatból a dohányzás káros hatásait, mint a kátrány lerakódását a tüdőben. Ilyen értelemben biztosan egészségesebb a Lagunitas terméke, mint a joint. A kannabiszos sör mellett szól az is, hogy nincs benne alkohol, így berúgni biztosan nem lehet tőle.

„A másik oldalról ugyanakkor komoly veszély a THC kiszámíthatatlan, pszichoaktív hatása” – mondta Zacher Gábor. „Az alkoholos sörnél előre tudhatod, hogy a negyedik vagy az ötödik sör után milyen állapotba kerülsz. A THC egyénre gyakorolt hatásai viszont nem húzhatóak egy kaptafára:

ha megiszod a negyedik vagy ötödik kannabiszos sört, ugyanúgy lehet, hogy boldogságmámorban fogsz úszni, mint hogy pánikrohamot kapsz.”

A Heineken Magyarország ennek ellenére sem lát kivetnivalót leányvállalata gyakorlatában. Sőt. Mint az Azonnalinak elmondták, a Lagunitas sörfőzdében az a nagyszerű, hogy sörfőzői folyamatosan ontják magukból az újabbnál újabb innovációkat, melyek néha feszegetik a sörpiacon megszokott határokat.

A Heineken éppen ezért és a rendkívül inspiráló kreativitásuk miatt lépett velük együttműködésre, tudtuk meg. Az anyavállalat ennek szellemében hagyja a Lagunitas sörfőzdét önállóan, szabadon működni, írta a cég az Azonnalinak.

Most pedig piacot kutatunk.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek