Az osztrák menekültügyi hivatal megmondja, buzi-e vagy

Szerző: Bakó Bea
2018.08.15. 13:45

Sem a járása, sem a viselkedése, sem az öltözködése nem utal arra, hogy homoszexuális lenne – írta az osztrák hatóság egy afgán menedékkérőnek, aki arra hivatkozott, melegsége miatt üldözik otthon.

Az osztrák menekültügyi hivatal megmondja, buzi-e vagy
Pöttyös az inged? Buzi-e vagy? Fested a hajad? Buzi-e vagy? Piros a cipőd? Buzi-e vagy?

Az osztrák menekültügyi hivatal úgy tűnik, a Sickratman slágerében leírt hétköznapi módszerekkel dolgozik, legalábbis annak a határozatnak az indokolása szerint, ami a bécsi Falter hetilap birtokába került. Az ügy főszereplője egy tizennyolc éves afgán, aki arra hivatkozva kért menedéket Ausztriában, hogy hazájában üldözésnek van kitéve, mert homoszexuális. Afganisztában valóban büntetendő a homoszexualitás, öttől tizenöt évig terjedő börtön járhat homoszexuális megnyilvánulásokért.

Az osztrák szabályok szerint megalapozza a menedékjogot, ha valakit a szexuális orientációja miatt üldöznek, ezt azonban bizonyítani kell. A hatóságot viszont úgy tűnik, nem könnyű meggyőzni, ha valaki nem néz ki eléggé melegnek.

A konkrét menedékkérelmet ugyanis azzal utasították el, hogy a kérelmezőnek

„sem a járása, sem a viselkedése, sem az öltözködése nem utal még csak megközelítőleg sem arra, hogy homoszexuális lenne.”

A kérelmező egyébként még kiskorúként érkezett Ausztriába, így jelenleg egy gyermekfaluban tartózkodik. Az ottani viselkedését is vizsgálták: azt találták, hogy a gyermekfaluban gyakran voltak veszekedések, konfliktusok, és a kérelmező agressziós potenciálja nem vall arra, hogy meleg lenne. Mint ahogy az sem, hogy a kérelmező inkább magányos típus. A homoszexuálisok nem inkább barátkozós, társasági emberek? – teszi fel a kérdést a hivatal a határozat indokolásában, amit a Frankfurter Allgemeine ismertet.

Egyelőre mindenesetre nem jogerős a viselkedés és öltözködés alapján eldöntött ügy. A kérelmező fellebbezett, így másodfokon dől el, hogy az afgán férfi eléggé homoszexuális-e az osztrákoknak.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek