Személyes bosszú állhat a debreceni igazgató eltávolítása mögött

Szerző: Tóth Tamás
2018.08.10. 16:10

Nem volt hajlandó kirúgni egy tanárt, aki ellentmondott a tankerületi igazgatónak, és nem akadályozta meg a tanárok sztrájkját sem az iskolában. Forrásaink szerint ez állhat amögött, hogy a tantestület, a szülők és a diákok akarata ellenére Rózsavölgyi Gábor nem lehet a továbbiakban a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója. Helyette egy fideszes önkormányzati képviselő, Türk László kapja meg a pozíciót.

Személyes bosszú állhat a debreceni igazgató eltávolítása mögött

Először a 444 írt arról, hogy a tantestület, a szülők és a diákok akarata ellenére elutasították a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatójának, Rózsavölgyi Gábornak a pályázatát a pozíciója megújítására. Ráadásul indokolás nélkül. Időközben a Cívishír írta meg, hogy az Epreskerti Általános Iskola igazgatóhelyetteseként dolgozó fideszes önkormányzati képviselő, Türk László pályázata lett a befutó, ahogy arra a körülmények ismeretében számítani is lehetett.

A városi oktatási ügyekben tájékozott, névtelenséget kérő forrásunktól úgy értesültünk, hogy Rózsavölgyi igazgatói pályázatát azért utasították el, mert

a Fidesz a nagy debreceni gimnáziumokat pártkontroll alatt szeretné tudni, ez a sors érte most utol a több képzést tekintve is kiemelkedő színvonalon működő, ám eddig rebellisnek számító Adyt.

Az iskola egyik szintén anonimitást kérő tanárától úgy tudjuk, hogy Rózsavölgyi eltávolítását Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató személyesen is szorgalmazta. Információink szerint a konfliktus egy 2016 februári köznevelési fórumra vezethető vissza, ahol az elégedetlen tanárok között felszólaló Belinszky Péter, az Ady egyik – nem a félénkségéről és visszafogottságáról ismert – tanára egy petíciót szeretett volna átadni az ülést levezető, a KLIK-et képviselő Karika Rozáliának, aki ezt akkor nem volt hajlandó átvenni.

Rózsavölgyi nem volt hajlandó kirúgni a petíciózó tanárt

Úgy tudjuk, Pappné Gyulai Katalin megorrolhatott az említett tanárra. Többen úgy gondolják, hogy Rózsavölgyi pályázatát részben azért utasították el, mert az igazgató többszöri jelzésre sem volt hajlandó elbocsátani az oktatási rendszert élesen kritizáló Belinszkyt, valamint egyik – már nyugdíjba vonult – kollégáját, aki szintén részt vett a fórumon.

A másik ok, ami miatt Pappné Gyulai Katalin megharagudhatott Rózsavölgyire, hogy nem akadályozta meg az adys tanárok sztrájkját 2016 áprilisában.

Az országos tanár (és diák-) sztrájkhoz az Ady tanári karának 86 százaléka csatlakozott, ami igencsak szúrhatta a helyi és országos fideszes politikusok, valamint a nekik megfelelni akaró tankerületi igazgató szemét. A sztrájkban egyébként – vélhetően taktikai okok miatt – Rózsavölgyi nem vett részt, csupán beteget jelentett.

A fentieket a gimnázium egy másik tanára is megerősítette, hozzátéve, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt egy belső vizsgálatot folytattak le az iskolánál, amelyben elsősorban adminisztratív okok miatt elmarasztalták az igazgatót.

A fideszes új igazgató, Türk László politikai botránykeltést lát

Telefonon többször is kerestük az időközben az ügyben közleményt kiadó Rózsavölgyi Gábort, hogy megkérdezzük tőle, mennyire játszhattak szerepet a pályázat elutasításában a 2016-os események, de nem kívánt nyilatkozni. Az Azonnalinak mindössze annyival egészítette ki az ott leírtakat, hogy nem kíván részt venni semmilyen politikai botrányban:

„Láthatják, a közleményemben semmit sem írtam Türk Lászlóról, se másról” – mondta Rózsavölgyi az Azonnalinak.

A közleményben egyébként tagadta, hogy szakmai problémák lennének az intézménynél, vagy hogy az bármikor is törvénytelenül működött volna az ő irányítása alatt.

Kerestük Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgatót is, de cikkünk megjelenéséig nem reagált kérdéseinkre. Korábban kiadott közleményében arról ír, az iskolában nem látták biztosítottnak a „jogszerű működés feltételeit”, valamint megdöbbentőnek tartja, „hogy egyesek politikai ügyet kívánnak kreálni egy szakmai döntésből”.

A politikai botránykeltés miatt méltatlankodott az igazgatói poszt várományosa, Türk László fideszes önkormányzati képviselő is. 

„A közéleti fejleményekre rálátó közéleti szereplőként, gyakorló pedagógusként úgy érzem, hogy vannak, akik politikai botránykeltéssel próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy milyen szakmai problémák adódtak egy neves gimnáziumban” – írta az Azonnalinak.

Azt is írta, hogy a következő időszakot az iskola működésének aprólékos megismerésével fogja tölteni: szerinte ez könnyen menni fog az eddigi, más intézményekben szerzett gyakorlati tapasztalatai alapján.

A Facebookon már szerveződnek a tiltakozók

Úgy tűnik, sokan azonban nem szeretnék, ha Türk László túlságosan közelről megismerné az Adyt, ugyanis a napokban petíció indult azért, hogy Rózsavölgyi maradjon az igazgató, amelyet eddig több mint 2400-an támogattak, valamint Facebookon is szerveződnek a döntés ellen tiltakozók.

A szombatra a gimnázium területére meghirdetett esemény szervezői azt írják: „Ennek az intézménynek a múltja nem engedheti, hogy a politika áldozatává váljon mindaz, amit az elmúlt évtizedekben elértek. Mutassuk meg, hogy sokan vagyunk, akik nem fogadjuk el a döntést!”

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után, péntek este Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató megbízásából Karika Róza kabinetvezető annyit írt az Azonnalinak, hogy a pályázat elbírálása során minden körülményt figyelembe vettek, így a pályázatokat, a szakmai szempontokat és a véleményezésre jogosultak javaslatait is. 

„A döntésben komoly súllyal vettük figyelembe azt a tényt, hogy a Debreceni Tankerületi Központ Rózsavölgyi Gábor pályázatát nem támogatta a 2016/2017-es és 2017/2018-as tanévek fenntartói törvényességi ellenőrzéseken tapasztaltak alapján.” Az ellenőrzések során azt találták, hogy a tanórák megtartása és helyettesítése, a tanárok feladatkiosztása és a dokumentáció vonatkozásában sem működött jogszerűen az iskola – írták.

FOTÓ: Youtube

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek