A büfé, a vécék és egy lakossági bejelentés állt az ARC útjába Zuglóban

Szerző: Hutter Marianna
2018.08.10. 17:12

Parkolási káosz, a toi-toi WC-k szaga, keveset fizető szervezők – állításuk szerint többek közt ezért nem szavazták meg a zuglói önkormányzat illetékes bizottságának a tagjai az Örs vezér útját az ARC kiállítás helyszínéül. Karácsony Gergely polgármester szerint viszont politikai motivációk vezérelték a tiltakozókat: „ha valaki valamit meg akar akadályozni, akkor mindig talál érvet arra, hogy ezt megtegye”.

A büfé, a vécék és egy lakossági bejelentés állt az ARC útjába Zuglóban

„Én nem állítom, hogy az Örs vezér út tökéletes helyszín lett volna, de fontosnak érzem, hogy az ARC ne szűnjön meg” – erről beszélt a Zuglót vezető párbeszédes Karácsony Gergely az Azonnalinak. Csütörtökön ugyanis bejárta a sajtót, hogy az önkormányzat illetékes bizottsága nem szavazta meg a helyszínt az utóbbi években egyre inkább kormánykritikussá váló kiállítás színhelyéül, így továbbra is bizonytalan, hogy hol lesz idén az ARC. Az előterjesztést a bizottság kormánypárti tagjai szavazták le, továbbá tartózkodott egy ugyancsak fideszes képviselő, de egy jobbikos és egy független is.

Sok lesz az autó, büdös a vécé, és egyébként is rossz volt a pályázat

„Nem a lakóházak közé való egy száz óriásplakátot bemutató, összesen 100-150 ezer látogatót váró kiállítás” – nyilatkozta a fideszes Zagyva Balázs arról, miért nem szavazta meg, hogy az idei ARC kiállítás az Örs vezér úton legyen. Az Azonnali felvetésére, hogy a pártközpont kérésére szavaztak-e nemmel, Zagyva Balázs úgy reagált: „semmiféle felső utasítást nem érkezett hozzájuk”, a lakók szempontjai vezérelték. Zagyva szerint problémát okozott volna, hogy  a környéken így is nagyon kevés a parkolóhely a lakóházak között,

„ha oda hétvégén csak ötvenen érkeznek autóval, máris káosz van”.

Szerinte a szervezők pályázati anyaga is hagyott maga után kívánnivalót. Például bár a rendezvény hangsúlyozza, hogy nonprofit, mégis kihagyták a tervekből, hogy szeretnének oda büfét, pedig abból keletkezne anyagi haszon. Zagyva Balázs sérelmezte azt is, hogy bár elvileg hetek óta folytak a szervezőkkel a tárgyalások, a bizottsági tagokat nem tájékoztatták erről időben, két nappal a döntéshozatal kapták meg az anyagot, amiről dönteniük kellett.

„Ha esetleg elénk hoznak egy normálisan kidolgozott pályázatot normálisan megválasztott helyszínnel, akkor elképzelhető, hogy megszavazzuk, hiszen a kiállítás eddig is Zuglóban volt” – mondta.

„Nem értettem, hogy jutott eszükbe ez a helyszín” – ezt már Várnai László, a Civilzugló Egyesület képviselője mondta, aki tartózkodott a szavazáson. Szerinte szintén alkalmatlan a terület az ARC kiállítás megvalósítására, hiszen egy családi házas utcában sétáltak volna látogatók ezrei. Ő többek közt – a parkolás és a büfé kérdését szintén felvetve – azt is nehezményezte, hogy a látogatók letaposták volna az ottani zöld területeket, de a lakók nyugalmát zavarta volna például a toi-toi WC-k szaga is.

A képviselő kifogásolta azt is, hogy a szervezők nem akarták kifizetni az összterületet, amit használtak volna, csak a plakátok alapterületét. Vagyis az általuk igényelt ötezer négyzetméterből csak 310-ért fizettek volna. Ezt ahhoz hasonlította, mintha egy étterem csak azt a területet bérelné, amin az asztalok lába van.

„Ide vezet, ha egy polgármester úgy vezet egy kerületet, hogy nem ismeri a területet és csak propagandacélokkal kíván valamibe beleszállni, amivel ártana a helyieknek” – mondta.

Ugyanakkor Várnai László elmondta az Azonnalinak azt is, hogy ha más, megfelelő helyszínt találnának a szervezők, támogatná a rendezvény megvalósulását, hiszen ő maga is több alkalommal mutatta be műveit korábbi ARC kiállításokon. Várnai szerint egyébként alkalmas lenne az ARC helyszínéül a Bosnyák tér, a Fogarasi úti Tesco parkolója vagy a Vezér út is.

Hirtelen fontos lett egyetlen lakossági bejelentés is

A fideszes Bihary Zoltán pedig azért döntött a tartózkodás mellett, mert hozzá egy telefonos lakossági bejelentés érkezett a kiállítás ellen, amit ugyan írásban nem erősítették meg, de ettől még figyelembe vette.

Ha nem jött volna bejelentés, akár még máshogy is alakulhatott volna a szavazás, mondja a fideszes Bihary.

„Nyilván a Városliget a legalkalmasabb az ARC kiállításra, és ehhez képest minden más rosszabb megoldás” – nyilatkozta Karácsony Gergely, Zugló párbeszédes polgármestere, aki szerint politikai motivációk miatt szavazták le a rendezvény megvalósítását. Ő eleve nevetségesnek tartotta, hogy a Városligetből kirakták a kiállítást, mert bár a korábbi helyszínén valóban építkezés folyik, de lett volna ott másik, alkalmas terület a megvalósításra a környezet károsítása nélkül a Közlekedési Múzeum környékén. Ám miután a Városliget kiesett, a kerület úgy tud a rendezvénynek segíteni, hogy zuglói tulajdonú közterületet nyit meg erre a célra.

Karácsony szerint az Örs vezér útnál se lett volna jobb vagy rosszabb  a parkolás, mint más zuglói területen. Abban sem látott volna problémát, ha a rendezvény büfét üzemeltetett volna, mert az önkormányzat dönthet úgy, hogy a büfé által használt területre kiszámlázza a piaci árat a közterület foglalására, erre a szervezők is nyitottak lettek volna.

Azt ugyanakkor Karácsony Gergely elismerte, hogy a rendezvény tizenhárom családi házat érintett volna, vagyis elképzelhető, hogy az ott lakók nem a legkellemesebb időszakukat élték volna az ARC alatt.

Ám Karácsony szerint ugyanez a bizottság más esetben anélkül ad ki engedélyt, hogy figyelembe venné a lakók érdekét. „Ha valaki valamit meg akar akadályozni, akkor mindig talál érvet arra, hogy ezt megtegye” – mondta, hangsúlyozva, hogy a bizottsági tagok a működési szabályzatnak megfelelő időben kapták meg az előterjesztést. Ugyan a zöldterület miatti aggodalom szerinte is jogos, de pont emiatt ragaszkodott volna az önkormányzat ahhoz, hogy a szervezők vállalják a rendezvény után, hogy újratelepítik a füvet.

Az Azonnali kérdésére, miszerint mennyire szól számára az ARC befogadása politikai tőke kovácsolásáról, Karácsony Gergely úgy válaszolt: aki ezzel vádolja őt, az tulajdonképpen bevallja, hogy politikai okokból tartott be a rendezvénynek.

„De az a demokrácia lényege, hogy az ember próbál jó dolgokat csinálni.

Hozzátette: azt, hogy egyáltalán készül egy előterjesztés, mely zuglói helyszínt biztosítana az ARC-nak, azt nem az önkormányzat kommunikálta, hanem a szervezők. Ennek maga a polgármester sem örült – éppen azért, mert meg akarta várni a bizottsági ülést. Hogy mi lesz a rendezvény sorsa, azt egyelőre nem tudni, Karácsony szerint is az lenne az ideális, ha nem lakott területen lenne a rendezvény, ám ilyenből kevés van Zuglóban.

Ami felmerült, azt a szervezők nem találták alkalmasnak. Például a Bosnyák tér környékével is az lenne a probléma, hogy nem lenne elég nagy a rendezvényhez.

FOTÓ: ARC / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek