Diákhitel: az apákért lobbizik az ombudsman és a HÖOK

2018.08.08. 17:47

Az ombudsmannak nem tetszik, hogy csak az anyák vehetik igénybe a gyermekek után járó diákhitel-kedvezményeket. A HÖOK-nak sem, megint lobbiznak az EMMI-nél.

Diákhitel: az apákért lobbizik az ombudsman és a HÖOK

Ismét kérvényezni fogja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), hogy a kormány gondolja újra a diákhitel elengedésének feltételeit – mondta az Azonnali kérdésére Gulyás Tibor, a szervezet elnöke. Az idei évtől ugyanis

azoknak a diákhiteles nőknek, akik második gyermeket vállalnak, elengedik a tartozásuk felét, míg harmadik gyermek esetén a teljes összeget.

A kedvezmény ugyanakkor nem vonatkozik a diákhitellel rendelkező apákra.

Ennek kapcsán publikált egy jelentést a napokban Székely László ombudsman, aki szerint szintén szükség lenne a jelenlegi szabályozás módosítására. Ezt azzal indokolta, az apa hiteltartozása „a család költségvetésében ugyanolyan teherként jelentkezik, mintha a tartozás az édesanyát érintené".

Az ombudsman szerint jó megoldás lenne, hogy abban az esetben, ha az anyának nincs hiteltartozása, de az apának van, 
akkor ő is igénybe vehesse a támogatást.

A jelentés aggályosnak tartotta azt is, hogy jelenleg azok a férfiak sem kaphatnak kedvezményeket, akik egyedül nevelik gyermekeiket. Székely ezért felszólította az emberi erőforrások miniszterét, Kásler Miklóst, hogy fontolja meg a vonatkozó rendelet módosítását.

A HÖOK-hoz szintén több, az ügyhöz kapcsolódó panasz érkezett az utóbbi időben. Mint Gulyás Tibor elmondta, ugyan egyszer már írtak beadványt emiatt az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), de az ügy elakadt. „Örülök annak, hogy az ombudsmani állásfoglalás újabb alkalmat ad arra, hogy foglalkozzunk a kérdéssel” – mondta.

Az Azonnali kereste az ügyben a minisztériumot, ahonnan azt a választ kaptuk, „az alapvető jogok biztosa jelentésében foglalt javaslatok szakmai áttekintése folyamatban van”.

FOTÓ: HÖOK / Facebook 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek