Hétszázötvenezer túlórát is lenyomtak a rendőrök egy hónapban

Szerző: Katona Mariann
2018.08.02. 17:45

Áprilisban, vagyis a választás és az azt követő tüntetések idején túlóráztak idén eddig legtöbbet a rendőrök, összesen majdnem 758 ezer órát. Több mint nyolcmilliárd forint túlórapénzt kaptak.

Hétszázötvenezer túlórát is lenyomtak a rendőrök egy hónapban

Komoly felzúdulást keltett a napokban az a hír, hogy a rendőrök túlóráit a jövőben állítólag nem pénzben fizetnék ki, hanem szabadnap járna érte. Ennek tükrében különösen érdekes, hogy a rend őrei vajon mennyit is túlóráznak. Az MSZP-s Harangozó Tamás rákérdezett a konkrét adatokra: kíváncsi volt az óraszámra, a kifizetett összegre, mindenre.

Pintér Sándor válaszából kiderül: minden egyes hónapban több százezer túlórát számolnak el csak a rendőrség berkein belül.

A január volt a „leglazább” hónap, akkor csak megközelítette az ötszázezret ez a szám, áprilisban viszont meghaladta a hétszázötvenezret.

Áprilisban volt az országgyűlési választás, azt pedig néhány hétig jelentős tüntetések követték, kérdés persze, hogy ez vajon közrejátszott-e a rengeteg túlszolgálatban. Pláne, hogy más hónapokban is igen jelentős túlóraszámmal lehet találkozni: márciusban például hétszázezer, májusban pedig hatszázötvenezer óra szerepel a belügyminiszter által nyilvánosságra hozott táblázatban. Az is kiderült, hogy az idei első félévben minderre több mint nyolc és félmilliárd forintot fizettek ki.

Ám ez csak a rendőrség, igen sokat kellett bent maradniuk a rendes szolgálati időn felül a büntetés-végrehajtás munkatársainak is. Nem kevesebbet, mint átlagban havi százezer órát. Ennek kifizetésére is csaknem másfélmilliárd forintot fordítottak az első félévben.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei is bekerültek a bontásba. Náluk átlagban havi tízezer körül alakult a túlórák száma, ám úgy tűnik, márciusban valami történt. Akkor ugyanis duplaannyi, vagyis több mint húszezer órányi túlszolgálatot számoltak el. Az alacsonyabb szám kisebb kifizetett összeggel is jár, a TEK munkatársinak túlóráira az elmúlt hat hónapban valamivel kevesebb, mint kétszázötvenmillió forintot költöttek.

FOTÓ: Budapesti Rendőr-főkapitányság / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek