+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. augusztus 1. szerda, 14:52
Mit tegyen a rend őre, ha a helyi cigányvajda lagzijára beinvitálja őt az örömapa? Ráadásul szolgálati időben. A szlovákiai Udvardon a hatóságok két képviselője úgy döntött, hogy kölcsönös bizalomépítés címén csatlakoznak a násznéphez.

Az Érsekújvár tövében található Udvardon szimbolikus lépést tettek a hatóságok a romaintegráció irányába.

 

 

Augusztusra fordulván a helyi cigányvajda fia megházasodott, és a roma kultúrának megfelelően hatalmas lagzit csaptak az ifjú pár tiszteletére: az asztalokon hét sült malac, vagy nyolcszáz szendvics, százötven kiló disznóhúsból készült rántott szelet, marhapörkölt, sült csibe, kolbász és még megannyi finomság várta az ünneplő tömeget.

 

A Paraméter szlovákiai magyar hírportál megírta: nem csupán a násznép, hanem két helyi rendőr is csatlakozott a tivornyához, akik eredetileg azt akarták ellenőrizni, hogy minden rendben zajlik-e a nagy napon. Az örömapa azonban nem hagyta, hogy a rendőrök – akik egyike romaspecialista volt – ennyivel megússza a vizitet: beinivitálta az egyenruhásokat a bulira. A két rendőr pedig, mit volt mit tenni, negyed óra erejéig eleget is tett a szívélyes vendéglátásnak, mondván, a romákkal való kapcsolattartás munkaköri kötelezettségük.

 

Božena Bruchterová, a nyitrai kerületi kapitányság szóvivője semmit kivetnivalót nem talált abban, hogy kollégái szolgálati időben elvegyültek az ünneplő tömeg között, és helyet foglaltak az asztaloknál:

 

„A kölcsönös bizalom kiépítése egy időigényes feladat, egy ilyen invitálás elutasítása negatívan hatott volna ki a további együttműködésükre.”

 

NYITÓKÉP: Szlovák Köztársaság Rendőrsége / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás