Összeesküvéshívő putyinista került az olasz közmédia élére

Szerző: Techet Péter
2018.07.30. 08:32

Az EU- és bevándorlásellenes Liga és Öt Csillag Mozgalom megkezdte harcát a sajtó ellen is. Az Öt Csillag Mozgalom megalakulása óta csak ritkán ad interjút az olasz közszolgálati RAI adóinak vagy az olasz újságoknak, mert mindegyiket elfogultnak tartja. A párt elitellenes ideológiájába nagyon beleillenek az újságírók elleni támadások.

Összeesküvéshívő putyinista került az olasz közmédia élére

Luigi di Maio, Olaszország kormányfő-helyettese széles mosollyal jelentette be két napja, hogy „kulturális forradalmat“ hajtanak végre a közszolgálati RAI tévé- és rádióadóban. A cél az Öt Csillag Mozgalom politikusa szerint az, hogy „megszabadítsák a RAI-t az ott lévő parazitáktól“. A parazitaság alatt az ötcsillagosok egyrészről a pazarlást érlik, és éppen ezért a gazdasági vezetést a magánszférából, a kereskedelmi tévék világából érkező Fabrizio Salinire bíznák

A politológus végzettségű médiaszakember a La7 magántévétől érkezik – az egyetlen olyan adótól, amelyet az ötcsillagosok eddig sem bojkottáltak. Az állami tévét Beppe Grillo pártja túl elitistának és baloldalinak, Silvio Berlusconi csatornáit pedig elfogultnak tartották – éppen ezért a párt politikusai leginkább csak a La7 számára voltak elérhetőek.

Másrészről azonban a parazitaság alatt di Maio baloldali, EU-párti politikai elfogultságot is ért. (Ez persze nem igaz, a RAI már Berlusconi kormányzásai óta inkább jobboldalinak tekinthető, egyedül a hármas csatorna, a Rai Tre maradt meg hagyományosan a baloldalnak.)

A Ligának és az Öt Csillag Mozgalomnak így nem elsősorban a pazarlás megszüntetése, hanem a politikai tisztogatás, egy új politikai irányvonal megteremtése a célja.

Ennek értelmében Salini kinevezésénél sokkal fontosabb jelentősége van annak, hogy a RAI igazgatója, aki a programokért lesz felelős, egy keményen EU-ellenes, putyinista újságíró lehet, aki Svájcból tér haza a poszt kedvéért.

Steve Bannon és Matteo Salvini szoknyája mögött

A feladatra felkért Marcello Foa eddig a svájci Corriere dell Ticino napilapot irányította. A svájci-olasz állampolgárságú újságíró szoros kapcsolatban áll a Berlusconi-családdal is, amelynek napilapjában, az Il Giornaléban rovata van, emellett igen élénk a Twitteren is. 

Itt rendszeresen terjeszt orosz oldalakról átvert álhíreket.

EU-ellenességéből, Angela Merkel, Emmanuel Macron és Ferenc pápa iránti gyűlöletéből, valamint oroszpártiságából nem csinál titkot. A svájci Corriere del Ticinot vezetése alatt erősen jobboldali, bevándorlásellenes irányba tolta el. Mindemellett rendszeres vendég a Kreml propagandatévéjében, a Russia Today-en.

Az olasz balliberális Espresso hetilap feltárta, hogy Foa több szálon is kötődik a Liga kormánypárthoz és Matteo Salvini belügyminiszterhez – egy olyan EU-ellenes, ún. szuverenista hálozatot próbál létrehozni, amelynek egyik fő koordinátora Steve Bannon, Donald Trump egykori főtanácsadója és Orbán Viktor jelenlegi idolja lenne.

Közvetlenül a márciusi olasz választások után Marcello Foa összehozta Matteo Salvinit és Steve Bannont a svájci Luganoban. A titkos találkozón Tito Tettamanti svájci liberális milliárdos is jelen volt: a 85 éves üzletember Svájcban szélsőjobboldali és libertariánus projektet finanszíroz, de szívesen segítene – Foa közvetítésével – Salvininek is.

Tettamanti felajánlotta Bannonnak is a segítségét, ha esetleg az amerikai szélsőjobboldali publicistának pénzre lenne szüksége az új európai mozgalmához.

Olaszországban a nagy olvasottságú, álhíreket közlő Silenzi e Falsità honlap már eddig is kapott pénzt Svájcból. Az álhíroldalt egy homályos hátterű szardíniai médiacég üzemelteti – az Espresso információi szerint az Öt Csillag Mozgalom elhunyt főideológusának, Gianroberto Casaleggionak a fiai állnak a cég mögött, de Marcello Foa, új RAI-vezér alakja is felsejlik. Ennek értelmében sejthető, milyen irányba akarja majd az olasz közszolgálatot is tolni.

Marcello Foa a kormány jelölését, amit még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, „büszkeséggel“ vette tudomásul. A Twitteren pedig egyik első dolga volt, hogy durván beszóljon az őt EU-ellenessége miatt kritizáló kereszténydemokrata államfőnek, Sergio Mattarellának.

NYITÓKÉP: Marcello Foa FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek