Lelőtték Milošević egykori ügyvédjét Belgrádban

Szerző: Techet Péter
2018.07.29. 17:35

Szombaton lelőtték Dragoslav Miša Ognjanovićot, aki nem csak politikusokat, de maffiózókat is védett. Valószínűleg egy maffiaklánt haragított magára, ezért ölhették meg.

Lelőtték Milošević egykori ügyvédjét Belgrádban

Amint szombat este fél nyolckor újbelgrádi lakásából kilépett a híres-hírhedt büntetőjogász, Dragoslav Miša Ognjanović, egy autóból több lövést adtak le rá.

Az ügyvéd a helyszínen azonnal életét vesztette, egyik fiát, akit szintén eltaláltak a golyók, a kórházba szállították.

A meggyilkolt ügyvédnek nagyon jó maffia- és politikai kapcsolatai voltak, ügyvédi irodája a belgrádi és a montenegrói maffia több szereplőjét is védte. A kétezres években azonban Slobodan Milošević jogi tanácsadójaként is dolgozott, miután az egykori szerb elnököt Hágában nemzetközi bíróság elé állították. (Milošević egyébként hágai cellájában halt meg 2006-ban.)

Ognjanović egész mostanáig tagja volt a miloševići Szerb Szocialista Pártnak, amely a hatalmon lévő kormánykoalíció része Belgrádban. Mostani

halálának azonban a szerb sajtó értesülései szerint nem a politikához, hanem egyértelműen Ognjanović alvilági kapcsolataihoz lehet köze.

Luka Bojović belgrádi maffiavezér ügyvédeként a Blic bulvárnapilap értesülései szerint egy másik maffiaklánt haragított magára. Ognjanović védte ugyanis Luka Bojović fiát is, akit Montenegróban azzal vádolnak, hogy a hírhedt belgrádi Šaranović-klán egyik tagjának meggyilkolását tervezte. A Bojović- és a Šaranović-klán a belgrádi és a nyugat-európai drogpiac felosztása miatt áll harcban egymással. A Blic szerint ezen harc áldozata lett a lelőtt ügyvéd.

Az elmúlt tizenöt évben egyébként több mint negyven ügyvédet öltek meg Szerbiában maffialeszámolások részeként. A szerbiai ügyvédi kamarák egyhetes sztrájkot hirdettek Ognjanović meggyilkolásának hírére, és pénzjutalmat ajánlottak fel annak, aki információkkal szolgál az ügyben az ügyészségnek. A sztrájkkal nyomás alá akarják helyezni az illetékes hatóságokat, közleményük szerint ugyanis számos ügyvédgyilkosságot a mai napig nem derítettek fel az igazságszolgáltatás szervei.

FOTÓ: Media Center Beograd

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek