A román kormányfő elment Podgoricába, majd azt mondta, Pristinában van

2018.07.26. 09:32

Komoly diplomáciai baklövést követett el Montenegróban Viorica Dăncilă román kormányfő, amikor összekeverte az ország fővárosát (Podgoricát) Koszovó fővárosával (Pristinával).

A román kormányfő elment Podgoricába, majd azt mondta, Pristinában van

Montenegró? Koszovó? Pristina? Podgorica? Bonyolult dolgok ezek még egy kormányfőnek is. Viorica Dăncilă román szociáldemokrata miniszterelnök a Milo Đukanović montenegrói államfővel való találkozóján azt nyilatkozta, hogy örvend, hogy egy román kormányfő első montenegrói látogatása alkalmából Pristinában lehet. Csakhogy Pristina nem Montenegró, hanem Koszovó fővárosa. A román politikus szerencséjére a hibát kijavította a sajtóértekezlet hivatalos tolmácsa, aki a fordításban már helyesen Podgoricát mondott.

Adrian Dobre, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt szóvivője szerint komoly baklövésről van szó: „Ez egy letagadhatatlan diplomáciai baklövés. Sajnos a Balkán-félsziget történelmi szempontból igen érzékeny régiókból áll, kerülni kell az ilyen jellegű melléfogásokat. (...) Véleményem szerint a miniszterelnöknek ki kellene elemeznie azoknak a tanácsadóknak a munkáját, akik a látogatást előkészítették” – nyilatkozta Dobre a Digi 24 televíziónak.

A találkozóról a román kormányfő azt találta szükségesnek kiemelni, hogy Románia az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként (2019 első félévében) támogatni fogja Montenegró EU-csatlakozási folyamatát.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek