+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. július 20. péntek, 12:28
Szél Bernadett büntetése tette be a kiskaput a pártnál, szakítanak az LMP-vel: az önkormányzati és az EP-választáson is külön indulnak. A frakcióban azért bent maradnak.

Ugyan az Új Kezdet az LMP-nek köszönhetően jutott képviselői helyhez a parlamentben áprilisban, a továbbiakban nem kívánnak az LMP szövetségesei maradni – jelentette be Gémesi György elnök és a mandátumot megkapó Hohn Krisztina. Igaz, az LMP-vel kötött megállapodásuk eleve csak a választásokig szólt.

 

Gémesi szerint az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az LMP etikai bizottsága eltiltotta Szél Bernadett társelnököt a párttisztségek vállalásától.

 

„Elhatárolódunk ezektől a döntésektől”

 

– jelezte az Új Kezdet elnöke. Nézetkülönbség volt az LMP és az Új Kezdet közt az is, hogy utóbbi párt több politikust léptetett volna vissza a választáson – főként Budapesten. Gémesi emlékeztetett: Csárdi Antal is annak köszönheti mandátumát, hogy visszalépett a többi ellenzéki párt a javára.

 

Így a 2016-ban alakult párt önállóan akarja megmérettetni magát a jövő évi európai parlamenti, illetve önkormányzati választásokon. Az Azonnali kérdésére, hogy milyen esélyt adnak maguknak a sikerre, ha egyedül indulnak, Gémesi azt mondta:

 

esélylatolgatásról nincs szó, itt dolgozni kell.

 

Hogy később más párttal működnének-e együtt, arra úgy válaszolt, lokálisan a szövetségkötések lehetősége sokkal szélesebb, mint országosan, „hiszen a személy a lényeg”. Országosan viszont még nem tudják, de például a főpolgármester-választás esetén „nyilván lesznek ilyen jellegű lehetőségek". 

 

A szakítás ellenére Hohn Krisztina nem kíván kilépni az LMP frakciójából, mert úgy érzi, hogy jól tudnak együttműködni. Emlékeztetett arra is, hogy rajta kívül is ül olyan politikus a frakcióban, aki nem LMP-s (Szabó Szabolcs, aki a megszűnt Együtt politikusa; illetve Demeter Márta, aki még nem a párt tagja). Vagyis úgy tűnik, hogy bár az LMP, mint párt már vállalhatatlan az Új Kezdetnek, a frakcióban ülő politikusokkal jól kijönnek.

 

NYITÓKÉP: Új Kezdet FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit szól ahhoz, hogy nem lett Jobbik-elnök Jakab Péter? És miért szavazna a győriek helyében az ott elinduló budapesti vloggerre? Megkérdeztük.

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a média rossz színben tünteti fel az orosz igazságügyi rendszert, ez ellen pedig sürgősen cselekedni kell.

Ha nemzeti ünnep lesz Trianon évfordulója Romániában, akkor nemcsak központilag, de szinte minden településen is meg kell ünnepelni azt. Ez provokáció, mondta az RMDSZ-szóvivő.

Hogy fogja vezetni a Liberálisokat, mit gondol pártja 2022-es esélyeiről, és miben mások ők, mint a DK vagy a Momentum? Bősz Anettel beszélgettünk!

Ezúttal egy újabb civil jelentkezett be.

A Handó Tündével korábban kifejezetten kritikus Országos Bírói Tanács szóvivője elmondta az Azonnalinak, miért támogatták a Handó utódjának jelölt Senyei György Barnát az Országos Bírósági Hivatal élére.

A szervezetek szerint a magyar kormány szisztematikusan építi le a sajtószabadságot és a hirdetési pénzek elosztásával tartja sakkban a független médiát. Kovács Zoltán Sorossal magyarázza a dolgot.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás