+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2018. július 20. péntek, 12:28
Szél Bernadett büntetése tette be a kiskaput a pártnál, szakítanak az LMP-vel: az önkormányzati és az EP-választáson is külön indulnak. A frakcióban azért bent maradnak.

Ugyan az Új Kezdet az LMP-nek köszönhetően jutott képviselői helyhez a parlamentben áprilisban, a továbbiakban nem kívánnak az LMP szövetségesei maradni – jelentette be Gémesi György elnök és a mandátumot megkapó Hohn Krisztina. Igaz, az LMP-vel kötött megállapodásuk eleve csak a választásokig szólt.

 

Gémesi szerint az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az LMP etikai bizottsága eltiltotta Szél Bernadett társelnököt a párttisztségek vállalásától.

 

„Elhatárolódunk ezektől a döntésektől”

 

– jelezte az Új Kezdet elnöke. Nézetkülönbség volt az LMP és az Új Kezdet közt az is, hogy utóbbi párt több politikust léptetett volna vissza a választáson – főként Budapesten. Gémesi emlékeztetett: Csárdi Antal is annak köszönheti mandátumát, hogy visszalépett a többi ellenzéki párt a javára.

 

Így a 2016-ban alakult párt önállóan akarja megmérettetni magát a jövő évi európai parlamenti, illetve önkormányzati választásokon. Az Azonnali kérdésére, hogy milyen esélyt adnak maguknak a sikerre, ha egyedül indulnak, Gémesi azt mondta:

 

esélylatolgatásról nincs szó, itt dolgozni kell.

 

Hogy később más párttal működnének-e együtt, arra úgy válaszolt, lokálisan a szövetségkötések lehetősége sokkal szélesebb, mint országosan, „hiszen a személy a lényeg”. Országosan viszont még nem tudják, de például a főpolgármester-választás esetén „nyilván lesznek ilyen jellegű lehetőségek". 

 

A szakítás ellenére Hohn Krisztina nem kíván kilépni az LMP frakciójából, mert úgy érzi, hogy jól tudnak együttműködni. Emlékeztetett arra is, hogy rajta kívül is ül olyan politikus a frakcióban, aki nem LMP-s (Szabó Szabolcs, aki a megszűnt Együtt politikusa; illetve Demeter Márta, aki még nem a párt tagja). Vagyis úgy tűnik, hogy bár az LMP, mint párt már vállalhatatlan az Új Kezdetnek, a frakcióban ülő politikusokkal jól kijönnek.

 

NYITÓKÉP: Új Kezdet FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás