Ősi kolostorok, hegymászás, strandröpi: így nyaralnak a politikusok

Szerző: Hutter Marianna
2018.07.18. 12:31

Azt, hogy benne vagyunk a nyár közepében, nem csak a hét ágra sütő nap jelzi, hanem az egyre üresebben kongó országházi folyosók is. Mivel a héten véget ér a parlament tavaszi ciklusa, az Azonnali megkérdezte a pártoktól, hol nyaralnak a politikusaik. A Szigetköztől Izraelig, a Balaton partjától Grúziáig, a Szíriusztól Ausztriáig futhatunk össze a képviselőkkel.

Ősi kolostorok, hegymászás, strandröpi: így nyaralnak a politikusok

Ugyan úgy tűnik, már Orbán Viktor is nagyon várja a nyári pihenést – legalábbis Facebookra elkezdte betűnként kiposztolni a „vakáció” szót –, azt idén sem szeretné, ha tudnák, hova utazik. Sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól az alábbi választ kaptuk: „a Miniszterelnöki Sajtóiroda a miniszterelnök hivatalos tevékenységéről és programjairól ad tájékoztatást a nyilvánosság számára”.

Tavaly egyébként csak azért derült ki, merre járt a kormányfő, mert egy Krk szigeti étterem tulajdonosa közös képet töltött fel vele a Tripadvisorra. 

Orbán Viktorhoz hasonlóan a miniszterek sem kívánták megosztani, merre visz majd útjuk, egyik tárca sajtóosztálya sem reagált megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig. Szintén hiába vártuk, hogy megtudjuk, hol fog pihenni a Fidesz frakcióját vezető Kocsis Máté. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyaralásáról sem sikerült semmit kiderítenünk, így azt sem, hódol-e vadászszenvedélyének az elkövetkezendő hetekben.

Ugyanakkor a KDNP frakcióját vezető Harrach Péterről az alábbit tudtuk meg: augusztusban három hetet lesz szabadságon, sok közös családi programon fog részt venni. Néhány napra elutazik a feleségével, de még nem tudja, hová.

Hegymászás, strandröpi, jó borok

Ami az ellenzéki pártokat illeti, a Jobbik elnöke, Sneider Tamás azt írta az Azonnalinak: „Közép-Ausztriában leszek. Aktív időtöltés híve vagyok, ezért minden nap vagy Via Ferrata utakon veszek részt, vagy feleségemmel és tíz hónapos fiammal ennél veszélytelenebb magashegyi túrákat teljesítünk. Augusztusban leszek távol a családommal tíz napon keresztül:hegymászással és túrázással”.

Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezetője pedig arról számolt be, hogy Grúziába megy a családjával július végén, ahova már egy évvel ezelőtt lefoglalta a repülőjegyet. A látnivalók felkutatásán túl szeretne minél több időt a családjával tölteni, de néhány olyan könyvet is elvisz magával az útra, aminek az elolvasását régóta tervezi. 

„Mindig is vonzott ez a varázslatos ország, ahol szinte minden egy helyen megtalálható a csodás tengerparttól a sivatagos síkságon át a magas hegyekig. A természeti szépségeken túl a korai kereszténység ősi kolostorai vonzanak, de hasonlóan csábító a legendás grúz vendégszeretet, a helyi gasztronómia és borok világa” – írta a frakcióvezető.

„Horvátországba megyek kempingezni két hétre férjemmel és gyermekeimmel, szüleimmel a balatoni nyaralójukban lesz együtt a család, illetve barátokhoz utazunk és jönnek hozzánk. Fő cél, hogy a családommal sok időt töltsek, barátokkal tudjak találkozni”- írta Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Ungár Péter országgyűlési képviselő – az Azonnali egyik tulajdonosa – pedig Izraelbe fog utazni barátaival.

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence  július végén négy-öt napot a Szigetközben kempingezik a családjával néhány baráti család társaságában. Itt evezés, játék, beszélgetés, főzőcske lesz a program. Augusztus elején várhatóan egy hetet a Balatonon töltenek, szűkebb családi körben, strandolással, olvasással. Ezen kívül szeretnének még egy kicsit kirándulni a hegyek között. Karácsony Gergely, a párt társelnöke pedig a családjával a Balatonon tölti nyári szabadságát.

A szocialisták ugyanakkor kevésbé voltak bőbeszédűek, Tóth Bertalan pártelnök kikapcsolódásáról mindössze annyit írtak: „családja körében fogja tölteni nyári szabadságát”.

A Momentumot vezető Fekete-Győr András sem fog tétlenkedni. „Néhány napra elutazom a Balatonhoz barátokkal (Zamárdi és Arács), ahol nyomjuk a strandröpit, borozunk, kártyázunk, jókat eszünk és alszunk. A barátnőmmel még csak most szervezzük a nyaralást, ami viszont biztos, hogy Horvátországba is megyek egy másik baráti társasággal augusztusban, ahol kb. ugyanaz a forgatókönyv, mint Arácson, csak az adriai tengernél történnek ugyanazok a dolgok”.

Időközben befutott a Kétfarkú Kutya Párt válasza is. Kovács Gergő pártelnök a kutyapártos táborba megy, ami pont most lesz a héten csütörtöktől Tőserdőn. „Sokat gondolkodtam a KDNP-s táboron is, de végül az MKKP-s mellett döntöttem, mert az olcsóbb. Augusztusban még majd elugrok két hétre a Szíriuszra, megkapóan szép akkortájt ott az ólomtenger” – írta.

Hogy mikortól megy Kovács szabadságra, az attól függ, hogy működik-e a wifi a Szíriuszon. „Ha működik, akkor idén kihagyom a szabit” – írta.

Szabadidejét pedig azzal fogja tölteni, hogy bebizonyítja: lapos a nap; csökkenti az ÁFA-t és „furán néz egy kis lapos kék valamit”.

A nyári pihenésről egyébként a politikusok közösségi oldalai is árulkodnak, például a politikától visszavonult Vona Gábor nemrég Velencéből posztolt, Kunhalmi Ágnes pedig Veronából.

NYITÓKÉP: Max Pixel

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek