+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. július 17. kedd, 06:44
A horvát foci lehet a mi kutyánk kölyke, de az sem kizárt, hogy a magyar politika pedig az ő kutyájuk kölyke lehet. Sok ponton egyezik ugyanis Orbán Viktor magyar miniszterelnök és az általa nagyon tisztelt, 1999-ben elhunyt Franjo Tuđman horvát elnök politikája.

„A mi kutyánk kölyke” – mondta Orbán Viktor a horvát fociról. Orbán valódi példaképe azonban nem a jelenlegi Horvátország vagy annak mostani focija – hanem a jó húsz-huszonöt évvel ezelőtti horvát politika. A '90-es években az autoriter államfő, Franjo Tuđman olyan politikai és gazdasági rendszert épített ki, amire ma az őt már akkoriban is tisztelő Orbán Viktor törekszik. Nincs új a délkelet-európai nap alatt. Miben hasonlít a mai magyar út a '90-es évekbeli horváthoz? Mi köti össze Orbán Viktort Franjo Tuđmannal?

 

1. Kommunista múlt

 

Mindkét politikus kommunistaként kezdte a karrierjét, bár az életkorbeli különbségek miatt (Tuđman 1922-ban, Orbán 1963-ban született) természetesen eltérő szinteken és időtartammal. Tuđman, aki a horvát függetlenséget kiharcolta Jugoszláviával szemben, partizán volt, aktívan harcolt az usztasák ellen, majd egy belgrádi katonai karrier után élete nagy részében a horvát és a jugoszláv munkásmozgalom történetét kutató történészként dolgozott.

 

Orbán maga is kommunista családból jön (édesapja párttitkár volt), ő maga viszont csak a KISZ-ig jutott el a pártállami rendszerben, elvégre az időközben ráomlott. Míg azonban Orbán megtagadta ezt a múltját,

 

Tuđman nacionalistaként is törekedett arra, hogy a horvát identitás és történetpolitika részeként őrizze meg a partizánokat és az antifasizmust.

 

2. Autoriter nacionalizmus és a liberális demokrácia megvetése

 

Franjo Tuđmant hívei a „horvát nemzet atyjaként“ ünnepelték és ünneplik – a horvát történelemben többek között a monarchiabeli nacionalista politikus Ante Starčević, illetve a jugoszláv idők parasztpárti vezére, Stjepan Radić büszkélkedhetett e titulussal. Tuđman az 1991 és 1995 között tartó háborút ürügyként használta arra, hogy ne kelljen demokráciával kisérletezgetnie. A kivételes állapot háborús retorikája Orbánt is jellemzi, ő persze a magyar hadsereg színvonala mellett csak szájcsatákat tud vívni, de a vélt rendkívüli helyzetekre, veszélyekre hivatkozva ő sem híve a túlzott pluralizmusnak.

 

A horvát államfő különösen a sajtó terén nem tűrte az ellentmondásokat, a rendszerét legkeményebben kritizáló spliti szatirikus hetilappal, a Feral Tribunnal, amely gunyoros címlapjairól, antiklerikalizmusáról és tényfeltáró cikkeiről volt ismert, folyamatos harcban állt. A tuđmani években gyakorlatilag a fiumei Novi List maradt az egyetlen kormánykritikus napilap.

 

Mind Tuđman, mind Orbán harcot viselt Sorossal szemben, az amerikai-magyar milliárdos kezdetektől fogva támogatta Tuđman otthoni ellenzékét.

 

3. Nemzeti, párthű burzsoázia felépítése állami segédlettel

 

Tuđman állítólag azt mondta egyszer szűk körben, hogy kétszáz családra van szükség, amelynek irányítania kell a horvát gazdaságot. Noha az idézett mondatot azóta Tuđman környezetéből többen cáfolták – a tuđmani politika valóban erre irányult: állami segédlettel pártközeli üzleti köröknek, újonnan feljött „üzletembereknek” kiosztani privatizáció címszó alatt a horvát állami vagyont. Többek között így jött létre az az Agrokor nevű óriási élelmiszeripari és mezőgazdasági csoport is, amely tavaly összeomlott.

 

Tuđman legtöbb kedvezményezettje addig tudott csak a korlátolt piacon maradni, ameddig az állam és a mindenható kormánypárt, a HDZ fogta a kezüket.

 

Tuđman – és ez szintén hasonlóság Orbánnal – a családját is jelentős vagyonhoz juttatta. A tuđmani kapitalizmus – amit a zágrábi baloldali Novosti hetilap „mocsárként“ írt le – alapvetően a kommunizmus és a kapitalizmus negatív oldalait egyesítette, hasonlóan a mai orbáni rendszerhez. Egyrészről nincs verseny, a győzteseket az állam és nem a szabad piac határozza meg, másrészről viszont a győztesek aztán a legrosszabb vadkapitalista módon viselkednek.

 

4. A kulturális és tudományos élet megtámadása

 

Franjo Tuđman maga is a jugoszlavista tudományból jött, évtizedeken át vezette a horvát munkásmozgalom történetét kutató intézetet Zágrábban. Tuđman a független Horvátország államfőjeként sem akart teljesen szakítani a kialakult intézményrendszerekkel és személyzettel – főleg, hogy számos kommunista azonnal át is állt hozzá –,

 

de belekezdett egy párhuzamos tudományos és kulturális valóság kiépítésébe.

 

Hasonlóan az orbáni kultúr- és tudománypolitikával, amely – legalábbis eleddig – az MTA mellett (és nem helyén) építette ki új (ál)tudományos intézeteit (Terror Háza Múzeum, Magyar Művészeti Akadémia, Veritas Intézet, Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet, Magyar Nemzeti Bank alapítványai és egyeteme, stb.), Tuđman szintén a (természetesen jugoszlávról azonnal horvátra átkeresztelt) Tudományos és Művészeti Akadémia mellett létrehozatott új intézményeket, amelyek az új rendszer ideológiáját követték.

 

A Zágrábi Egyetem Filozófiai Kara se tetszett neki, mert túl balosnak tartotta a tanári karát – nem szüntette persze be őket, de egy alternatív filozófiai kart hozott létre mellettük, a mai napig is létező (és a Filozófiai Karral megegyező szakokat kínáló) Horvát Tanulmányok Karát. Az új tudományos intézetek egy része – például az Ivo Pilar Intézet, amelynek a történettudomány a területe elsősorban – ma is sok nacionalistát foglalkoztat, például a Függetlenek Horvátországért szélsőjobboldali minipárt két vezetőjét is. Bár Tuđman után már a többség nem politikai, hanem szakmai alapon került be munkatársnak.

 

5. Szocialista és nacionalista múlt keverése

 

Franjo Tuđman „nagy“ ötlete volt, hogy a horvát múlt két ellenpólusát – a nácibarát usztasákat és az ellenük harcoló partizánokat – ki kell békíteni.

 

Az ok pofonegyszerű: mindkét oldal horvát, azaz csak jók lehettek.

 

Még azt a bizarr ötletet is felvetette, hogy a jasenovaci usztasa haláltábor helyén közös sírba kéne összedobálni az usztasák és a partizánok áldozatait – eme ötlettől aztán a zsidó körök tiltakozására visszalépett. Tuđman mindazonáltal tényleg nem tagadta meg teljesen a jugoszláv antifasizmust, és a szintén horvát Tito emlékét is megtűrte. Miközben nem volt különösebb kifogása azzal szemben se, hogy az usztasa-emlékezet is – főleg a visszatérő emigránsoknak köszönhetően – megjelenhetett.

 

Orbán ilyen egyértelmű nemzeti-kommunista szintézisre nem törekszik, Tuđmannal ellentétben az antikommunizmus továbbra is hivatalos ideológia nála. Ám a valóságban hasonló folyamatok láthatóak:

 

Orbán egyszerre szolgálja ki a kádári kisember vágyait és használ egy mára nyilas irányba is nyitó, neohorthysta szókészletet, szimbolikát.

 

A NER pedig számos egykori kommunistát (Hoffmann Rózsa, Pokol Béla, Bogár László, Matolcsy György, Bencsik András, Bencsik Gábor, Boros Imre, Schmitt Pál, Pintér Sándor, Stefka István, Fónagy János, Kerényi Imre, Martonyi János, Boross Péter, Koltay Gábor, stb.) átvett a saját rendszerébe.

 

+++

 

Tuđman rendszerének a halála vetett véget, egyben ez óvta meg a politikust attól, hogy Slobodan Miloševićhez hasonlóan neki is Hágában kelljen számot adnia háborús tetteiről, például a krajinai szerbek elűzéséről. Tudjman rendszere nem tartott tíz évig se, ezalatt valóban stabilizálta a horvát függetlenséget és államot – bár annak árán, hogy nemzetközileg teljesen elszigetelte az országot.

 

1999-ben egy Horvátországban mindenek felett tisztelt és szeretett vezetőként halt meg – a nagyvilág azonban nem vett tudomást róla. Temetésén Orbán Viktor akkori magyar kormányfő a kevés külföldi vendégek egyike volt. Az akkor még fiatal politikus azt mondta, hogy Tuđman halálával „egész Közép-Európa vezetés nélkül maradt”.

 

Tuđman rendszerét 2000 után politikailag gyorsan lebontották a horvátok: először egy határozottan balliberális időszak követte, de a poszt-tuđmani HDZ is már csak szabadelvű konzervatív kormányfőket (Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Tihomir Orešković, Andrej Plenković) adott az országnak.

 

Hogy Horvátország csak 2013-ban tudott csatlakozni az Európai Unióhoz, nagyban a tuđmani örökséggel függ össze.

 

A tuđmantalanítás eleve nem volt olyan sikeres, mint mondjuk a mečiartalanítás Szlovákiában 1998 után. Továbbra is meghatározza Horvátországot társadalmilag a tuđmani klerikál-nacionalizmus, gazdaságpolitikailag pedig az irányított piac, amelyben a szereplők politikai kapcsolataik miatt maradhatnak meg. A horvát focivilágot jellemző korrupció és fasiszta nosztalgia is sok tekintetben még eme közelmúlt terméke.

 

NYITÓKÉP: Total Croatia News

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás