Fasiszta énekessel ünnepelt Zágrábban a horvát fociválogatott

Szerző: Techet Péter
2018.07.17. 15:20

Hétfőn több mint kétszázezer ember fogadta a világbajnokságon második helyezett horvát fociválogatottat Zágrábban, a négymilliós országban milliónyian voltak a többi horvát város utcáin. A békés ünneplést azonban maguk a horvát focisták egyik kérése zavarta meg: a fasiszta Thompsont kérték fel többek között, hogy énekével köszöntse őket.

Fasiszta énekessel ünnepelt Zágrábban a horvát fociválogatott

„Miért kell tönkretennie ennek a fasiszta szemétnek ezt a napot?” – kérdezte dühösen a jobbközép Horvát Parasztpárt (HSS) elnöke, Krešo Beljak Twitteren, miután megtudta: a Thompson művésznéven futó Marko Petrović horvát énekes is fellép a focicsapat zágrábi köszöntésén. A válasz persze nagyon egyszerű:

Perković azért lehetett ott, mert így akarták maguk a horvát focisták.

Állítólag Luka Modrić csapatkapitány és Zlatko Dalić edző külön kérése volt, hogy a náci múltat éltető, szerbellenes és nacionalista szövegeiről hírhedt énekes is ott álljon velük a színpadon Zágrábban.

Így érkezett meg a horvát válogatott Zágrábba

Kicsoda Marko Petrović? Az ötvenegy éves énekes Thompson néven 1991 óta része a horvát zenei életnek, koncertjei több tízezres stadionokat is megtöltenek. Kevéssé az énektudása miatt, mint inkább a dalaiban is megjelenő agresszív nacionalizmusáért kedvelik a hívei. Művésznevét is onnan vette, hogy egy Thompson típusú fegyverrel harcolt a horvát-szerb polgárháborúban. Dalaiban a horvát harcosokat, a második világháború alatti horvát náci bábállamot vagy éppen Franjo Tudjman egykori elnököt élteti.

Koncertjeit rendszeresen a horvát fasiszták, az usztasák köszönésével kezdi: „Za dom spremni”, azaz: „A hazáért készen”. 

A horvát közéletben többeket is zavart, hogy a válogatottjuk kapcsán a nemzetközi sajtó rendszeresen a csapat szélsőjobboldaliságáról cikkezett. Miközben a téma mondjuk a német nyelvű médiában tényleg sokszor el volt túlozva, a horvát focisták és szurkolók fasisztaszimpatiái nem tagadhatóak. Amikor pedig maga a válogatott kéri azt, hogy egy fasiszta énekes köszöntse őket hazatérésükkör, akkor ők igazolnak vissza számos velük és országukkal szembeni előítéletet.

Thompson énekel

Még Ivan Rakitić is, aki amúgy a horvát-szerb megbékélés jegyében Novak Djoković szerb teniszező támogatására szólított fel pár napja, hétfőn a szerbgyűlölő Thompsonnal közösen fotózkodott. A horvát focista, aki a Barcelonában játszik, azzal a felirattal rakta ki a közös képet az Instagramjára, hogy „megérkezett a király”.

A horvát közéletben régóta vita folyik arról, mennyire szabad engedni, hogy a foci – amint az Franjo Tudjman korábbi államfő idején volt – politikai tereppé váljék. Miközben például a jobboldali államfő, Kolinda Grabar-Kitarović teljes mértékben megpróbálja meglovagolni a focisták sikereit – igaz, maguk a focisták is jó kapcsolatot ápolnak vele –, a mérsékeltebb kormányfő, Andrej Plenković távolabb tartja magát.

Joško Jeličić, egykori horvát futbalista, a közszolgálati HRT televízió kommentátora éppen azt javasolta a politikusoknak, hogy „ne ugorjanak fel a [győztes] vonatra”, mert nekik semmi okuk nincs büszkének lenni: „nekik köszönhetően vagyunk az Európai Unió legszegényebb állama”. Noha ez a kijelentés nem igaz, tény, hogy a fociszurkolóknak mind a focisták korrupciós ügyeiből, mind a foci és a politika összefonódásából sokszor elegük van már.

NYITÓKÉP: Pillanatfelvétel a HRT1 közvetítéséből

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek