+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. július 17. kedd, 15:20
Hétfőn több mint kétszázezer ember fogadta a világbajnokságon második helyezett horvát fociválogatottat Zágrábban, a négymilliós országban milliónyian voltak a többi horvát város utcáin. A békés ünneplést azonban maguk a horvát focisták egyik kérése zavarta meg: a fasiszta Thompsont kérték fel többek között, hogy énekével köszöntse őket.

„Miért kell tönkretennie ennek a fasiszta szemétnek ezt a napot?” – kérdezte dühösen a jobbközép Horvát Parasztpárt (HSS) elnöke, Krešo Beljak Twitteren, miután megtudta: a Thompson művésznéven futó Marko Petrović horvát énekes is fellép a focicsapat zágrábi köszöntésén. A válasz persze nagyon egyszerű:

 

Perković azért lehetett ott, mert így akarták maguk a horvát focisták.

 

Állítólag Luka Modrić csapatkapitány és Zlatko Dalić edző külön kérése volt, hogy a náci múltat éltető, szerbellenes és nacionalista szövegeiről hírhedt énekes is ott álljon velük a színpadon Zágrábban.

 

Így érkezett meg a horvát válogatott Zágrábba

 

Kicsoda Marko Petrović? Az ötvenegy éves énekes Thompson néven 1991 óta része a horvát zenei életnek, koncertjei több tízezres stadionokat is megtöltenek. Kevéssé az énektudása miatt, mint inkább a dalaiban is megjelenő agresszív nacionalizmusáért kedvelik a hívei. Művésznevét is onnan vette, hogy egy Thompson típusú fegyverrel harcolt a horvát-szerb polgárháborúban. Dalaiban a horvát harcosokat, a második világháború alatti horvát náci bábállamot vagy éppen Franjo Tudjman egykori elnököt élteti.

 

Koncertjeit rendszeresen a horvát fasiszták, az usztasák köszönésével kezdi: „Za dom spremni”, azaz: „A hazáért készen”. 

 

A horvát közéletben többeket is zavart, hogy a válogatottjuk kapcsán a nemzetközi sajtó rendszeresen a csapat szélsőjobboldaliságáról cikkezett. Miközben a téma mondjuk a német nyelvű médiában tényleg sokszor el volt túlozva, a horvát focisták és szurkolók fasisztaszimpatiái nem tagadhatóak. Amikor pedig maga a válogatott kéri azt, hogy egy fasiszta énekes köszöntse őket hazatérésükkör, akkor ők igazolnak vissza számos velük és országukkal szembeni előítéletet.

 

Thompson énekel

 

Még Ivan Rakitić is, aki amúgy a horvát-szerb megbékélés jegyében Novak Djoković szerb teniszező támogatására szólított fel pár napja, hétfőn a szerbgyűlölő Thompsonnal közösen fotózkodott. A horvát focista, aki a Barcelonában játszik, azzal a felirattal rakta ki a közös képet az Instagramjára, hogy „megérkezett a király”.

 

A horvát közéletben régóta vita folyik arról, mennyire szabad engedni, hogy a foci – amint az Franjo Tudjman korábbi államfő idején volt – politikai tereppé váljék. Miközben például a jobboldali államfő, Kolinda Grabar-Kitarović teljes mértékben megpróbálja meglovagolni a focisták sikereit – igaz, maguk a focisták is jó kapcsolatot ápolnak vele –, a mérsékeltebb kormányfő, Andrej Plenković távolabb tartja magát.

 

Joško Jeličić, egykori horvát futbalista, a közszolgálati HRT televízió kommentátora éppen azt javasolta a politikusoknak, hogy „ne ugorjanak fel a [győztes] vonatra”, mert nekik semmi okuk nincs büszkének lenni: „nekik köszönhetően vagyunk az Európai Unió legszegényebb állama”. Noha ez a kijelentés nem igaz, tény, hogy a fociszurkolóknak mind a focisták korrupciós ügyeiből, mind a foci és a politika összefonódásából sokszor elegük van már.

 

NYITÓKÉP: Pillanatfelvétel a HRT1 közvetítéséből

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás