Tíz orbáni igazság a fociról

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2018.07.13. 10:10

Keményen EU-párti politikai vezetés, antifasizmus, katolicizmus, diverzitás, erős korrupcióellenes fellépés: az orbáni-bayeri logika alapján elemeztük a francia és a horvát futballsiker titkát.

Orbán Viktor, akinek nyolc év alatt nulla eredményt sikerült elérnie a számára legkedvesebb területen, a horvát foci győzelmeit alázatosan Magyarországnak is betudta.

Az orbáni logika alapján találhatunk további érdekes tényeket, amelyek délnyugati szomszédunk vagy éppen a franciák focisikereit magyarázhatják.

Különösképpen fontos a mély összefüggésekre rámutatni azok után, hogy Bayer Zsolt fideszes párttag Németország kiesését Angela Merkelből vezette le – ami persze nagyon rafinált és bátor kritika volt Orbán Viktor felé, elvégre Magyarország még kiesni se tudott a világbajnokságon.

De nézzük akkor a döntősök, azaz a horvátok és a franciák focisikerének okait – szigorúan az orbáni logika alapján!

1. A focinak rosszat tesz a protestantizmus: a horvát és a francia foci azért van a döntőben, mert az ország többségében katolikus. Magyarországon is el kéne tehát gondolkodni azon, hogy vallásilag megfelelő emberek ülnek-e például a kormányfői és a házelnöki posztokon – hátha ezen múlik a siker.

2. A focinak kifejezetten jót tesz, ha az adott országban számottevő muzulmán kisebbség él, mind Horvátországban, mind Franciaországban régóta jelen van a társadalom integrált részeként a muzulmán vallás. Magyarországon is lehet, hogy muzulmánokat kéne betelepítenünk, és akkor négy, de legalábbis nyolc év múlva kint lehetne a csapatunk a világbajnokságon.

3. Csak olyan országban erős a foci, ahol keményen EU-párti a politikai vezetés, elvégre mind Emmanuel Macron, mind Andrej Plenković a szélesebb és mélyebb integráció hívei.

Éppen ezért a magyar foci barátainak meg kéne kérniük Orbán Viktort, hogy fejezze be a szabadságharcait.

4. A focinak különösen jót tesz, ha a jobboldalt mérsékelt erők határozzák meg, elvégre Andrej Plenković éppen a horvát jobboldali kormánypárt, a HDZ mérsékelt szárnyából jön. Orbán Viktornak eszerint már csak a magyar foci érdekében is mihamarabb Navračić Tibort vagy Pokorni Zoltánt kéne a Fidesz és az ország élére engednie.

5. A focinak igazán jót tesz – hogy továbbra is a horvát receptnél maradjunk –, ha az antifasizmus alkotmányba foglalt értékként jelenik meg. Esetleg megfontolandó ötlet lehet ez a várható magyarországi alkotmánymódosítások előtt.

6. Egy nemzet focicsapatának győzelmét egyértelműen magyarázza, ha sikeres büntetőjogi eljárások indulnak egykori kormány- és államfők ellen, amint azt Franciaországban vagy Horvátországban megfigyelhetjük.

A magyar foci érdekében Orbán Viktor tehát igazán elengedhetné Polt Péter kezét.

7. A foci akkor sikeres, ha előtte a politikai vezetés le tudja szorítani a szélsőjobbot, ahogy azt Emmanuel Macron és Andrej Plenković tette otthon. Orbánnak így mihamarabb le kell önmagát taktikáznia a pályáról, ha bármikor is akarunk magyar csapatnak a VB-n szurkolni.

8. A focihoz tenger kell. Erről tehát lemaradtunk. De legalább akkor stadionokat se kell építeni a jövőben ezentúl.

9. Az etnikai heterogenitás a jó foci kulcsa: Franciáknál arabok, afrikaiak, portugálok, románok, olaszok, lengyelek (stb.), a horvátoknál szerbek, olaszok, bosnyákok, albánok (stb.) biztosítják évről-évre a sikeres focit. Mindenképp túl kéne tehát magát vállania a menekültkvótában Orbánnak, ha tényleg szívügye a magyar fodbal.

10. Nincs focisiker kék szín nélkül. Egyszerűen a magyar zászló alkalmatlanná teszi a csapatot a kijutásra, azaz mindenképp el kellene mondjuk a kék-fehér-zöld országzászlón gondolkodnunk – ami ismételeten az alkotmánymódosításokat teheti még sürgetőbbé.

Nem kizárt persze, hogy egy-egy ország focicsapatának sikerét nem a politikából, a népkarakterológiából, az eszmetörténetből vagy a történeti földrajzból kell megérteni.

Noha kudarcokat magyarázni nagyon is jól lehet velük.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek