Ilyen is ritkán van: engedett a Fidesz az ellenzéknek

Szerző: Katona Mariann
2018.07.13. 12:24

Nem gyakran fordul elő ilyesmi: visszalépett a Fidesz és a KDNP egy olyan elképzeléséből, amely igencsak megnehezítette, egyesek szerint ellehetetlenítette volna az ellenzéki frakciók pénzügyi helyzetét. Egyesek szerint gesztus, mások szerint a kormánypártok ügyes csapdája áll a háttérben.

Ilyen is ritkán van: engedett a Fidesz az ellenzéknek

Az Országgyűlés ezekben a hetekben tárgyal a jövő évi költségvetésről és az azt megalapozó jogszabályokról, ezek érintik természetesen azt is, hogy a pártok, illetve képviselőcsoportjaik mekkora összegből gazdálkodhatnak majd. Nyilvánvalóan ez az ellenzéknek égetőbb kérdés, leginkább a Jobbiknak, amely a 660 milliós, Állami Számvevőszék által megállapított büntetés miatt igencsak nehéz helyzetben van.

A kormánypártoknak volt egy olyan javaslata, amelynek lényege leegyszerűsítve, hogy

az ellenzéki frakciók a következő évtől jóval kevesebb pénzt kaptak volna: havonta milliókban mérhető összeg lett volna a különbség.

Mivel a számítás alapja a képviselői létszám volt, a Fidesz sokkal jobban járt volna. Ráadásul azt is tervezték a kormánypárti politikusok, hogy jelentős különbség legyen a listáról, illetve egyéniben a parlamentbe jutott honatyák között, mégpedig utóbbiak javára. Ez szintén a Fidesznek kedvez, hiszen rengeteg képviselőjük egyéni győztes, míg az ellenzék soraiban alig ülnek ilyenek. A különbségtétel azért fontos, mert ennek mentén dől el, hogy a politikusok mennyi vidéki irodát bérelhetnek, illetve hány szakértőt alkalmazhatnak.

A jobbikos Hegedűs Lórántné szerint ez működésképtelenné tette volna az ellenzéki frakciókat , de az MSZP-s Harangozó Tamás is azt mondta, hogy a döntés ellehetetlenítette volna a munkájukat.

A Törvényalkotási bizottság pénteken délelőtt tárgyalt erről az ügyről, és nagy meglepetésre a Fidesz gesztust gyakorolt, bár lehet, hogy csak önérdekből.

Egyébként nem szavazták volna meg a képviselői béremelést

A Jobbik javaslatára – amelyet az MSZP is támogatott – kikerült az elképzelésből a frakciók pénzének megnyirbálását jelentő rész, illetve sokkal méltányosabb lett a különbségtétel az egyéni és listás képviselők között. Mindezért cserébe pedig az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd frakcióinak jelen lévő képviselői megszavazták a többi kormánypárti tervet. Az LMP nem volt jelen az ülésen, a DK pedig nem szavazta meg a kormánypárti javaslatot.

Ebben szerepel például az – ahogy arról az Index is írt –, hogy emelkedne a képviselők fizetése havonta nagyjából 200 ezer forinttal. Eddig egy alapösszeget kaptak, ami nagyjából bruttó 750 ezer forint volt, jövőre viszont a tervek szerint a fizetésüket úgy számolnák ki, hogy háromszorznák a bruttó havi átlagfizetést. Ráadásul visszatérne az a korábbi rendszer, hogy a frakcióvezetők, helyetteseik, a bizottsági elnökök és alelnökök még több pénzhez jutnának.

Ennek kapcsán Harangozó Tamás az Azonnalinak azt alapvetően jónak nevezte, hogy a képviselői fizetés az emberek jövedelmétől függ, ám azt hangsúlyozta, hogy ők nem kértek volna és egyéb esetben nem is támogattak volna fizetésemelésről szóló javaslatot.

Vagyis a frakcióknak ugyanakkora keret jár majd, mint az előző években, a politikusok pedig még többet is vihetnek haza. Az egyik értelmezés szerint a kormánypártok engedtek,

van azonban olyan magyarázat is, miszerint zsaroltak: az ellenzék névleges támogatását elérték a fizetésemeléshez azzal, hogy nem lehetetlenítik el a frakcióikat.

NYITÓKÉP: Magyar Országgyűlés / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek