Rászállt a német kormány a török állam németországi verőlegényeire

Szerző: Bukovics Martin
2018.07.10. 11:24

Osmanen Germania. Így hívják azt a jórészt török nacionalistákból álló, utcai harcokra szakosodott klubot, amelynek tagjai egyszer Erdoğan török elnök melletti nagydemonstrációkat biztosítanak Németországban, máskor meg ölnek, verekednek, zsarolnak, fegyverrel kereskednek. A német belügyminiszter most betiltotta az egyesületet.

Rászállt a német kormány a török állam németországi verőlegényeire

Betiltotta Horst Seehofer CSU-s német belügyminiszter az „Osmanen Germania” névre hallgató egyesületet. A szép elnevezés mögött egy nagyjából 400 tagot számláló, utcai harcokra szakosodott bokszklubot találunk, amely főleg török nacionalistákból áll. Nem kispályások: tagjait korábban vádolták már gyilkossági kísérlettel, súlyos testi sértéssel, emberrablással, zsarolással, rablással, továbbá fegyver- és drogkereskedelemmel.

A német belügyminisztérium közleménye szerint kedd reggel négy német tartományban (Rajna-vidék-Pfalz, Baden-Württemberg, Bajorország és Hessen) tartottak házkutatásokat a szervezet tagjainál. A Seehofer-minisztérium azzal indokolta lépését, hogy az egyesület céljai jogellenes tevékenységekre, bűncselekmények elkövetésére irányulnak. „Aki elutasítja a jogállamot, nem várhat tőlünk engedékenységet” – fogalmazott a belügyminiszter.

Több, mint szimpla boksz: Erdoğan pártjának parancsára tüntetnek Németországban

A hivatalosan bokszklubként működő egyesület 16 csoporttal rendelkezik Németország-szerte. Ezeket a csoportokat alapvetően sima utcai bandákként tartják számon, akik külsőségek terén a rockerbandákhoz hasonlítanak ugyan, de szervezeti felépítésük és belső kommunikációjuk megegyezik a motorosklubokéval. Ám az Osmanen Germania betiltásának van egy izgalmas külpolitikai szála is.

Mint írtuk, az Osmanen Germania tagjainak többsége török származású, és szoros kapcsolatot ápolnak Recep Tayyip Erdoğan török elnök pártjának, az AKP legfelsőbb köreivel. A német titkosszolgálat szerint

az egyesület jóval több sima bűnszervezetnél, ők a török állam németországi verőlegényei.

Akik nem csak akkor akcióznak, amikor verekedni kell. Miután a német parlament 2016-ben elsöprő többséggel megszavazta az örmény népirtás népirtássá nyilvánítását, az Osmanen Germania tagjai egy AKP-képviselő, Metin Külünk parancsára a parlamenti döntés elleni demonstráció első sorában tüntettek. Külünk mindezt személyesen Erdoğannal egyeztette le, majd miután megkapta az AKP-elnök államfő áldását, odaszólt Germánia oszmánjainak. Ezt onnan tudjuk, hogy Hessen tartomány alkotmányvédelmi hivatala, amely Külünköt németországi aktivitása miatt megfigyelés alatt tartja, lehallgatott egy telefonbeszélgetést Erdoğan török elnök és az AKP képviselője között.

Az Erdoğan melletti óriástüntetésen is ők testőrködtek

Az Osmanen Germaniát legalább ennyire szoros kapcsolat fűzi a hesseni alkotmányvédelem szerint az úgynevezett Európai Török Demokraták Uniójához (UETD), ami lényegében az AKP külföldi szervezete, és az Európában élő török származásúak érdekeit hivatott képviselni. (Külön érdekes, hogy a szervezet alapításakor a török állam által finanszírozott németországi muszlim vallási szervezet, a Ditib logisztikai segítséget nyújtott.) Ez az Európai Török Demokraták Uniója nevű szervezet volt az, amely megszervezte a 2016-os kölni Erdoğan-párti óriásdemonstrációt, amelyre 40 ezer török utazott el.

Ezen a kölni, török elnök melletti szimpátiatüntetésen az Osmanen Germania bokszklub számos tagja testőri szolgálatot látott el.

A kölni rendezvényt követően Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztériumának szóvivője arról beszélt, hogy a „török-nacionalista nézetekkel rendelkező, a weben részben szélsőjobboldali gondolatokat terjesztő rockerszerű csoportosulás” szoros kapcsolatokat ápol Erdoğan rezsimjével. A kölni tüntetés alatt egy magas rangú UETD-funkcionárius, a török elnök bizalmasa volt az összekötő. 2016 októberében az Osmanen Germania akkori alelnöke fotót is posztolt a Facebookon, amelyen Ilnur Cevik, a török elnök egyik tanácsadója társaságávan volt látható.

A csoportosulás persze nem veti meg a könnyen jött pénzt sem. A menekültbizniszből például remekül profitáltak: a sváb Baden-Württemberg tartományban 2016 első negyedévében legalább 50 Osmanen Germania-tag vett részt menekülttáborok őrzésében, eurótízezreket keresve ezzel. A megbízás egy alvállalkozótól jött.

FOTÓ: uniconbg.com

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek