Vége a román korrupcióellenes ügyészségnek?

Szerző: Petróczi Rafael
2018.07.09. 17:35

Egy hónapig várt Klaus Johannis, Románia elnöke, mire az alkotmánybíróság döntésének engedelmeskedve menesztette a korrupcióellenes ügyészség, a DNA vezetőjét. Vége ezzel a szervezetnek? Az Azonnali Illyés Gergelyt, Romániában élő politológust kérdezte arról, mi jöhet ezután.

Vége a román korrupcióellenes ügyészségnek?

A magyar ellenzéki közvélemény elismerését is kivívta már a román korrupcióellenes főügyészség, a DNA, amely tömegével citálja bíróság elé a közélet legkülönbözőbb szereplőit. Egy korszak viszont most lezárulni látszik:

az erdélyi szász román államfő, Klaus Johannis menesztette pozíciójából Laura Codruţa Kövesit, aki 2013 óta irányította a szervezetet.

A főleg a román kormányoldalról (melyet az a Liviu Dragnea vezet, akinek két papírja is van arról, hogy bűnöző) érkező vádak szerint Kövesi a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) információival visszaélve, politikai alapon indított eljárásokat egyes politikusokkal szemben. Tudorel Toader igazságügy-miniszter ezért javasolta Kövesi leváltását, amit viszont az erre jogosult Klaus Johannis nem volt hajlandó elfogadni. A román államfő vonakodását legitimálta, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács sem értett egyet az igazságügyminiszterrel.

Tudorel Toader azonban nem hagyta magát, és a román alkotmánybíróság elé vitte az ügyet, ami Kövesi menesztése mellett döntött. A döntést követően egy hónapig húzta-halasztotta az államfő az elkerülhetetlent, ám végül nem hágta át a jogállami kereteket, és július 9-én szóvivőjén keresztül bejelentette: meneszti pozíciójából Kövesit.

A menesztés megtagadása nem volt valós lehetőség, ennek inkább politikai üzenete volt – mondta el az Azonnalinak Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Romániában élő politológusa.

Egyrészt ezzel jelezte az elnök támogatói felé, hogy nem ért egyet az alkotmánybírók döntésével. Ez szükséges volt, mert Klaus Johannis támogatói mindenképpen elvárták az államfőtől a DNA és Kövesi megvédését. Egy radikálisabb részük talán nem nézi jó szemmel a főügyész menesztését, de legnagyobb részük Illyés szerint belátja, hogy a jogállami kereteken belül nem volt más választása az elnöknek. Másrészt az államfő a döntés halasztgatásával időt is hagyott Laura Codruţa Kövesinek, hogy inkább maga mondjon le. Az már más kérdés, hogy a főügyész nem tette meg neki ezt a szivességet. 

Illyés az Azonnali kérdésére elmondta: Kövesi menesztése semmiképpen sem jelenti az ügyészség megszűnését. 

„A DNA a főügyész-asszony által hangsúlyozott kép ellenére nem egy egyszemélyes intézmény. Ráadásul a következő főügyészt is abból az ügyészi karból kell kinevezni, ami az elmúlt években – nagy önállóságra szert téve – a politikai korrupció üldözését szorgalmazta.

Az eddigi gyakorlattal nem fog leállni az ügyészség, bárki is lesz az utód.”

A Transindex arról ír, hogy Augustin Lazăr főügyész már ki is nevezte Marius Iacobot a DNA élére, ő ideiglenesen addig fogja betölteni a pozíciót, amíg Klaus Johannis államfő ki nem nevez valaki mást. A kolozsvári portál szerint Iacob a kezdetektől Kövesi jobbkeze volt, eddig főügyész-helyettesként segítette, de Kövesivel dolgozott már azelőtt is, hogy a DNA megalakult volna.

Illyés Gergely az Azonnalinak elmondta: Kövesi menesztésének inkább az egyes pártoknak kedvező tendenciák, vádemelési javaslatok, ügyek előtérbe kerülése és háttérbe szorítása kapcsán van jelentősége, de ez is csak középtávon hozhat érzékelhető változást. A főügyész menesztésének egyéb hatása nem igazán várható.

NYITÓKÉP: Klaus Johannis / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek