Útmutató a valóban esélyes ellenzéki jelöltek megtalálásához

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2018.07.09. 07:57

Itt az ideje, hogy ne mit sem sejtő civileket rángasson maga elé az ellenzék élő pajzsként, hanem elkezdjen politizálni. Politikamentes politika nincs, a „civilek” nem fogják legyőzni Orbán Viktort. Tessék végre valamit mondani a világról!

Egész egyszerűen értetlenül állok a józsefvárosi időközi polgármester-választás eredménye előtt.

Hiszen végre minden összejött, úgy működött, ahogy azt (valakik, valahol) megálmodták!

Minden megvolt az ellenzéki győzelemhez?

1. Előkerült egy sokak szerint tiszteletre méltó, helyben beágyazott, makulátlan civil jelölt.

2. Aki mögé valamilyen formában minden egyes ellenzéki párt besorolt, a helyi fideszes zoknibáb egyedüli ellenfelévé téve őt, az egyetlen ellenzéki jelöltté.

Győri Péter volt az összefogott ellenzéki pártok által támogatott „esélyes ellenzéki”, független, civil jelölt. A Fidesz elleni győzelem vegytiszta állatorvosi lova, etalonja, miegyébje. A fenti tényekből következően – ipso facto! – egyszerűen csak nyernie kellett volna, és kész.

Ehhez képest elég csúnyán kikapott. Vajon miért?

Bizonyára jönnek majd a megfejtések, hogy Sára Botondnak lejtett a pálya (ami igaz), de a legfontosabb indok talán az, hogy Győri teljes mértékben alkalmatlan volt a feladatra. Aki mondjuk csak az Azonnali két interjúját olvasta vele, percek alatt megállapíthatta, hogy Győri Péternek – legyen akármilyen jó szakember is a maga területén – nem való a politikai pálya. Nem ilyen alkat, nem erre született, és ez akár egy telefonhívás alapján is megállapítható volt róla.

Most végre az is kiderült, hogy az „ellenzéki összefogásnak” egészen konkrétan semmi értelme, semmi pluszt nem hoz:

nem mozgat meg több embert, nem segíti a jelölt kampányát. Ráadásul duplán: a józsefvárosi polgármester-választással párhuzamosan a belvárosi időközi önkormányzati képviselő-választáson is kikapott a közös ellenzéki (független, civil, stb.) jelölt.

Ha már az ellenzék pártjai annyira be vannak rezelve a megmérettetéstől (vagy a Jobbik esetében: annyira le vannak gatyásodva), hogy nem mernek a jövő évi önkormányzati választásokon a saját jelöltjeikkel előállni, hanem mindenképpen élő fedezékként akarnak maguk elé rántani nyugdíjas korú tanárokat, vagy bárki mást, akkor én most adok egy receptet a megfelelő közös jelölt megtalálásához.

Így találd meg A Közös Jelöltet

1. Ha a jelölt az MSZMP, az MSZP, az SZDSZ tagja, a Demokratikus Charta aláírója, a Farkasházy Teddy-féle szárszói találkozó törzsvendége és/vagy az Aláíróértelmiségi Klubkártya birtokosa volt, akkor valószínűleg nem jó jelölt. Ez a közeg harminc éve nagyjából ugyanazokból az emberekből áll:

akinek volt ott bármi ötlete vagy karizmája, az vagy leszerepelt (Gyurcsány), vagy meghalt (Horn).

Felesleges a harmadik-negyedik-huszadik vonalat elővenni, ahol olyan mókás, de teljesen alkalmatlan figurák ülnek, mint Falus Ferenc, Bokros Lajos vagy Győri Péter.

2. Ha a jelölt bármilyen szempontból is Bokros Lajosra vagy Falus Ferencre emlékeztet (netán ők maguk azok, megint), akkor nem jó a jelölt. A józsefvárosi eredmény után QED.

3. Ha a jelölt ötven éven felüli, akkor jó eséllyel a fenti két csoportot erősíti, tehát nem jó jelölt. Kivételek lehetnek, de Bauer Tamás vagy Niedermüller Péter nem számítanak kivételnek!

4. Érdemes a jelölttel beszélgetni egy kicsit, mielőtt minden párt – hálát adva az égnek, hogy nem kell tovább gondolkodni ezen az egészen – befarol mögé. Ha a jelölt balfasznak tűnik és full idióta dolgokat mond, akkor nem jó jelölt.

5. De ha már sikerült elkövetni a fenti hibákat, akkor legalább arra legyenek képesek az ellenzéki pártok, hogy egy profi kampánycsapatot tesznek a független jelöltjük mellé, hogy mindezen hiányosságai ellenére is a meglévő jó tulajdonságait és kompetenciáit – vagy azok látszatát – kommunikálják. Győri Péter esetében ez sem sikerült: a kampánya inkább riasztó volt, akik rá szavaztak, azok ezt gyakran nem a kampány miatt, hanem annak ellenére tették.

6. Láthatóan nem elég önmagában, hogy a jelölt „civil”, főleg ha hirdetett „függetlenségét” a plakáton hat darab pártlogó ássa alá tökéletesen. Lehet, hogy az emberek leszarják ezt a civilséget meg „függetlenséget”, és arra vágynak, hogy egy olyan ember legyen a jelölt, akiről elhiszik, hogy akar csinálni valamit.

A fideszesről legalább mindenki tudja, mit képvisel

Ez az utóbbi a kulcs: itt az ideje, hogy az egyes pártok kitalálják, hogy mi a céljuk, mit szeretnének csinálni, és találnának olyan jelölteket, akik ezt tudják képviselni.

Mit képvisel valaki, akit négy-öt-hat párt támogat? Ki tudja?

Az viszont világos, hogy mit képvisel a fideszes zoknibáb, akármi is legyen éppen a neve – akárhol az országban.

Győri Péter példája az utolsó utáni bizonyíték arra, hogy a Fidesz hegemóniájának megtöréséhez a rendszerváltás után összebútorozott szocialista-liberális múmiákat kell rávenni arra, hogy tűnjenek el a közéletből. Vagy el kell őket tüntetni onnan, mert a változásra teljes mértékben képtelenek, miközben már senkit sem tudnak megmozgatni.

Ennél még annak is több értelme lett volna, ha minden párt beáll a momentumos gyerek mögé, akinek az a legnagyobb élettapasztalata, hogy a Rézangyal vagy a Bacardi partiarca volt,

és aztán valaki, aki fogott már térképet a kezében, elmagyarázza neki, hogy akkor melyik kerületben is indul, annak hol vannak kábé a határai.

Remélem, azért veresége ellenére Győri Péter állandó vendége lesz az ellenzéki beszélgetős műsoroknak úgy a rádióban, mint a televízióban, illetve az internetes orgánumok virtuális hasábjain.

Hisz ennyit minimum megérdemel.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek