Politikusokat vizsgáztattunk a Pride-on, mennyit tudnak a melegekről

2018.07.07. 20:15

Queer? Fogalmam sincs, de megnézem a neten! Jelentkezhet-e transznemű politikus női kvótára? A Pride záróbuliján is fellépő Conchita Wurst milyen kvótára pályázzon? Mit jelent a Q betű az LMBTQI-ben? A meleg-szubkultúra elméleti kérdéseiben próbáltunk elmélyedni a Pride-on megjelent politikusokkal. Kunhalmi Ágnes kérésére megkérdeztük a Zitát is.

Az ellenzéki pártok közül se ment ki mindenki a Pride-ra. Se LMP-s, se jobbikos politikussal nem találkoztunk, viszont képviseltette magát az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum is. Ha már megjelentek a Pride-on, kíváncsiak voltunk, mennyit tudnak a meleg szubkultúráról: ismerik-e az alapvető fogalmaikat, és el tudnak-e dönteni néhány, a politikában is eséllyel előforduló dilemmát.

Az egy kalap alá vett „melegek” kifejezés helyett újabban divatos LMBTQI betűszó elemeivel nem volt mindenki tisztában. Azt Kunhalmi Ágnesen kívül mindenki belőtte, hogy a Q a queer-kifejezésre utal, de hogy ez mit jelent magyarul, azzal már sokan gondban voltak. Még Kunhalmi is, pedig már sikerült letennie az angol nyelvvizsgáját.

A párbeszédes Barabás Richárd az interneten akart utánanézni a queer rejtélyének, de lemerült a telefonja, a momentumos Buzinkay György pedig csak tejáras kérdésekre volt felkészülve.

Azt a dilemmát is felvetettük a politikusoknak, hogy egy férfi, aki a lelkében nőnek érzi magát, jelentkezhet-e női kvótára. Tordai Bencétől megtudtuk: a Párbeszédben ez nem csak elméleti lehetőség, hanem többször is felmerült – de csak viccből.

A DK szóvivője a queer jelentését firtató kérdésünkre csak annyit mondott: atyaúristen.
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek