Tud-e, akar-e szabadulni az új olasz kormány a maffiától?

Szerző: Techet Péter
2018.07.06. 10:48

Az új populista római kormány nem csupán az Európai Uniónak, a bevándorlásnak, az olaszországi romáknak, de a maffiának is ellenfele – legalábbis a szavak szintjén. A szélsőjobboldali Lega különösen érdekelt abban, hogy hangzatos ígéretekkel és kampányokkal fedje el: maga is nyakig benne van az olasz maffiában.

Tud-e, akar-e szabadulni az új olasz kormány a maffiától?
Matteo Salvini belügyminiszter pár napja fürdőgatyában videóztatta le magát, amint egy Siena melletti szálloda medencéjébe ugrik be. Az ok: a szálloda egykoron egy maffiafőnök villája volt,

amit azonban az olasz állam 2007-ben elkobzott tőle. Salvini a több mint tíz éves olasz állami sikerrel próbálja magát nem csak bevándorlás-, hanem maffiaellenes miniszterként pozícionálni: „A maffia elleni harc személyes prioritásom, de a kormányé is.“ Majd hozzátette: „A maffia elleni harc egyetlen eszköze: mindet bebörtönözni.“

A kemény rendpártisághoz természetesen illenek az ilyen szavak. Matteo Salvini pártja, ameddig még a nevében hordozta az északi jelzőt, előszeretettel tette a délolasz mentalitást felelőssé az ottani szervezett bűnözésért. Amióta azonban Salvini megnyitotta a Legát a déliek előtt is, többet is kellett mondani a maffiáról, mint hogy a „déliek mind ilyenek“.

Mindazonáltal a Lega sohasem állt olyan távol a maffiától, ahogy azt szerette magáról hirdetni. 2012-ben a pártalapító Umberto Bossinak, aki a mai napig megvetéssel szokott csak nyilatkozni a délolaszokról, éppen azért kellett visszalépnie az elnöki posztról, mert több mint 5 millió eurónyi maffiapénz tisztára mosásában vett részt: a maffia által kezelt összegeket az akkor még Lega Nord néven futó párt Cipruson és Tanzániában próbálta meg befektetni és ezzel az eredetét elfedni. További több mint 40 millió eurót tüntetett el Bossi a Legához közelálló cégeken keresztül.

49 millió eurót kell visszafizetni

Az olasz Semmiségi Törvényszék – azaz a legfelsőbb bíróság – pár nappal ezelőtt kimondta, hogy a Lega 49 millió euróval károsította meg az olasz államot, így ennyit tartozik visszafizetni. Matteo Salvini „a demokrácia elleni támadásról“ beszélt, mondván: egy tíz évvel ezelőtti ügy miatt, olyan pénzekért, amelyeket állítása szerint sohasem látott, óriási anyagi terhet rónának a bírák a pártjára.

A döntés értelmében a Legának az ingatlanvagyonát is el kéne adnia, ha nem tudja megfizetni a 49 millió eurót – márpedig pénzben ennyije nincs a kisebbik olasz kormánypártnak. Míg Salvini az államfőnél próbál meg kibújóért könyörögni, az igazságügy-miniszter, Alfonso Bonafede (Öt Csillag Mozgalom) szerint „nincs visszatérés a második köztársasághoz“, amikor a pártok és politikusok gyakorlatilag sikeresen tudták figyelmen kívül hagyni a bíróságok döntéseit. 

Érzékeny maffia

Alfonso Bonafede azonban éppen annak köszönheti a posztját, hogy sem a Lega, sem az Öt Csillag végül nem engedte Nino di Matteo maffiaellenes egykori palermói ügyész igazságügyi miniszterségét. Az Espresso hetilap szerint éppen a maffia finom nyomásának engedtek a koalíciós partnerek. A hetilap szerint

az olasz politika és alvilág mindig finom, nehezen kódolható üzenetekkel kommunikált egymással.

Ilyen üzenet lehetett az is, amikor Nino Di Matteo egy ötcsillagos rendezvényen úgy szónokolt a maffia ellen, hogy a párt főideológusa, az elhunyt Gianroberto Casaleggio fia feltűnően inkább a mobiljába temetkezett és látványosan unatkozott. Az érzékény délolasz maffiafőnökök értették, mit akar üzenni neki: Di Matteo nem lesz miniszter.

Hasonló üzenet az is, amikor Matteo Salvini belügyminiszter durva hangnemben állt bele az olaszországi maffiaellenes harc ikonikus alakjába, Roberto Savianoba. Az író többek között a Gomorrha című regényéről és filmjéről híres, amelyben az addigi inkább kedélyeskedő maffiafilmek és maffiatörténetek helyett a nápolyi alvilág brutalitását mutatta be. Azóta teljes rendőri felügyelet mellett tud csak élni, és egy hétnél tovább sohasem tartózkodhat ugyanazon a helyen, ugyanis a maffia kilövési listájának első helyén szerepel.

Mivel Saviano a Lega régi ellenfele – az író rendszeresen fasisztázza Salvinit –, ezért Salvini immár belügyminiszterként fenyegeti folyamatosan azzal, hogy megvonja tőle a rendőrségi védelmet és kiszolgáltatja őt a maffia bosszújának. Több tízezer lájkot hozott Salvini ezen javaslata a Facebook-oldalán. Ez – az Espresso szerint – ismét olyan üzenet, amit a déli maffiafőnökök megnyugvással vesznek tudomásul.

Segít a maffia

Salvininek szüksége is van a maffia jóindulatára. Amikor pár éve kitalálta, hogy a szeparatista Lega Nordból egy összolasz szélsőjobboldali pártot csinál, nagyon nagy emberhiányban szenvedett a déli tartományokban, ahol a Lega Nord legfeljebb csak a pártot fasisztázó falfirkákon volt jelen. Salvini egy-két év alatt építette fel a „Noi Con Salvini“, azaz a „Mi Salvinivel“ nevezetű délolasz projektet, amely a Legába csatornázott be délolasz politikusokat, gazdasági szereplőket, azaz amolyan helyi „erős embereket“ – így többek között maffiózókat is, akik nélkül eleve elég nehéz labdába rúgni Nápolytól délre.

Több olyan politikus, aki posztfasiszta múltja és maffiakapcsolatai miatt az ún. „választhatatlanok listájára“, azaz a maffiaellenesek által összeállított informális tiltólistára került fel, Salvini mellett újra aktivizálódhatott. A Lega a délolasz területeken azért tudott tűrhető 10-15 százalékos eredményeket elérni, mert a maffiából többen is támogatták. Az Öt Csillag Mozgalom, amely majdnem minden második délolasz voksot megszerzett, keményen kampányolt a maffia ellen – holott a délolasz tartományokban Grilloék se tudnának a maffia ellenében sikeresek lenni.

Rómában például két éve a helyi fasiszta alvilág és maffia segítségével tud hatalmon maradni Virginia Raggi, aki az ún. Mafia Capitalét, azaz a fővárosi közbeszerzéseket és építkezéseket uralo maffiát – ellentétben az ebbe belebukó baloldali elődjével – békén hagyja. Vittorio Sgarbi neves olasz tévés kommentátor talán nem véletlenül fakadt ki a márciusi választások másnapján: „A maffiózók mind az Öt Csillagra szavaztak“. 

Amikor a firenzei jogászprofesszor, Giuseppe Conte megtartotta első kormányfői beszédét a római parlamentben, annál a résznél, amikor a maffia elleni keményebb harcról beszélt, egy emberként pattantak fel az ötcsillagos és legás képviselők – és azt ordibálták, hogy „ki a maffiával az államból“. A hangoskodás azonban talán éppen azt fedi el, hogy

a maffiát az új római kormány se tudja, esetleg nem is akarja kitessékelni az olasz államból.

FOTÓ: Mediaset

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek