+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. július 5. csütörtök, 15:24
Az Európai Parlament újraszabályozná a szerzői jogot, ami sokak szerint a jelenlegi internet végéhez vezet majd. Ez azonban biztosan nem most fog bekövetkezni, mert az EP elutasította a jogi bizottság által kidolgozott tárgyalási mandátumot.

Az EP-képviselők elutasították azt a tárgyalási mandátumot, amely a jogi bizottságot felhatalmazta volna a szerzői jogi szabályzást a digitális éra követelményeivel összhangba hozó új szabályokról a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott tárgyalásokra – közölte az Európiai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája. Magyar nyelvre lefordítva ez azt jelenti: egyelőre nem lesz mémgyilkos szabályozás.

 

Az Európai Parlament plenáris ülése 318 szavazattal, 278 szavazat ellenében és 31 tartózkodással utasította el a tárgyalási kiindulópontot tartalmazó mandátumot, amelyet június 20-án fogadott el a jogi szakbizottság. A képviselőknek így újra kell tárgyalniuk a parlamenti álláspontot. Az erről szóló vita és a szavazás szeptemberben, a következő plenáris ülésen lesz.

 

A magyar EP-képviselők közül a fideszesek a mémgyilkos mandátum mellett foglaltak állást, míg az ellenzékiek – Morvai Krisztinát leszámítva, aki a fideszes Bocskor Andreához, Gyürk Andráshoz és Pelczné Gáll Ildikóhoz hasonlóan nem volt jelen a voksoláson – ellene szavaztak.

 

A fideszes képviselőkhöz hasonlóan szavazott az RMDSZ-es Sógor Csaba és Winkler Gyula, illetve a szlovákiai Most-Híd politikusa, Nagy József. Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja EP-képviselője viszont tartózkodott a voksolásnál.

 

A plenáris szavazásra azután került sor, hogy a képviselők több mint 10 százaléka kifogásolta, hogy a szerzői jogi ügyben a Tanáccsal folytatott tárgyalások a szakbizottsági álláspont mint tárgyalási kiindulópont alapján kezdődjenek meg.

 

Az Európai Parlament jogi ügyekért felelős bizottsága (JURI) ugyanis olyan szabályozás-tervezetet (hivatalos nevén a digitális közös piac szerzői jogi irányelveinek módosítása) dolgozott ki, ami sokak szerint a jelenleg ismert internet végét jelentené. Többek között

 

a weboldalak üzemeltetőit arra köteleznék, hogy előzetesen, még a publikálás előtt ellenőrizzék az összes felhasználói tartalmat, és tiltsák le, ha azok szerzői jogba ütköznek.

 

A javaslatot éppen ezért tartják mémgyilkosnak, hiszen a mémek általában már meglévő tartalmakat értelmeznek át, dolgoznak fel. A mémgyárosok azonban most néhány hónap erejéig biztosan fellélegezhetnek.

 

MÉM: Kiss Brigi / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás