+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. július 5. csütörtök, 15:24
Az Európai Parlament újraszabályozná a szerzői jogot, ami sokak szerint a jelenlegi internet végéhez vezet majd. Ez azonban biztosan nem most fog bekövetkezni, mert az EP elutasította a jogi bizottság által kidolgozott tárgyalási mandátumot.

Az EP-képviselők elutasították azt a tárgyalási mandátumot, amely a jogi bizottságot felhatalmazta volna a szerzői jogi szabályzást a digitális éra követelményeivel összhangba hozó új szabályokról a Tanáccsal és a Bizottsággal folytatott tárgyalásokra – közölte az Európiai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája. Magyar nyelvre lefordítva ez azt jelenti: egyelőre nem lesz mémgyilkos szabályozás.

 

Az Európai Parlament plenáris ülése 318 szavazattal, 278 szavazat ellenében és 31 tartózkodással utasította el a tárgyalási kiindulópontot tartalmazó mandátumot, amelyet június 20-án fogadott el a jogi szakbizottság. A képviselőknek így újra kell tárgyalniuk a parlamenti álláspontot. Az erről szóló vita és a szavazás szeptemberben, a következő plenáris ülésen lesz.

 

A magyar EP-képviselők közül a fideszesek a mémgyilkos mandátum mellett foglaltak állást, míg az ellenzékiek – Morvai Krisztinát leszámítva, aki a fideszes Bocskor Andreához, Gyürk Andráshoz és Pelczné Gáll Ildikóhoz hasonlóan nem volt jelen a voksoláson – ellene szavaztak.

 

A fideszes képviselőkhöz hasonlóan szavazott az RMDSZ-es Sógor Csaba és Winkler Gyula, illetve a szlovákiai Most-Híd politikusa, Nagy József. Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja EP-képviselője viszont tartózkodott a voksolásnál.

 

A plenáris szavazásra azután került sor, hogy a képviselők több mint 10 százaléka kifogásolta, hogy a szerzői jogi ügyben a Tanáccsal folytatott tárgyalások a szakbizottsági álláspont mint tárgyalási kiindulópont alapján kezdődjenek meg.

 

Az Európai Parlament jogi ügyekért felelős bizottsága (JURI) ugyanis olyan szabályozás-tervezetet (hivatalos nevén a digitális közös piac szerzői jogi irányelveinek módosítása) dolgozott ki, ami sokak szerint a jelenleg ismert internet végét jelentené. Többek között

 

a weboldalak üzemeltetőit arra köteleznék, hogy előzetesen, még a publikálás előtt ellenőrizzék az összes felhasználói tartalmat, és tiltsák le, ha azok szerzői jogba ütköznek.

 

A javaslatot éppen ezért tartják mémgyilkosnak, hiszen a mémek általában már meglévő tartalmakat értelmeznek át, dolgoznak fel. A mémgyárosok azonban most néhány hónap erejéig biztosan fellélegezhetnek.

 

MÉM: Kiss Brigi / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megcsináljuk, drágám? Vágatlan, kordokumentum-értékű felvétel a Móricz Zsigmond körtérről!

A német óriáscég cseh érdekeltségeitől is megszabadulna az Európai Bizottság kedvéért.

Tényleg léteznek emberek, akiket az kapcsol ki, ha mindenféle gyilkosságról, halálról és egyéb istentelen dolgokról kárognak nekik.

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, simán meglesz a célként kitűzött ötvenezer szavazat. Kattints, és elmondjuk, hogy áll most az előválasztás!

A kínai külügy szerint az, ahogy Hongkongban bánnak a tüntetőkkel az ország belügye, nem a G20-ra való.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára címen fut a projekt a PIM-ben. Június 25.

Filmvetítés, majd beszélgetés a román rendszerváltás kérdéseiről június 26-án.

Pécsen amúgy is van pár elég menő épület, most pedig még fényfestéssel is felturbózzák őket. Június 27-30.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

A Fidesz-árvák után az EP-választások eredményeit elnézve létrejött a baloldal árváinak tömege is. Ez ma az egyetlen politikai tér, ahol vákuum lett.

Jó-e, ha politizálnak a zenészek akár a számaikban, akár azokon kívül, vagy inkább idegesíti ez a hallgatóságot? Orfűi videó!

Ahogy bajor politikusból német kancellár se tudott még soha lenni, európai bizottsági elnök se lesz talán. De ez nem is lenne baj. Techet Péter véleménye!

Talán rájöttél, hogy csak akkor leszel valaha államtitkár, ha belépsz a Fideszbe vagy a KDNP-be? Az Azonnali kisokosa sokat segít, hogyan csináld!

Twitter megosztás Google+ megosztás