Még hogy nincs élet az EU-n kívül!

2018.07.05. 08:03

Ha Liechtenstein 287 munkanélkülije munkába állna, még mindig lenne 685 olyan állás a hercegségben, amit be kellene tölteni.

Még hogy nincs élet az EU-n kívül!

Nagyot csökkent júniusban a liechtensteini munkanélküliek száma, a betöltetlen állásoké pedig legalább ennyire nagyot nőtt, derült ki friss hivatalos adatokból. A Mosonmagyaróvárral nagyjából megegyező lakosságú, 38 ezer fős hercegségben (tavaly nyári adat) a nagy csökkenés annyit jelent, hogy 14 eddig állástalan állampolgár májusról júniusra elkezdett dolgozni. 

Az Ausztria és Svájc között fekvő alpesi miniállamban júniusban 1,5 százalékos volt a munkanélküliség (egy évvel ezelőtt még 1,8 százalékot mértek). Vagyis 287 embernek nincs most állása.

Holott munka akad bőven: Liechtensteinben 972 betöltetlen állást tartottak számon júniusban, ami 31-gyel több, mint májusban. És 124-gyel több, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor. Vagyis a munkaerőhiány a hercegség igazi gondja.

Még úgy is, hogy 2016-ban a Liechtensteinben dolgozók több, mint fele nem a hercegségben lakott. A külföldi munkavállalók legnagyobb része, 54 százaléka Svájcból ingázott, 42 százaléka Ausztriából. És csupán 4 százaléknyi német dolgozik a Vaduz környéki hegyekben. Ők sokkal inkább turistának jönnek.

De mit lehet itt dolgozni?

A foglalkoztatottak 61,4 százaléka a szolgáltatási szektorban helyezkedett el, ez Liechtensteinben főleg pénzügyi szolgáltatásokat jelent, meg némi turizmust. 37,9 százaléknyian dolgoznak az iparban, ezzel a hercegség a világ egyik legiparosodott országa. A mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban dolgozók a foglalkoztatottak mindössze 0,7 százalékát teszik ki.

Az országban a friss adatok szerint 4567 működő cég termeli a GDP-t, ezek túlnyomó többsége kis- és középvállalkozás. Az átlagos bruttó bér 6380 svácji frank, vagyis 1,7 millió forint.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek