Civilek harca is lesz a józsefvárosi polgármesterválasztás

Szerző: Bukovics Martin
2018.07.03. 20:20

Felbukkant pár józsefvárosi civil egyesület, hogy szórólapon tudassák: a fideszes polgármesterjelölt mellett állnak. Az Azonnali azóta kiderítette: túlnyomó többség nem is tudott az akcióról, a reklámanyagon akaratuk ellenére szerepelnek.

Civilek harca is lesz a józsefvárosi polgármesterválasztás

Vasárnap tartják az eddigi józsefvárosi polgármester, Kocsis Máté parlamenti mandátumszerzése miatt kiírt időközi polgármester-választást Józsefvárosban. A kerületben a fokozódó kampányt az ellenzéki pártok támogatásával induló ex-SZDSZ-es Győri Péter plakátjainak egyre intenzívebb szétfirkálása jelzi.

A Rákóczi tér környékén látni olyan hirdetményeket, amelyeken már sem a jelölt arca, sem a neve nem kivehető. A nyolcadik kerület jelenlegi alpolgármesterének, egyben a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének, Sára Botondnak minden plakátja ép – igaz, azok többnyire magasabban is vannak.

Győri Péter Facebook-oldalán napról napra helyben és országosan ismert személyiségek, részben ellenzéki politikusok (mint a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a párbeszédes Barabás Richárd és az LMP-s Csárdi Antal) mondják el videóban, miért a plakátjain magát független jelöltként hirdető Győri a jó választás. 

A Menhely Alapítványt vezető közgazdász interjúiban és kampányában előszeretettel hivatkozik arra, hogy őt nem a pártok, hanem elsősorban helyi civilek jelölték és támogatják. Ők főként a helyben tavaly tavasszal időközi önkormányzati képviselőnek induló evangélikus lelkész, Bolba Márta körül gyülekeznek.

Ezt, vagyis a civilkártyát próbálja semlegesíteni most a józsefvárosi jobboldal. Másféle civilekkel.

Hét elején számos józsefvárosi postaládába bedobáltak ugyanis egy olyan szórólapot, amelyen Sára Botondot „a józsefvárosi civilek polgármesterjelöltjének” nevezik. „Mi Józsefváros fejlődése mellett döntünk! És ön?” – hívja fel a figyelmet az egyébként kifejezetten visszafogott kinézetű papírlap.

Hatan „alá is írták”: a Teleki Térért Egyesület részéről Czupper Andrea, Bozsányi Kálmánné, Varga Gábor Vilmos, Csatári Ilona, Feicht Rezsőné, valamint a 8. kerület lelkéről nemrég könyvet is író Pál Dániel Levente. A hátoldalon a kerület elmúlt években tapasztalható fejlődésével, a közterületek megújulásával, a közbiztonság növekedésével érvelnek a kormánypárti jelölt mellett.

Akinek a hat név nem elég meggyőző, annak felsorolták külön, még milyen szervezetek állnak ki Sára Botond mellett. Köztük van a helyi lengyel és a német nemzetiségi önkormányzat, a helyi nagycsaládos egyesület, egy Zrínyi Miklósról elnevezett kickboksz-akadémia, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Facebook-jelenléte alapján idősebbeket célzó zenés rendezvényeket szervező Sors-Társak Újra Együtt Egyesület is.

Győri Péter az Azonnalinak adott június eleji interjújában egyébként azt mondta, megválasztása esetén lehetőséget adna a kerületi civileknek arra, hogy megismerkedjenek az önkormányzati munkával: „Önkéntes tanácsadó-testületeket, bizottságok, iskolák, egészségügyi intézmények mellé állított véleményező testületeket szeretnék.”

FRISSÍTÉS (június 4.): Az Azonnali kiderítette, a szórólapon szereplők többsége nem is tudott arról, hogy nevüket politikai reklámban használják fel, és mint lapunknak elmondták, ők ehhez nem is járultak hozzá. Részletek a cikkünkben.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek