+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Farkas Eszter
2018. június 30. szombat, 15:47
Miközben az ellenzéki politikusok mind a vidéki építkezésről beszélnek, egy friss kutatás arról mesél, hogy a budapesti lakosok félnek legkevésbé a Fidesz-kormányzástól, valamint ők említik leghamarabb a migránsok beköltözését, mint ami legjobban aggasztja őket. Hogyhogy mégis ellenzéki fellegvár a főváros?

Az ellenzéki politikai elemzést és gondolkodást az elmúlt években nagy mértékben meghatározta, hogy a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok alapvetően Budapesten és a nagyvárosokban népszerűek. Budapest kulturálisan liberális, az itt élők kormányellenes tüntetésekre járnak, és nem csak a kormányzati médiából tájékozódnak a politikai eseményekről – leegyszerűsítve ezek az ellenzéki politikai elemzés kiindulópontjai.

 

Valóban, a legtöbb egyéni mandátumot Budapesten szerezték az ellenzéki pártok képviselői, a főváros tehát megvan, hátradőlhetnek, és indulhat a „Le kell menni végre vidékre hálózatot építeni!” című hősi mantra, amelyet persze a harmadik kétharmados választási vereség után sem felejtettek el hangoztatni ismert ellenzéki politikusok. 

 

Azért még lenne min gondolkodni

 

A Policy Solutions Magyar rémálom címmel publikált kutatása a budapesti lakosok félelmeivel kapcsolatosan számos összefüggésre mutat rá. Kiderül többek között, hogy egyéni szinten a budapestiek félnek legkevésbé attól, hogy az életük bizonytalanná, kiszámíthatatlanná válik, illetve hogy ők éreznek legnagyobb arányban félelmet attól, hogy valamelyik családtagjuk külföldre költözik.

 

Magyarország jövőjét illetően a budapesti lakosok jelentős része (67 százaléka) teljes mértékben vagy inkább bizakodó. Az egészségüggyel kapcsolatban a budapestiek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tart a kórházi ellátások színvonalának romlásától: ezzel a megyeszékhelyen élők 66 százaléka van így. Ez annyiban érdekes, mert az elmúlt években pont a megyeszékhelyeken történtek a legjelentősebb egészségügyi beruházások, szemben Budapesttel, ahol az uniós támogatások szabályozása miatt nem jutottak uniós fejlesztési pénzek ilyesmire.

 

Az egyének félelmei tehát nem idomulnak feltétlenül az aktuális kormányzati politikához,

 

ami persze érthető: a jövedelmi helyzet, a kulturális beágyazottság, a világról kialakított percepciók mind befolyásolhatják, mi vált ki félelmet belőlünk.

 

A tanulmány közöl egy táblázatot, amelyből az látszik, lakóhelyi összehasonlításban a budapesti lakosok említik leghamarabb, hogy migránsok költöznek az országba, mint egy olyan eseményt, amely aggasztja őket Magyarország jövőjével kapcsolatban.

 

Ugyanezt ilyen nagy arányban csak a Fidesz-szavazók említik.

 

FORRÁS: Policy Solutions: Magyar rémálom

 

Egy másik táblázatból pedig kiderül, hogy a községben élők mellett a budapestiek azok, akik a legkevésbé féltik az országot a Fidesz kormányzásától.

 

FORRÁS: Policy Solutions: Magyar rémálom

 

Felvetődik a kérdés, hogy ha a budapestiek így rezonálnak a Fidesz félelemkeltő üzeneteire, akkor mi magyarázhatja az ellenzék viszonylagos politikai sikerét a fővárosban?

 

A magas életszínvonal tompítja a félelmeket

 

A budapestiek félelmeinek (illetve azok hiányának) gyökerét a magasabb életszínvonal mindenképpen befolyásolja. Minél magasabb a jövedelme ugyanis valakinek, az egzisztenciális félelmek háttérbe, az absztrakt félelmek pedig előtérbe kerülnek. A Budapesten élők vélhetően valóban kevésbé félnek a Fidesz-kormánytól, hiszen jóval kevésbé vannak egzisztenciális értelemben kiszolgáltatva a kormány gazdaságpolitikai tevékenységének, szemben például a vidéki városokban élőkkel – ez persze kormánnyal szembeni szimpátiát még korántsem jelent.

 

A migráció kapcsán sem pontosan tudjuk, hogy mi vált ki félelmet a megkérdezettekből: vajon a terrorizmustól, a munkahelyük elvesztésétől vagy a társadalom további polarizációjától tartanak-e leginkább.

 

A magyar társadalom politikai értékrendjét vizsgáló Politikai útmutató Magyarországhoz című tanulmány szerint a megkérdezettek közül a budapesti lakosok értenek egyet legkevésbé azzal az állítással, hogy „akkor igazán jó egy társadalomban élni, ha nincsenek jelentős különbségek gazdagok és szegények között”. Holott ezzel egyidőben a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésétől való félelem kifejezetten magas a magyar állampolgárok körében a Magyar rémálom című kutatás eredményei szerint. 

 

Azt persze fontos látni, hogy hiába a szociáldemokrata értékrend az irányadó a magyar társadalomban, ez nem eredményezi automatikusan a baloldali pártokra való szavazást.

 

Sőt, a szociáldemokrata értékek képviseletét a társadalom többsége a Fidesznek tulajdonítja, ami a magyar társadalom nagymértékű pártosságáról árul el sokat: az erősen párthoz kötődő szavazók hajlamosak vágyaikat és értékeiket az általuk támogatott pártokra vetíteni, függetlenül attól, hogy az adott párt programjában és kommunikációjában képviseli-e azt vagy sem.

 

Arra is fontos azonban odafigyelni, hogy noha a budapestiek nagy arányban nevezik meg a migránsok Magyarországra költözését, mint egy olyan eseményt, amely aggasztja őket Magyarország jövőjével kapcsolatban,

 

szintén ők értenek egyet legnagyobb arányban azzal, hogy „Magyarországnak előnye származik abból, ha más országokból emberek költöznek ide”.

 

Ez persze szintén sok mindent jelenthet, elképzelhető például, hogy a „migráns” és a „beköltöző” fogalmak máshogy csapódnak le a fővárosi válaszadók gondolkodásában.

 

Budapestről nézve a világ nem veszélyes

 

És ha már félelmek: a budapestiek gondolják legkisebb (17 százalékos) arányban a megkérdezettek közül, hogy a „világ egy alapvetően veszélyes hely”. Amiből akár az a következtetés is levonható, hogy a budapestiek számára nem a félelmek jelentik politikai identitásuk és cselekvésük alapját.

 

Noha a fenti kutatások kiindulópontot jelenthetnek a jövőre esedékes önkormányzati és európai parlamenti választási kampányok stratégiájának kialakításában, természetesen még számos kérdés nyitva marad ezek ismeretében is. Azt ugyanis nem tudjuk, melyek azok az érzelmek és/vagy értékek, amelyek a választáson való részvételt legerősebb mértékben befolyásolják a budapesti lakosok esetén.

 

Vajon tényleg az Orbánnal, Putyinnal, vagy az EU-ból való kilépéssel való riogatás működik majd esetükben is? Vagy a szociáldemokrata értékek határozottabb képviseletét várják el végre?

 

Az mindenesetre biztos,

 

jobb, ha az ellenzék elkezd megbarátkozni azzal a nem túl bonyolult és meglepő gondolattal, hogy Budapest sem fehér és fekete,

 

és minél hosszabban zajlanak a nyilvánosságban az ellenzéki pártok belső pozícióharcai, minél később mernek elköteleződni egy középtávon is kiszámítható és követhető politikai stratégia mellett, annál inkább bizonytalanná válik majd szavazóik támogatása. Igen, Budapesten is.

 

A szerző az MTA TK Politikatudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa és az Andrássy Egyetem doktori hallgatója.

 

CÍMLAPRAJZ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy szivárogtató szerint az elnök vizsgálatot követelt Joe Biden ellen, de Trump szerint a balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

De német és olasz régiók is szívesen csatlakoznának a helvét államszövetséghez. Te belépnél?

Szeptember 20-ára írták ki viccből az ufókutató körökben legendás 51-es körzet megrohamozását az USA-ban, amiből már mindenki kihátrált, de pár cég azért keresne egy kis pénzt az ufóhívőkön.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás