Toroczkai pártja komoly veszélyt jelent a Jobbikra. De nem a Fideszre

Szerző: Petróczi Rafael
2018.06.28. 08:50

Toroczkai László új pártja komoly versenytársa lesz a Jobbiknak, ami a Jobbik jövő évi választási eredményein is meglátszódhat majd, mondja az Azonnalinak a Political Capital elemzője. Hunyadi Bulcsú szerint a Fidesz pozícióját viszont aligha fenyegeti a Mi Hazánk.

Toroczkai pártja komoly veszélyt jelent a Jobbikra. De nem a Fideszre

Lett egy új párt a Jobbiktól és a Fidesztől is jobbra. Június 23-án tartotta zászlóbontó gyűlését a Mi Hazánk Mozgalom, ahol a Jobbikból kilépők, a néppártinak nevezett mérséklődő vonallal elégedetlenek bejelentették, a jövőben pártként működnek tovább. 

De Toroczkai aligha lesz új Vona Gábor.

Ezt már egy, a témával foglalkozó elemző mondja az Azonnalinak. Hunyadi Bulcsúval, a Political Capital többek között szélsőjobboldalt is kutató elemzőjével jártuk végig, milyen esélyei lehetnek Toroczkai László ásotthalmi polgármester új alakulatának. A Jobbik volt alelnökében Hunyadi szerint megvan ugyan a potenciál, hogy jelentős politikai erővé emeljen egy szélsőjobboldali pártot, az viszont nehezen elképzelhető róla az eddigiek tükrében, hogy bármikor is konszolidálni akarná a mozgalmát.

Ha már az eddigiek: a Mi Hazánk felemelésében Toroczkainak a sok évnyi tapasztalata nagy segítségére lehet. A politikus nevéhez fűződik például a honlapja legfrissebb hírében románok Trianon évfordulója alkalmából történő legyilkolásáról ábrándozó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, valamint a leginkább ennyire radikális Betyársereg megalapítása. Az előbbinek Toroczkai a mai napig tiszteletbeli elnöke. De ő volt a 2006-os tüntetések egyik vezéralakja is. 2010 óta tehát – még ha némileg háttérbe szorulva is – ő a magyar szélsőjobboldal egyik motorja.

Toroczkai nem hazudtolta meg önmagát most sem. Újdonsült pártja júniusi zászlóbontásán elmondott beszédének sarokpontját a népesedéspolitika, a kivándorlás, a cigányprobléma, az iszlamizáció, a genderelmélet és a politikai kommunikációs szakemberek által „kinevelt” politikusok kritikája adta. Ezek nagy része jól bevett szélsőjobboldali téma – világított rá Hunyadi Bulcsú, hozzátéve, hogy

Toroczkai előszeretettel használ antiszemita toposzokat, összeesküvés-elméleteket is. Vagyis ilyen tartalmú megszólalásokra is számítani lehet majd a mozgalom részéről.

„Azt nehéz megmondani, hogy a társadalom pontosan mekkora része szólítható meg ezekkel a témákkal. A felmérések mindenesetre azt mutatják, hogy a társadalom körülbelül kétharmada romaellenes, egyharmada antiszemita, az idegenellenesség a plafont közelíti, és csúcson a melegellenesség is. Szóval az biztos, hogy tekintélyes azok száma, akik nyitottak ilyen üzenetekre. Ennek részben az is oka, hogy a Fidesz már szélesebbre nyitotta a kaput, legitimált bizonyos beszédmódokat, és ez más témákra is átgyűrűzik” – magyarázza az elemző.

A frissen bejelentett párt másik arca, Dúró Dóra is komoly erőforrása lehet a Mi Hazánknak – tette hozzá Hunyadi. Ő hosszú ideig vezető szerepet töltött be a Jobbikban, mégsem mosódott egybe a néppártosodást hirdető pártelittel. Dúró például következetesen képviselte a romaellenességet az utóbbi évek újrapozícionálási erőfeszítései idején is.

Dúró Dóra parlamenti mandátuma és tevékenysége ezért nagyon fontos a Mi Hazánknak, sokat tehet hozzá a mozgalom megjelenéséhez és ismertebbé válásához.

Az új szélsőjobboldali formáció és a Jobbik viszonya sem megkerülhető. Hunyadi Bulcsú szerint itt nem az a lényeg, hányan léptek ki eddig és fognak ezután kilépni a Jobbikból Toroczkaiék kedvéért, hanem az, hogy ők kik, és milyen pozíciót töltöttek be a pártban. Az elemző szerint most azt látjuk, hogy regionális igazgatók, önkormányzati képviselők, megyei és helyi szervezeti vezetők, sőt, néhol komplett szervezetek álltak fel, és csatlakoztak Toroczkaihoz.

„A Fidesz után talán a legjobb országos lefedettséggel és szervezettséggel rendelkező Jobbik számára ez komoly nehézséget jelent. Hogy pontosan mekkorát, az csak a következő hónapokban, vagy esetleg az EP- és az önkormányzati választásokon fog kiderülni.”

Mindenesetre Hunyadi nem csupán a Mi Hazánk és a Jobbik, hanem a Mi Hazánk és a Fidesz között is versenyfutásra számít. Toroczkaiéknak ugyanakkor nehéz lesz meghatározniuk, pozícionálniuk önmagukat a Fideszhez képest, hiszen ha ma egy párt szélsőséges akar lenni Magyarországon, bizonyos témákban óhatatlanul átfedésben lesz a kormánypárttal, amely egy ideje milliárdokat költ arra az adófizetők pénzéből, hogy óriásplakátokon és sajtóhirdetésekben reklámozza bevándorlásellenességét. Ráadásul a Fidesznek nagy gyakorlata van abban, hogy kifogja a szelet a szélsőségesek vitorlájából.

További nehézséget jelenthet a mozgalom számára az országos szervezeti struktúra létrehozása, bár az eddigi csatlakozások alapján ezen a téren nem indulnak rosszul. A Mi Hazánk harmadik korlátja Hunyadi szerint a finanszírozás lehet. Erről eddig semmit nem tudunk. Ahogy az elemző rávilágított: a zászlóbontó rendezvény költségeinek egy részét magánadományokból tudták finanszírozni Toroczkai nyilatkozatai szerint. Neki már korábban is voltak sikeres adománygyűjtő akciói, részben nemzetközi szélsőjobboldali szereplők segítségével.

De egy párt működtetéséhez ennél jóval több pénzre van szükség. Egyelőre nem látható, hogy ezt honnan tudják majd előteremteni.

Hunyadi konklúziója szerint a Mi Hazánkból jelentősebb politikai erő is válhat, amely komoly veszélyt jelent a Jobbikra, az új párt a Fidesz pozícióját azonban nem fogja fenyegetni. A relatív veszélytelenség jeleként értelmezhető az is, hogy az utóbbi időben a Fidesz-közeli média mindent megtett, hogy felépítse Toroczkait a Jobbikkal szemben.

A szerző a Political Capital gyakornoka volt.

NYITÓKÉP: Mi Hazánk Mozgalom / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek