+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. június 27. szerda, 12:02
Nem vesz részt a Viorica Dăncilă kormánya elleni bizalmi szavazáson az RMDSZ – jelentette be Kelemen Hunor, a romániai magyar párt elnöke.

Nyolcvan képviselőt kéne megnyernie valahogy a román ellenzéknek, hogy sikeres legyen a mai bizalmi szavazás a Dăncilă-kormány ellen, de az egyébként is vékony esély elúszni látszik: a kormányt kívülről támogató RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerda délelőtt jelentette be, hogy

 

pártja ki fog vonulni a szavazásról.

 

„Az RMDSZ nem vesz részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán. Ma nincs meg a parlamenti többség a jelenlegi kormány leváltásához. További nyolcvan szavazatra van szüksége az ellenzéknek, hogy megdöntse a Dancilă-kabinetet. Sajnos, ezúttal az RMDSZ nem a mérleg nyelve: harminc szavazatunk tehát nem változtat a helyzeten. Ez egyszerű matematika” – közölte a politikus Facebook-oldalán.

 

Azt is elmondta, hogy azt az ellenzéket tudná kormányra lépésében támogatni az RMDSZ, amely tisztázza miniszterelnök-jelöltjének és a legfőbb tárcák vezetőinek személyét, illetve amely konkrét tervekkel, Románia fejlődését biztosító kormányprogrammal áll elő, és amely nem a magyar közösség ellen uszít, hanem tiszteletben tartja azt.

 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt az után nyújtotta be bizalmatlansági indítványát, hogy a kormányzó PSD elnökét, Liviu Dragneát hivatali visszaélésre való felbujtás miatt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bróság. A történetről itt írtunk bővebben.

 

Nyitókép: Kelemen Hunor FB

Hírszolgáltatás

A francia jobboldali Michel Barnier is szívesen lenne az Európai Bizottság új elnöke. Ezzel a bajor Manfred Weber kihívója lesz az EPP-ben.

Nincs mit szépíteni, ismerte el Merkel a vereségét. Saját pártja, a CDU mutatott neki sárga lapot. A választók a pirosat mutatják.

Míg mindenki az Iszlám Államra figyelt a világban, a sunyi Al-Kaida ismét megerősödött.

Előkerült a Kuciak-gyilkosság lehetséges szemtanúja, aki azt állítja, fogalma sem volt arról, hogy kicsoda a meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró.

A hét kérdése

Útmutatót írt a Momentum Ungár Péternek, hogyan szálljon ki az összelőrinceződött BIF-ből. Szerintetek mit csináljon Ungár?

Azért ide elnéznénk

100 éves Észtország, ennek apropóján nyolc észt és 6 magyar művész reflektál a balti és a pannon jelenre.

Hörgés, halál és hasonlók a Dürerben. Amcsik, olaszok, magyarok, szeptember 26.

A folk metálé lesz a főszerep szeptember 28-án a Barba Negrában: az orosz Arkona és a magyar Dalriada lép színpadra.

Az ellenzékiség három arca, illetve a zene és a politikai vezetés kapcsolata is szóba fog kerülni szeptember 28-án.

Hivatalos előzményregényt kapott Bram Stoker Drakulája! Bemutató szeptember 29-én.

Ezt is szerettétek

Deutsch Tamás az Azonnalinak mindent megmagyaráz!

Eddig fel sem tűnt, de most már mindenhol ezt fogod látni!

Esély a helyzet tisztázására? Nagy katyvasz? Ideológiailag motivált vádak? EP-képviselők a Sargentini-jelentésről.

Mi lenne, ha megtámadnának minket nyugatról? Az Azonnali játékelméleti kalandozása.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás