Beindult a jereváni rádió a Billy Elliot-előadások ritkítása miatt

Szerző: Kiss Brigi
2018.06.21. 16:33

Mielőtt hiperventillálni kezdünk a pártállami cenzúrán: a Billy Elliot előadásaiból valószínűleg azért töröltek valamennyit, mert eleve túl sok volt belőlük, ráadásul hülye időpontokban. A sajtókampány mondjuk lehet, hogy kapóra jött az indokláshoz.

Beindult a jereváni rádió a Billy Elliot-előadások ritkítása miatt

„A demokrácia 28. évében történt meg először, hogy levegyenek egy előadást a színről, csak mert egy pártlap munkáslevelezője azt túl buzisnak tartotta” – írja felháborodott publicisztikájában a hvg.hu szerzője, Hamvay Péter.

A fenti mondattal csak egy gond van: hazugság.

Nem vették le a Billy Elliotot az Erkel Színház műsoráról, és hogy ez kiderüljön, ahhoz a cikk szerzőjének elég lett volna megnyitnia az Opera weboldalát, ahol azonnal kiszúrta volna a szemét, hogy nem hogy nem tűnt el a Billy Elliot, de még promózzák is a nyitólapon.

Ugyanis szó sem volt arról, hogy az egész előadást leveszik a műsorról. Amiről egy kiszivárgott belső levél alapján információ van, az az, hogy a negyvennégy Billy Elliot-előadás egy részét, egészen pontosan tizenöt darabot törölnek. Ez is elég szépen félre lett magyarázva a levelet publikáló 444 részéről is: már ők is a Magyar Idők Ókovács Szilveszter elleni buzizós támadását sejtették a háttérben. 

Álljunk meg egy pillanatra. Ha tényleg a színdarabbal lett volna a baj, és a Magyar Idők támadása valóban célt ért volna, akkor nem csak néhány előadást törölnek, hanem leveszik az egész Billy Elliotot a műsorról. Nem ez történt. Sokkal valószínűbb, hogy osztottak-szoroztak, megnézték a jegyeladásokat, és utána döntöttek úgy, hogy nincs szükség ennyi előadásra.

És tényleg nincs.

A 444 tendenciózusan a most szombat esti előadás nézőterét tette be illusztrációnak, ahol valóban csak néhány szék üres már. De elég csak megnézni például a péntek délelőtti nézőteret, ahol meg gyakorlatilag félház van. 

Jelzésértékű, hogy nagyrészt éppen a délelőtt 11 órás előadásokat törölték, az esti alkalmak közül csak néhány került le a műsorról. Mindeközben az összes előadásra 50 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet venni, ennyire halásznák már a nézőket – mivel azok nincsenek.

Ebből a szempontból most jól jöhetett az ügyben közleményt is kiadó Opera vezetőségének a negatív kampány: van mire fogni, hogy törölnek előadásokat, és nem azzal kell elszámolni, hogy eleve minek terveztek ennyi előadást nyáron például hétköznap délelőtt tizenegy órára.

Tehát mégegyszer: nem vettek le semmilyen előadást politikai okokból. Aki akar, az nyugodtan rohanjon jegyet venni a Billy Elliotra. Fog rá kapni, annyit, amennyit csak akar. Ráadásul olcsón, mert elenyésző az érdeklődés.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek