Tóth Bertalan lett az MSZP elnöke, rögtön be is szólt párat

Szerző: Katona Mariann
2018.06.17. 15:40

Szoros versenyben Tóth Bertalan lett az MSZP új elnöke, a szocialisták korábbi vezetőjét, Mesterházy Attilát gyűrte le. Kemény munkát vár el a jövőben, a Párbeszéddel való szövetséget fenntartja, és máris elkezdené a felkészülést a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásokra. Mesterházy már gratulált és jelezte, ott lesz a csatasorban.

Tóth Bertalan lett az MSZP elnöke, rögtön be is szólt párat

Elsöprőnek ugyan nem nevezhető többséggel, de új elnököt választott magának az MSZP. A tisztújításból a szocialisták parlamenti frakcióját is irányító Tóth Bertalan került ki győztesen, mégpedig a küldöttek 54 százalékának voksával. Egyetlen vetélytársa volt, aki nem sokkal maradt le tőle: a korábbi pártelnök Mesterházy Attila 46 százalékot kapott.

Tóth Bertalan szerint most a munkának jött el az ideje, annak a munkának, amit talán már korábban el kellett volna végezniük. Kitartó, szisztematikus munkát vár, hogy stabilizálni és erősíteni tudják az MSZP szervezetét és népszerűségét.

Habár az áprilisi választások nem éppen ezt mutatták, az új elnök mégis úgy látja, hogy ennek eléréséhez van is mire építkezniük, hiszen létezik egy országos hálózatuk. Emellett pedig vannak náluk elkötelezett, elszánt tagok, tudás, politikai tapasztalat és kiterjedt kapcsolatrendszer. Tóth Bertalan úgy látja, hogy az MSZP erősödése és léte nem önmagáért való cél, hanem a baloldali értékrendet akarják képviselni.

Már vasárnap estére összehívja a szocialisták új elnökségét, ahol elkezdik a felkészülést a 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választásokra.

Az a célja, hogy az emberek az MSZP-hez kössék a szociáldemokraták képviseletét és ne az utolsó pillanatban megkötött kényszermegállapodásokon múljon a siker.

Beszédében kifigurázta az elnöki posztért korábban szintén bejelentkezett, ám időközben visszalépett Szanyi Tibort is azzal, hogy leszögezte, vele ellentétben ő nem akarja felszámolni a pártot.

Az új elnök arról beszélt: a valós problémákkal akar foglalkozni és azokra valós választ adni. Ugyancsak az idei választás eredménye mutatta meg, hogy ez annyira eddig nem sikerült nekik – bár a többi ellenzéki pártnak sem –, alapvetően ugyanis a kormány és a Fidesz tematizálta a közbeszédet. Tóth Bertalan arra egyelőre nem adott választ, hogyan fogják tudni ezt az irányt megfordítani, ehelyett a már korábban is ismert panelek hangzottak el: párbeszéd a civilekkel, a szakszervezetekkel, szolgáltató MSZP, és az örök nyitás a fiatalok felé.

Az is kiderült a beszédből, hogy marad a szövetség a Párbeszéddel a parlamenten belül is. Habár azt ő is tudja, hogy nem az Országházból vezet az út a kormányváltásig, az ott biztosított nyilvánosságot azért ki akarják használni.

Tóth Bertalan egyúttal kihasználta a lehetőséget, hogy odaszúrjon egyet Fodor Gáboréknak. Minőségi cserének nevezte ugyanis, hogy a Párbeszéd frakciójához „a pénzéhes liberálisok helyett” az addig független Mellár Tamás csatlakozott.

A legyőzött Mesterházy Attila a Facebookon gratulált a győztesnek. „Ő az én elnököm is” – írta. Azt is kiemelte, hogy mostantól össze kell zárni és nekilátni a munkának, mert feladat bőven van. „Ott leszek a csatasorban, párttagként, ahogy eddig is. Hajrá, MSZP” – zárta sorait.

Tóth Bertalan helyettese Szakács László lett. Ez érdekes helyzetet eredményez, hiszen sokkal inkább a posztra ugyancsak pályázó EP-képviselőt, Ujhelyi Istvánt tartották a „párjának”. A verseny amúgy még az elnökjelöltinél is szorosabb volt, Szakács 51-49-re győzött. A választmányi elnök Kunhalmi Ágnes lett, ebben szinte semmi meglepetés nincs, hiszen nem volt ellenfele.

FOTÓ: Bruzák Noémi / MTI

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek