Van hat nagyváros, ahol az ellenzék legyőzheti a Fideszt

2018.06.15. 10:26

Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc: itt akár nyerhet is az ellenzék. Sopronban, Szombathelyen vagy Győrben viszont kifejezetten nehéz feladat utolérni a Fideszt. Friss elemzés!

Van hat nagyváros, ahol az ellenzék legyőzheti a Fideszt

Nemcsak Budapesten, de a megyei jogú városok egy részében is legyőzhető a Fidesz. A baloldali, liberális pártok valamivel erősebbek a nagyvárosokban, mint országosan, a Jobbik pedig sehol sem kapott több szavazatot, mint a demokratikus ellenzék – derül ki a Republikon Intézet 2018-as választási eredményekről szóló legújabb elemzéséből.

Abszolút többséget egy nagyvárosban sem kapott a Fidesz

Ugyan a legtöbb listás szavazatot a megyei jogú városokban is a Fidesz-KDNP listája kapta, az összességében 43 százalékos eredmény azonban valamelyest elmarad az országosan elért 47 százaléktól. A kormánypártok hat megyei jogú városban is (Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc) 40 százalék alatti eredményt értek el, és sehol sem szereztek abszolút többséget.

Az elemzésből kiderül, hogy a baloldali, liberális pártok valamivel erősebbek a nagyvárosokban, mint az ország egészében. Az MSZP-Párbeszéd szövetség a szavazatok 14 százalékát szerezte meg, az LMP 9, a DK 6, a Momentum pedig 4 százalékos eredményt ért el a megyei jogú városokban. Fontos, hogy a baloldali, liberális pártok együtt kivétel nélkül minden megyei jogú városban több szavazatot kaptak, mint a Jobbik. A megyei jogú városokban a baloldali, liberális ellenzéken belül – Budapesthez hasonlóan – a „régi" baloldal a dominánsabb, de

vannak olyan nagyvárosok – például Kecskemét és Hódmezővásárhely –, ahol az LMP és a Momentum együttes támogatottsága nem sokkal marad el az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt aggregált támogatottságától.

Az országos eredményhez hasonlóan a Jobbik a megyei jogú városokban is a listás szavazatok 20 százalékát szerezte meg. A választási eredményekből látszik, hogy a Jobbik inkább a korábban a baloldalinak tartott városokban áll jobban, míg a hagyományosan konzervatív városokban – például Győrben és Sopronban – gyengébben. A legjobb eredményt Dunaújvárosban érték el, de viszonylag jól szerepeltek Miskolcon és Tatabányán is.

Nyugaton esélytelennek tűnik az ellenzék

Nem létezik olyan, hogy átlagos megyei jogú város, következtet a Republikon Intézet. Míg Szegeden, Pécsen vagy Dunaújvárosban az ellenzéknek komoly esélye lehet a győzelemre, addig például Sopronban, Szombathelyen vagy Győrben kifejezetten nehéz feladat utolérni a Fidesz-KDNP-t, amely ezeken a településeken önmagához képest is magas támogatottsággal rendelkezik.

A kutatás innen tölthető le PDF-ben.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek