Az autonómiában látja a megoldást Románia bajaira egy román polgármester

2018.06.15. 10:56

Máramarosi üzletemberek és a román pénzügyminiszter előtt követelt közigazgatási és gazdasági autonómiát Cătălin Cherecheş, Nagybánya polgármestere: szerinte Dél-Tirol a megfelelő minta.

Az autonómiában látja a megoldást Románia bajaira egy román polgármester

A gazdasági és közigazgatási autonómia lehetne Románia új országprojektje – jelentette ki csütörtökön Cătălin Cherecheş az Agerpres közlése szerint. Nagybánya polgármestere máramarosi üzletemberek egy új egyesületének alakuló gyűlésén beszélt, amelyen jelen volt Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter is. Cherecheş szerint hagyni kellene, hogy a helyi szervek a lokális igényeknek és szükségleteknek megfelelően határozzák meg az adókat és illetékeket.

„Én nem a régiósítás, hanem az autonómia híve vagyok. Nem decentralizációra, hanem gazdasági és közigazgatási autonómiára van szükség. Én azt gondolom, hogy

Romániának Dél-Tirolról kellene mintát vennie, egy olyan autonómiáról, amely ösztönzi a helyi befektetőket és a hasznot is helyben hagyja, nem megszűri egy fővároson keresztül,

amely egyáltalán nem biztos, hogy Nagybánya, Suceava, Arad, vagy Bákó érdekeit nézi. Azt gondolom, hogy a százéves Romániának új országprojektre van szüksége. Idejét múlt Románia mai közigazgatási szervezése” – jelentette ki Cherecheş.

A polgármester beszámolt egy esetről, amikor egy projekt elbírálásánál Nagybánya kevesebb pontot kapott az elbírálásnál egy hasonló projektre, mint egy másik város, pedig ugyanazzal a céggel dolgoztak volna.

„Hogy nézzek én Bukarestre úgy, hogy azt mondjam, emberek, ez a főváros, és büszke vagyok azokra, akik vezetnek bennünket?”

– tette fel a kérdést a polgármester, kiemelve: a kormány 14 millió eurót „lopott el” Nagybánya költségvetéséből az adótörvénykönyv módosításával.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek