Oszter majdnem lekéste a felmentését, a sztárügyvéd pedig fogházba mehet

Szerző: Lándori Tamás
2018.06.14. 12:14

A bíróság első fokú döntése szerint befolyással üzérkedett Maci és Izrael, avagy három év fogházra ítélték Busch Béla sztárügyvédet, míg a szökésben lévő vállalkozó, Keserű Sándor Izrael öt év börtönt kapott. A szintén vádlott színészt, Oszter Sándort felmentették.

Oszter majdnem lekéste a felmentését, a sztárügyvéd pedig fogházba mehet

Csütörtökön elsőfokú, nem jogerős ítélet született abban a nagy sajtófigyelemmel kísért büntetőperben, melyben azzal vádolják – mások mellett – Oszter Sándor színészt és Busch Béla ismert jogászt, hogy súlyos milliókra húztak le egy szorult helyzetben lévő, manipulálható vidéki üzletembert olyan ígéretekkel, hogy az ellene folyó eljárást befolyásuk révén jobb irányba terelik.

Lovernyák befolyást vásárolt

A történet egyik főszereplője tehát az elsőrendű vádlott, V. Tamás Tibor vállalkozó, fogathajtó – vagy ahogyan vádlott-társai a lehallgatási anyagok szerint kódnéven nevezték: Lovernyák – , aki egyben egyfajta sértettje is ennek az ügynek. 2010-ben ötvenmilliós adócsalás vádjával került bíróság elé; abban az eljárásban igazságügyi elmegyógyintézeti megfigyelés, majd előzetes letartóztatás fenyegette, ám ő inkább megszökött. Mindeközben kapcsolatba került Keserű Sándor Izrael negyedrendű vádlottal – ő volt az, akinek a tízmilliókat Lovernyák felesége és bizalmasa aztán átadta. (Utóbbiak másod- és harmadrendű vádlottak lettek.)

V. Tamás Tibor – miután már tekintélyes összeget kifizetett, de adócsalási perében semmi pozitív fordulatot nem látott – feljelentette az egész bagázst, s ebben az új ügyben maga is terhelt lett – megint. A vállalkozó feltáró vallomást tett, az Azonnali.hu-nak pedig következetesen állította, nem önszántából fizetett ki hetven milliót, hanem zsarolták, azzal, hogy ha nem fizet, „ledarálják” a perében.

– Különben miért fizettem volna újra és újra ilyen súlyos pénzeket, ha semmi eredménye nem volt? – tette fel a kérdést V. Tamás Tibor, aki szerint az is a zsarolást bizonyítja, hogy végül sokkal többet csengetett ki Keserűéknek, mint amennyi adót a vád szerint nem fizetett be. Sajátos szerepére való tekintettel az elsőrendű vádlott végül – befolyás vásárlása miatt – 160 óra közérdekű munka büntetést kapott.

Izrael Izraelben lehet?

Lovernyáknál sokkal izgalmasabb karakter az ügyben az immár szökésben lévő negyedrendű vádlott, Keserű Sándor Izrael vállalkozó, aki előszeretettel adja magát elő filmproducerként, noha abban többen kutyaütőnek tartják. Szélhámosként ugyanakkor nehézsúlyúnak tűnik. Autóján kék villogót, személyes kapcsolataiban pedig – bár itthon akkreditált diplomája sincs – doktori címet használt. Nem kevesebb mint ötször ítélték már felfüggesztett szabadságvesztésre – egy ízben Tasnádi Péter oldalán.

A befolyással üzérkedésben kulcsszerepe volt: ő állt kapcsolatban Lovernyákékkal (egyébként Keserű adta ezeket a gúnyneveket), és ő énekelte ki tőle az összegeket, miközben egyidejűleg Oszterrel és Busch Bélával kooperált. Miután elkapták, beismerő vallomásával be is terhelte utóbbiakat. Néhány héttel ezelőtt azonban – az elsőfokú per végső szakaszában – hirtelen meggondolta magát; vallomását visszavonta, és új sztorival rukkolt elő, tele furcsaságokkal és képtelenségekkel. Például egy halott csirkével.

A korábbiakat azzal indokolta, hogy mialatt őrizetben volt, a zárkája ablakán belógattak egy papírt, amin ott állt, mit kell vallania, és ő – mi mást tehetett volna – azt is vallotta. Az ügyészség azonban márciusban bejelentette: egy titkos nyomozás adatai szerint a vádlott-társ Busch Béla vehette rá Keserűt, hogy álljon elő új, számára is kedvező vallomással.

A Keserű Sándor Izrael-féle showműsort – a férfi távollétében – a törvényszék Holdampf Gusztáv vezette bírói tanácsa öt év börtönnel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel honorálta, illetve elrendelte 58 millió forint vagyon elkobzását. Keserű legutóbbi, másfél éves felfüggesztett szabadságvesztését is végre kell hajtani – már ha egyszer előkerül.

A betyárját

„Halló! Itt a Kossuth-díjas Oszter Sándor” – az egyik lehallgatott és a tárgyaláson lejátszott telefonbeszélgetésben így köszönt a vádlottak padján ötödikként helyet foglaló színész. A bemutatott lehallgatási anyagok egyébként is számos esetben voltak kínosak rá nézve – például amikor egy másik vádlott arról beszélgetett egy harmadik figurával telefonon, hogy Osztert nem kellene felvenni a vadásztársaságba, mert lőni sem tud rendesen, még a végén eltalál valakit.

A művész úr a tárgyalási napok tekintélyes hányadáról elkésett (az ítélethirdetésről is), és amikor ott volt, akkor is gyakran szunyókálással töltötte azt. Még a saját ügyvédje védőbeszédét is átaludta. Oszter néhány napja még a fideszes körök nagy dzsemboriján, a kötcsei pikniken forgolódott a kormánypárti potentátok között; noha a lehallgatási anyagok szerint nemrég egy erős fiatalos baloldal létrejöttében, és Andy Vajna kormánybiztos bukásában is reménykedett.

Csütörtökön megkönnyebbülhetett: felmentették, mert a bíróság szerint nem volt arra elegendő bizonyíték, hogy valóban kért és kapott milliókat az adócsalási eljárás jogellenes befolyásolásáért, avagy bűnös közbenjárásért Handó Tündénél, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökénél. Holdampf Gusztáv azért leszögezte, Oszterről annyi kiderült a saját vallomásaiból, hogy nem szavahihető, ellenben hiú ember. 

Korábban tanította, most kapta a büntetést

A lovagkereszttel kitüntetett hatodrendű vádlott, Busch Béla ismert ügyvéd, az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának korábbi tanszékvezetője, egykori bíró három év letöltendő fogházat, hatszázezer forint pénzbüntetést, hat év foglalkozástól eltiltást és négy év közügyektől eltiltást kapott.  A büntetések sora hosszúnak tűnhet, de a megállapított bűncselekményért alapesetben börtön járna.

Az ítéletben rögzített tényállás szerint a lehallgatott beszélgetésekben csak Macinak nevezett Busch Béla befolyásos kapcsolataival, alkotmánybírókkal, bírói vezetőkkel hencegett, hogy biztosítsa Keserű Sándor Izraelt arról, hogy ezek révén majd intézkedik V. Tamás Tibor ügyében – de persze legkevésbé sem ingyen.

A jogász egy idő után még valamennyit vissza is fizetett a sokmilliós korrupciós pénzből, mikor világossá vált, hogy az általa ígért fordulat V. Tamás Tibor perében nem következik be, ám később aztán újra pénzt kért. Csakhogy ekkor V. Tamás Tibor már együttműködött a hatóságokkal. Érdekes, hogy az utoljára küldött milliókat a hatóságok előbb kapcsolták le, minthogy Buschhoz eljutott volna, így nem érték tetten az ügyvédet.

Busch végig ügyelt, hogy a színfalak mögött maradhasson: virágnyelven telefonálgatott, és elintézte, hogy sameszát, a hozzá hivatalosan nem kötődő P. Bálintot (kódnevén: Girhes) bízzák meg védőként V. ügyében. Girhes viszont elárulta Lovernyáknak, hogy ki áll mögötte valójában: nem Lomnici Zoltán, ahogy a vádlott hitte, hanem Busch.

Busch Béla ellen a Központi Nyomozó Főügyészség időközben 700 milliós csalás és ügyvédi visszaélés miatt is nyomozást indított – ez az eljárás jelenleg is tart.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek