A brexit után kevesebb EP-képviselő lesz

2018.06.13. 14:19

Az Egyesült Királyság 73 EP-képviselői helyéből 46-ot a bővítésre tartanak fenn, de öt-öt helyet kap a Brexit után Franciaország és Spanyolország is. Magyarország továbbra is huszonegy képviselőt küld majd az Európai Parlamentbe.

A brexit után kevesebb EP-képviselő lesz

751-ről 705-re csökken az európai parlamenti képviselők száma a brexit után. Az Egyesült Királyság 73 helyéből 46-ot tartanak fenn további bővítés esetére,​ 

a fennmaradó 27 volt brit képviselői helyet pedig az aránytalanul kevés képviselővel rendelkező 14 tagállam között osztják szét. Magyarország változatlanul 21 képviselői helyet kap.

A dokumentum szerint Franciaország és Spanyolország öt-öt, Olaszország és Hollandia három-három képviselői helyet kap, Írország pedig két képviselővel küldhet majd többet az EP-be a brexit után. Egy-egy képviselői helyet kapott még Lengyelország, Románia, Svédország, Ausztria, Dánia, Szlovákia, Finnország, Horvátország és Észtország.

Az Európai Tanács határozatát 566 szavazattal támogatta a Parlament, 94 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett. A szöveg hangsúlyozza: az új elosztás csak az esetben lép életbe, ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. Egyébként a brexitfolyamat lezárultáig a jelenlegi létszámmal működik tovább a Parlament. Az Európai Parlament új összetételét még jóvá kell hagynia a Brüsszelben június 28-29-én összeülő Európai Tanácsnak.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek