Schäuble: Oda kell figyelnünk a kelet-európaiakra

2018.06.09. 09:28

Nem szabad, hogy a leglassabb diktálja a tempót a közös uniós menekültpolitika kialakításában, mondja.

Schäuble: Oda kell figyelnünk a kelet-európaiakra

A hétvégi Die Tageszeitung címlapfiúja nem más, mint Wolfgang Schäuble. Bizony, a pártfinanszírozási botrányba belebukott egykori CDU-főtitkár, a rettegett pénzügyminiszter, a német alsóház jelenlegi elnöke. Schäuble hosszú, kétoldalas interjút adott az alterbalos napilapnak, főleg a jobboldali populista AfD eddigi parlamenti munkáját elemezve. A pártot továbbra is demagógnak és gyalázatosnak tartja, derül ki.

Az interjúban a német belpolitika mellett szóba került azért a migráció is, Schäuble pedig rögtön megragadta az alkalmat, és üzent egyet a visegrádi országoknak. „Nem szabad visszaesnünk egy új kelet-nyugat megosztottságba.

Lehet, hogy vannak dolgok, amik nem tetszenek nekünk Európában, mégsem felejthetjük el, hogy az Európai Unió által haladtuk meg a hidegháború okozta kettészakítottságot.

Amikor a Brüsszel és a Lengyelország, Magyarország vagy épp a Csehország és Szlovákia közötti vitákat követem, azt mondom: ne tűnjünk arrogánsnak. Meg tudom érteni, ha a kelet-európaiak azt érzik néha, nem számítanak az érveik. Számos keletnémetnek is az volt az érzése az újraegyesítést követően, hogy nem hallják meg szavukat a nyugatnémetek által meghatározott közbeszédben. Még ha nekünk más is a felfogásunk, mint kelet-európai szomszédainké: igenis meg kell őket hallgatnunk, gondjaikat pedig komolyan vennünk.”

Mindennek jegyében szorgalmazta, hogy legyen már végre egy egységes uniós menekültpolitika, mondván ez az EU legfontosabb feladata most. Schäuble optimista, szerinte egyre jobban körvonalazódik a megállapodás a tagállamok között. A sváb CDU-s politikus elképzelései szerinti EU-s menekültpolitika a külső határok védelmén, és a migránsok származási országaival, valamint a tranzitországokkal kötött egyezményeken alapul, és ebben Emmanuel Macron francia elnöknek sincs más véleménye, mondja. „Ha nem akar mindenki részt venni benne, muszáj egyeseknek elkezdenie előrehaladni. Nem szabad, hogy a leglassabb diktálja a tempót.” 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek