Az EU visszavág: jönnek a büntetővámok az amerikai mogyoróvajra és motorbiciklire

2018.06.07. 12:16

Élsz-halsz az amerikai mogyoróvajért, egy-egy echte amerikai farmernadrágért, netán jachtot importálnál? Rossz hírünk van. Élesedik a kereskedelmi háború: nem csak panaszt tett a Kereskedelmi Világszervezetnél Donald Trump amerikai elnök védővámjai miatt az Európai Unió, hanem válaszlépésként egy sor amerikai termékre vet ki vámot.

Az EU visszavág: jönnek a büntetővámok az amerikai mogyoróvajra és motorbiciklire

Donald Trump amerikai elnök márciusban jelentette be, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva az acél importjára huszonöt, az alumínium importjára tíz százalékos vámot jelentett be. A Twitteren annyit tett hozzá ehhez, hogy a kereskedelmi háború jó dolog, ráadásul könnyű is megnyerni. Ez utóbbi megállapítást talán újra kell gondolnia az elnöknek, mivel az Európai Bizottság – ahogy azt korábban bejelentette – tegnap hivatalosan is válaszlépéseket tett.

Egyrészről panaszt tettek a szerintük illegális lépés miatt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), másrészről legális úton, a szervezeten keresztül közzétették azon amerikai termékek listáját, amelyekre júliustól az EU vet ki vámot.

Bekerült a szórásba a rizs, a kukorica, a müzli, az áfonya, a mogyoróvaj, a whiskey, a narancsdzsúsz, dohánytermékek sora, pólók, famerok, cipők, ágyneműk, acélból készült szerszámok és evőeszközök, porcelántermékek, mosógépek, mosogatógépek, játékkártyák, sminkeszközök, motorbiciklik és jachtok.

tizenhat oldalas listán szereplő tételek kereskedelmi összértéke 2,8 milliárd dollár körül mozog, és az említetteken kívül termékek széles skáláját tartalmazza. A válaszlépés által érintett termékek értéke még így sem éri el az amerikai döntés által okozott 6,4 milliárd dolláros kárt, tehát a Bizottság közleménye szerint a következő három éven belül további intézkedések várhatóak.

Cecilia Malmström kereskedelmi biztos szerint az EU visszafogott és kimért választ adott az USA illegális lépésére, amellyel az európai acél- és alumíniumimportot sújtotta, ráadásul az EU lépése megfelel a nemzetközi kereskedelmi szabályoknak.

„Sajnáljuk, hogy az USA nem hagyott nekünk más lehetőséget, mint hogy megvédjük az EU érdekeit” – nyilatkozta a biztos.

Szóval nem is olyan biztos, hogy egy kereskedelmi háborút olyan könnyű megnyerni.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek