Végre olcsóbb lesz telefonálni az EU többi országába

2018.06.06. 16:47

Az Európai Parlament leverte a telekomcégek lobbiját, és 60 forint körüli percdíjban korlátozta az egyes EU-országok közötti telefonálásért felszámolható összeget.

Végre olcsóbb lesz telefonálni az EU többi országába

Az Európai Parlament korábbi erőfeszítései nyomán immár roaming díjak nélkül telefonálhatunk az EU országaiban, de néhány tagállam korábbi ellenállása okán még mindig külföldi hívási tarifát fizetünk, amikor itthonról tárcsázunk egy másik tagországba. Egy minapi intézményközi megállapodásnak köszönhetően 2020-tól 19 eurócentben lesz maximálva az ilyen hívások percdíja, tudatta az Azonnalival Szanyi Tibor, aki az MSZP színeiben jutott be az Európai Parlamentbe.

A politikus hozzátette: bár 2020-ig még várni kell, ám

az egyes szolgáltatókat semmi nem akadályozza meg abban, hogy ügyfeleik számára már előbb biztosítsák a jövőben kötelező előnyöket, amint az történt a roamingdíjak eltörlésekor is.

A mostani megállapodás kifejezetten az EP szocialista frakciójának sikere, amelyért érdemes volt küzdeni, veregette meg az S&D-frakcióban ülő társainak vállát Szanyi.

„Az elmúlt évek során szívós munkával őröltük fel egyes cégek utóvédharcát, s a megoldás végül is mindenkinek jó, de legfőképp az EU polgárainak, akik immár méltányos árakon kommunikálhatnak egymással” – érezteti a politikus közleménye az olvasókkal, hogy nem csak a friss croissant miatt jó neki Strasbourgban dolgozni.

A három magyarországi mobilcég mindegyikénél többet kell jelenleg fizetni a 19 eurócent/perc, vagyis nagyjából percenkénti 60 forintos díjnál. Az EU-s országok javába történő telefonálásért a Telenor 91-101 forintot, a Telekom 99 forintot, a Vodafone 100 forintot kér el jelenleg percenként.

Az Azonnali körbekérdezte a három szolgáltatót, csökkentik-e díjaikat a közeljövőben, vagy inkább kivárják az EP által szabott 2020-as határidőt.

Amint válaszolnak, jelentkezünk.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek