Közpénzből forgattatnának feminista pornót a német szocdemek

2018.06.05. 16:15

A testtípusokra, a nemekre, az etnikai származásra, a szexuális beállítottságra és szexuális szokásokra is tekintettel lennének.

Közpénzből forgattatnának feminista pornót a német szocdemek

A német szociáldemokrata SPD berlini szervezete úgy döntött, kezdeményezi, hogy német közpénzből létrehozzanak egy pénzügyi alapot, amiből feminista ihletésű pornófilmek forgatását támogatnák. Az ötlet a párt ifjúsági tagozatától származik, a példa pedig Svédországból. A párt berlini szervezetének hétvégi kongresszusa elé került javaslat úgy fogalmaz:

a mainstrem pornó rendre szexista és rasszista sztereotípiákat mutat, amelyekben a szexuális aktusba történő kölcsönös beleegyezés egyáltalán nem téma, ráadásul egy bizonyos, optimálisnak kikiáltott testkép a sztenderd, a mérce.

A párt által támogatni kívánt feminista pornó ezzel szemben leképezi a társadalom sokszínűségét, tekintettel a testtípusokra, a nemekre, az etnikai származásra, a szexuális beállítottságra és szexuális szokásokra. Hogy a menekültpornó idetartozik-e, arra nem térnek ki.

Arra viszont igen, hogyan lehessen hozzáférni az alkotásokhoz. A neten ingyenesen és sokáig, de a javaslat bevinné őket az iskolai szexuális felvilágosító előadásokra is, hogy a diákok tisztában legyenek azzal, hogy nem csak mainstream pornó van az interneten. Szóba került az is, hogy a közszolgálati televíziók online médiatékájában is hozzáférhetőek legyenek a filmek.

Feministának nevezett pornó eddig is volt egyébként, a svájci Neue Zürcher Zeitung tavaly még arról is beszámolt, hogy külön díjat is kiosztanak körükben. És hogy pontosan hogyan kell elképzelni egy ilyet filmet, arról a VS-en Puskár Krisztián írt egy cikket.

De tényleg feministák-e ezek a pornófilmek?

Krasznahorkai Emma, az Azonnali által megkérdezett feminista politológus szerint nagyon nem. „Már csak azért sincs olyan, hogy feminista pornó, mert pont úgy hangzik, mintha egy külön pornós kategória lenne. Ugyanúgy fenntartja a kiszolgáltatott viszonyt, ugyanúgy gazdasági kényszer hatására vesznek részt benne a szereplők.” Krasznahorkai Emma szerint hiába van feministának nevezett pornó, az is csak egy piaci rést tölt be, illeszkedve a neoliberális identitáspolitikába, egy új vásárlói rétegre fókuszálva. „Ettől még szűnik meg a régi, erőszakos nőgyűlölő pornó” – mondja.

A feminista pornó tehát rögtön megteremtette feminista kritikáját.

KÉP: Diane Yang / Manifesta Magazine

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek