Jogellenesen büntette meg az EP a nőket lehülyéző lengyel képviselőt

2018.06.05. 11:50

Egy havi napidíját vonták meg, és tíz napra az EP munkájából is kizárták Korwin-Mikkét, de az Európai Törvényszék szerint jogellenesen csorbították a szólásszabadsághoz való jogát.

Jogellenesen büntette meg az EP a nőket lehülyéző lengyel képviselőt
„A nők természetesen kevesebbet kell, hogy keressenek, mint a férfiak, mert gyengébbek, kisebbek, kevésbé intelligensek”

– mondta még egy tavaly márciusi EP-beli vitában Janusz Korwin-Mikke független lengyel EP-képviselő, amivel sokaknál kiverte a biztosítékot.

Az EP elnöke a kijelentés miatt vizsgálatot indított, aminek az lett a vége, hogy megvonták a képviselő 30 napi tiszteletdíját, 10 napra kizárták az EP munkájából, és egy évig az EP-t sem képviselhette. Ez utóbbi büntetésnek még a lejárta előtt, idén januárban otthagyta az EP-t a politikus, mondván: varsói polgármesteri kampányára akar koncentrálni. Ettől függetlenül viszont pert indított az ellene kiszabott szankciók miatt az Európai Törvényszéken.

A törvényszék pár napja hozta meg a döntést az ügyben, és kimondta:

még ha különösen sokkolóak is voltak Korwin-Mikke szavai, ez önmagában nem igazolhatja a megbüntetését, hiszen ezzel nem zavarta meg az EP működését.

A törvényszék felidézi, hogy a szólásszabadság nagyon fontos a demokratikus társadalmakban, és az EP-képviselők szólásszabadsághoz, kifejezés szabadságához való jogát különösen erős védelem illeti meg, hiszen a parlament a demokratikus társadalomban kiemelt szerepet tölt be. Ettől még persze a képviselők szólásszabadsága sem korlátozhatatlan, azonban az EP szabályzata ezt csak olyan esetekben korlátozhatja, ha egy felszólalás a parlament működését akadályozza, aláássa, vagy komoly veszélyt jelent a társadalomra, például erőszakra, vagy faji gyűlöletre uszít.

A törvényszék az EP szabályzatát értelmezve arra jutott, hogy Korwin-Mikkét csak akkor lett volna szabad megbüntetni, ha olyan akciót követ el, ami félbeszakítja az ülést, önmagában egy felháborító megszólalás azonban nem volt elegendő alap erre. Arra is kötelezték az Európai Parlamentet, hogy fizessék ki Korwin-Mikke számlájára a tőle megvont harminc napi napidíjakat.

Az európai politikától időközben visszavonult lengyel képviselő szemtől szemben valójában egyáltalán nem ellenséges a nőkkel, sőt, kifejezetten udvarias, és a női politikusokról sincs feltétlenül rossz véleménnyel. Az Azonnalinak adott tavaly szeptemberi interjúját itt lehet visszanézni: 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek