Oligarchaellenes, EU-párti jelölt lett Chișinău polgármestere

2018.06.04. 15:14

Felkerültek a politikai térképre a moldovai oligarchaállam ellen szervezkedő rendszerellenes erők.

Oligarchaellenes, EU-párti jelölt lett Chișinău polgármestere

Az Európa-párti, rendszerkritikus Andrei Năstase, a Méltóság és Igazság Platform (PPDA) jelöltje lett a moldovai Chișinău (Kisinyov) polgármestere – írja a Balkan Insight. Az eredmény szoros volt: Năstase 39 százalékos részvétel mellett a szavazatok 52,6 százalékát szerezte meg, míg a második helyen az oroszbarát Szocialista Párt jelöltje, Ion Ceban végzett 47,4 százalékkal. 

Az eredmény azért is jelzésértékű, mert Moldovában idén lesz a parlamenti választás.

„Köszönöm, hogy csatlakoztatok az Európa-párti és oligarchaellenes erőkhöz, azaz a PPDA-hoz, a PSA-hoz (Tett és Szolidaritás Párt) és a PLDM-hez (Liberális Demokrata Párt). Közös célunk volt győzni az elvileg egymással szemben álló erőkkel szemben, akik valójában együtt dolgoztak. Fontos győzelem ez Chișinău-nak, és ugyanígy Moldovának is” – nyilatkozta Năstase, aki arra is utalt, hogy a most létrehozott koalíció a választásokon is indulni fog. A mostani választáson őt támogató PSA vezetője, a korrupcióellenes programmal induló, minimális összegből kampányoló Maia Sandu korábban az elnökválasztáson kicsivel kapott ki a szocialisták jelöltjétől, Igor Dodontól.

Ahogy arra az új polgármester is utalt, a moldáv politikában szokásosnak számító geopolitikai törésvonalak mentén működő két nagyobb párt, a Vladimir Plahotniuc oligarcha által vezetett, legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező, EU-párti Demokrata Párt és az Igon Dodon elnököt soraiban tudó oroszbarát szocialista párt ugyanis az elemzések szerint sok tekintetben közel került egymáshoz az utóbbi időszakban.

A két rendszerpártnak több szempontból is közösek az érdekei. Legutóbb úgy módosították a választási rendszert, hogy az nekik kedvezzen. A polgármesterválasztáson most győztes Năstase és Sandu pártjainak jelenleg nincs parlamenti képviselete – a polgármesterválasztás tehát gyakorlatilag

feltette a politikai térképre a rendszerellenes erőket, akik alapvetően nem a kelet-nyugat megosztottság mentén, hanem a moldovai oligarchaállam ellen szerveződnek.

FOTÓ: ru.rfi.fr

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek