Momentum-elnökség: Fekete-Győr Andrásnak két kihívója is lesz

Szerző: Pintér Bence
2018.06.01. 11:47

Elindul a Momentum Mozgalom elnöki pozíciójáért Fekete-Győr András, a párt eddigi elnöke, de két kihívója is akad. Információink szerint szintén elnök lenne ugyanis a párt egyik alapítója, Nemes Balázs és Dukán András Ferenc korábbi elnökségi tag. Az elnökségbe is tucatnyian szeretnének bejutni a jövő vasárnapi tisztújításon.

Momentum-elnökség: Fekete-Győr Andrásnak két kihívója is lesz

Az egészen biztosnak tűnik, hogy a korábban bejelentett június tizedikei tisztújítás után is szakállas elnöke lesz a Momentumnak. Az Azonnalihoz eljutott információink szerint a legifjabb, a választáson három százalékos – tehát a bejutási küszöb alatti – eredményt elérő párt tisztújításán az elnöki feladatot az elmúlt két évben ellátó Fekete-Győr Andrásnak két kihívója is akad. Egyikük a párt alapításában részt vevő Nemes Balázs, aki a Momentum pécsi képviselőjelöltje volt a választáson; a másikuk pedig Dukán András Ferenc, aki a párt elnökségi tagja volt a vezetés lemondásáig.

Nemes Balázs az indulást bejelentő belső üzenetben arról beszélt, hogy látja a szervezet előnyeit és problémáit, a legfontosabbnak pedig a vidéki alapszervezetek, ezen belül is az egyetemvárosokban működő alapszervezetek felfuttatását tartja – ebben van tapasztalata, hiszen ő vezeti a pécsi alapszervezetet. Rövid programjában három fontos pontot emelt ki. Egyrészt fontosnak tartja a bizalmat egymás között, és azt, hogy a hibáknak legyenek következményei.

Önbecsapásnak tartja, hogy a Momentum országos párt, szerinte ezen valójában még sokat kell dolgozni: a cél az, hogy legalább minden megyeszékhelyen legyen működő alapszervezet.

Harmadrészt úgy gondolja, hogy a Momentum formailag profin kommunikál, a tartalmat azonban nem ok nélkül tartják kicsit üresnek a pártot érő kritikák – röviden: nincs egyértelmű politikai vízió, ezen pedig változatni kell.

Dukán András Ferenc harciasabb programmal köszönt be: szerinte nem tart jó irányba a párt, veszít a mozgalmi erejéből és a hitelességéből, ennek pedig a centralizáció az oka. Ő egy bátor mozgalmat képzel el, ami nem fél megosztó kérdésekben is egyértelmű állásfoglalásokat tenni, alulról építkezik és az őszinteséget képviseli.

„Nem építhetünk mozgalmat, ha olyan egyszerű kérdésekre se vagyunk hajlandóak válaszolni, hogy mit gondolunk az Orbán-kormányról” – írta Dukán egy belső fórumon.

Ennek jegyében Dukán el is mondta, hogy ő mit gondol: szerinte a legfontosabb cél az kell legyen rövid távon, hogy leváltsák az Orbán-kormányt. Szerinte ehhez azonban egyértelműen arra van szükség, hogy a Momentum alulról szerveződjön, a központ pedig első sorban ne politikát csináljon, hanem az alulról jövő kezdeményezéseket, a mozgalmi aktivitást támogassa.

Fekete-Győr András indulása bejelentésekor szintén egy belső fórumon arról beszélt, hogy két év elnökség és a kampány után végre volt ideje pihenni és átgondolni a dolgokat.

Elmélyülés, megismerés, újratöltődés, tervezés, továbbmenés – erről szól szerinte most ez az időszak a pártnak is.

Nagy tanulság számára, hogy ebben a felpörgetett időszakban nem volt idő külön figyelni a tagságra, amiért elnézést is kért. A következő időszakban erre szeretne koncentrálni, és bár sokat gondolkodott rajta, hogy elinduljon-e az elnökségért, végül úgy döntött, hogy el fog indulni.

Az elnökön kívül négy elnökségi tag van a Momentumban, ezekre a pozíciókra tudomásunk szerint legalább tízen pályáznak, köztük a párt egyik ismertebb arca, Hajnal Miklós, illetve Benedek Márton, a párt óbudai képviselőjelöltje. A párt kérdésünkre hivatalosan egyelőre annyit válaszolt, hogy minden pozícióért nagy verseny van, többen gondolkoznak az induláson. Amíg a pályázati időszak június harmadikán, azaz most vasárnap le nem zárul, addig nem tudhatják biztosan, kik adják be a pályázatukat, és kik nem. A tisztújítást június tizedikén, Budapesten tartja a párt, előtte pedig több vitára is sor kerül majd a jelöltek között vidéki városokban.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek