+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. május 30. szerda, 10:50
A lehető legtöbb uniós tagállamban rajtvonalhoz kíván állni az EU teljes reformját sürgető baloldali DiEM25 mozgalom.

Elindul a 2019-es májusi EP-választáson a volt görög megszorításellenes pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz két évvel ezelőtt indított mozgalma, a DiEM25, írja a berlini Die Tageszeitung, rögtön a szerdai újság címlapján.

 

Hogy minden EU-tagállamban rajtvonalhoz állnak-e, nem tudni még: egyelőre azokra koncentrálnak, amelyekben a mozgalom most is aktív. Pillanatnyilag 70 ezer tagot számlál a DiEM az EU országaiban, és papíron minden tagállamban van csoportjuk. Magyarországon Pogátsa Zoltán közgazdászt kötik Varufakiszékhoz, a mozgalom 2016-os berlini alapításán Schiffer András is részt vett.

 

Varufakisz már egy évvel ezelőtt is célzott arra, hogy az EU baloldali alapon történő újragondolását, az uniós intézményrendszer teljes megújítását célul kitűző DiEM25-nek

 

akkor van csak esélye megvalósítani elképzeléseit, ha megméretteti magát az EP-választáson. Most nevet is találtak a projektnek: Európai tavasz.

 

A DiEM25 németországi szárnyának vezetője a német lapnak elmondta, semmiféle egyénieskedés nem lesz a választási kampányban az egyes tagállamokban induló Európai tavasz-pártlisták részéről, a központból koordinálnak minden egyes kampányaktivitást. Amiben lesznek eltérések a tagállamok között, az maga a forma, ahogyan elindulnak. Görögországban Varufakisz például pártot alapított, amit ő maga elnököl, ez a MeRA25. Dániában a DiEM25 a baloldali-zöld Alternivet párt mögé áll be, Franciaországban pedig a volt elnökjelölt, Benoît Hamon demokratikus szocialista Génération nevű mozgalmával működnek együtt.

 

Németországban csak simán listát állítanak – és mivel az országban a parlamenti választással ellentétben nincs 5 százalékos küszöb az EP-választáson, könnyen lehet, hogy szavazókat vesznek el a Zöldektől, a szocdemektől vagy a baloldali populista Die Linkétől. A Die Tageszeitung információi szerint már szóba került, hogy a német listát maga Varufakisz vezesse: a közgazdász ismertsége elég magas az országban, kérdés, szavazókat is hoz-e ez neki, vagy csak további bevételt a német nyelven megjelent könyveinek.

 

Varufakiszék jelenleg is tárgyalásokat folytatnak utóbbi párttal az együttműködésről. Fentieken túl biztosra vehető, hogy a mozgalom Lengyelországban és Olaszországban is elindul jövő tavasszal.

 

Varufakisz tavaly Pap Szilárd Istvánnak interjút is adott:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egykori olasz kormányfő a szardíniai választási kampányban nemi életével is szórakoztatta a főleg idős hölgyekből álló hallgatóságát.

Bencsik Jánostól azt is megkérdeztük, hogy beáll-e a Jobbik Puzsér Róbert mögé, és hány kerületet nyer a párt az önkormányzati választáson.

Simicska Lajos Mészáros Lőrinccé vénült tíz év alatt, Jennifer Aniston meg Iggy Poppá. A román elnök száját meg pont elhagyta egy köszönés.

A black metál egyik kultzenekara 2018-ban még csak pár koncertre állt össze, de úgy döntöttek, hogy lemezen is folytatják az összeborulást.

Két nagy nemzetközi sporteseményt is rendeznek az országban hamarosan, így a nagy boltok inkább korlátozták magukat a külföldi látogatók nyugalma érdekében.

A hét kérdése

Elhunyt Andy Vajna filmproducer, milliárdos, filmbiztos, tévétulajdonos. Neked melyik a kedvenc filmed azok közül, amelyekhez köze volt?

Azért ide elnéznénk

Dé:Nash, Pe$tipatkány és LIL IOM január 24-én lépnek fel.

Milyen a vidék az egyik legjelentősebb magyar képzőművész szemével?
Január 24-én kiderül!

Végig lehet kóstolni az összes hazai furmintot! Február 7-én!

Világhírű természetfotósok képeit lehet megcsodálni február 16-án Budapesten.

Franz Grabmayr osztrák festő képeit állítják ki a régió legmenőbb múzeumában, március 10-ig!

Ezt is szerettétek

Beküldtünk egy igazi székelyt a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai közé a januári kormányellenes tüntetésen.

Mi az, amit nem lehet elvitatni Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől? Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt mindent elmond az Azonnalinak.

Az ellenzék azzal is vádolja, hogy orosz ügynök: a radikális, nem PiS-tag politikus a lengyel-fehérorosz kapcsolatok egyik legaktívabb támogatója.

Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Twitter megosztás Google+ megosztás