Nagyon régóta nem szerették ennyien az EU-t

2018.05.23. 09:47

Egyre pozitívabban viszonyulnak az európaiak az EU-hoz, kétharmaduk szerint kifejezetten hasznos országuk számára a tagság, ami 1983 óta a legmagasabb arány. A magyarok 61 százaléka válaszolt úgy, hogy az EU-tagság jó Magyarországnak, ami 5 százalékponttal magasabb, mint 2017-ben.

Nagyon régóta nem szerették ennyien az EU-t

A 2018. áprilisi, a 2019-es európai választásokat pont egy évvel megelőző Eurobarométer-felmérés azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak az uniós polgárok az EU-tagsághoz és annak előnyeihez, mennyire érzik úgy, hogy számít a szavuk, és mit gondolnak a jövőre esedékes európai választásokról. Az eredmények azt mutatják, hogy az európaiak egyre pozitívabban viszonyulnak az EU-hoz. Ez a tendencia 2016 óta töretlen – derül ki az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájának közleményéből.

Több régen nem látott eredmény is született az Európai Parlament legújabb kutatásában: tíz megkérdezettből hat jó dolognak tartja az EU-tagságot. Ez 2007 óta a legmagasabb arány.

Az európaiak több mint kétharmada (67 százalék) pedig úgy gondolja, országának kifejezetten hasznos az uniós tagság, ami az 1983 óta mért legmagasabb adat.

A demokrácia-érzet is nőtt: a megkérdezettek majdnem fele (48 százalék) szerint számít a szava az EU-ban; ez a 2009-es európai választások óta az eddigi legjobb eredmény. Az Unión belüli demokrácia működésével a megkérdezettek 46 százaléka elégedett, míg ez az arány a magyaroknál idén 58 százalék.

Magyarországon az EU megítélése kiemelten pozitív, amely ráadásul folyamatosan növekszik.

A megkérdezettek 61 százaléka véli úgy, hogy jó dolog az EU-tagság Magyarország számára.

Ez 5 százalékponttal nagyobb a legutóbbi, 2017-es eredménynél, amely már akkor is komoly, nyolc százalékpontos növekedést jelentett az azt megelőző évhez képest. A magyarok fele érzi úgy, hogy számít a véleménye az EU-ban – ez kimagasló, 11 százalékpontos növekedés.

Miről szóljon az EP-választás kampánya?

A megkérdezettek több mint harmada tisztában van a következő, 2019-es európai választások időpontjával és hasonló mértékű érdeklődés mutatkozik a részvétel iránt is. A megkérdezettek közel fele (49 százalék) szerint fontos szavazni az európai parlamenti választásokon.

Ez az arány Magyarországon 51 százalék, vagyis meghaladja az uniós átlagot.
 

Magyarországon a „Főként miért vesznek részt az emberek az európai parlamenti választásokon?" kérdésre a legmagasabb arányban (42 százalék) a „mert ők rendszeres szavazók" választ adták, míg uniós átlagban (47 százalék) az „állampolgári kötelesség" válasz dominált. Arra a kérdésre, hogy miért nem szavaznak az emberek, a magyar válaszadók jóval kisebb hányada (52 százalék) reagált úgy, hogy „nem számít a szavuk"; erre a kérdésre uniós átlagban 60 százalék adta ezt a választ.

Az előző, 2017 márciusában végzett felmérés már azt mutatta, hogy az állampolgárok egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy az EU őket képviselve keres megoldásokat az általuk is kiemelten fontosnak tartott területeken.

Arra a kérdésre, hogy mely témák szerepeljenek kiemelten az európai választási kampányban, az állampolgárok a terrorizmus elleni küzdelmet (49%), a fiatalkorúak munkanélküliségének kezelését (48 százalék), és a bevándorlást (45 százalék) jelölték meg legfontosabbként.

A magyar válaszadók többsége szintén ezeket a területeket emelte ki, de náluk más volt a sorrend: a bevándorlás került az élre 60 százalékkal, majd terrorizmus következett 47 százalékkal, a munkanélküliség csak 40 százaléknyian jelölték meg. Ezzel szemben a külső határok védelmét 43 százalék jelölte meg fontos témaként, amely össz-európai szinten viszont csak 26 százalékot kapott.  Az uniós állampolgárok számára kiugróan fontos a gazdasági növekedés kérdése is (42 százalék).

FOTÓ: Pxhere.com

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek