Rendőrök fogták el a suliból lógó, nyaralni induló diákokat a reptéren

2018.05.22. 09:30

Ordnung muss sein.

Rendőrök fogták el a suliból lógó, nyaralni induló diákokat a reptéren

Rászálltak a bajor rendőrök a fapados járatokat kiszolgáló memmingeni és a nürnbergi reptér checkin-részlegeire a pünkösd előtti csütörtökön és pénteken. Főleg iskolás korú gyerekekre és szüleikre vadásztak. Az általános ellenőrzések, illetve az útlevélkezelés során

kiemelten figyelték, vannak-e iskolás korúak az utasok között olyan időpontokban, amikor nekik még bőven az iskolában kellene lenniük.

Bajorországban az igazolatlan hiányzás szabálysértés, nem bűncselekmény. A rendőrök a gyerekek és szülők igazoltatása során a lógás gyanújának felmerülésekor először azt az iskola által kiadott papírt kérték el, amely megerősíti, hogy a gyerek szabályosan ki van kérve. Ha ilyen nem volt, a rendőrök felhívták az iskolát.

Habár Németországban iskolalátogatási kötelezettség van, a Spiegel szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy a szülők az olcsóbb repülőjegyek, vagy last minute akciók miatt nemes egyszerűséggel úgy döntenek, gyereküknek korábban elkezdődik a pünkösdi szünet. (Bajorországban ez idén május 22-től június 2-ig tart.)

A két reptéren összesen 11 olyan esetet halásztak ki a rendőrök, aminek az lett a vége, hogy szabálysértési eljárást indítottak a szülők ellen, Bajorország-szerte összesen huszat. Csak a müncheni reptéren nem találtak lógó diákot. Nekik valószínűleg bírságot kell majd fizetniük, ennek összege legfeljebb 1000 euró lehet. Az ügyeket egyenként bírálják el, ha a családoknak szerencséjük van, megússzák egy szóbeli figyelmezetéssel.

A húsz diáknál vélhetően nagyobb a lógósok száma, mivel a bajor rendőrség közlése szerint eleve csak a Schengenen kívüli úticélokra igyekvőket vizsgálták.

Hogy volt-e olyan gyerek, akit a rendőrök visszavittek az iskolába, nem tudni.

FOTÓ: DPA

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek