Fog-e cigányozni Toroczkaiék új jobbikos platformja?

Szerző: Petróczi Rafael
2018.05.22. 14:17

Egyelőre nem szakad a Jobbik, de Toroczkai Lászlóék saját platformot alapítanak a párton belül „Mi magunk” néven. Kimondott céljuk visszatérni a Jobbik gyökreihez, de az Azonnali kérdésére, hogy ebbe a cigányozást és a zászlóégetést is bele kell-e érteni, Toroczkai nem válaszolt érdemben. A platform egy másik alapítója szerint maradnának az arany középúton.

Fog-e cigányozni Toroczkaiék új jobbikos platformja?

Mint ismeretes, Toroczkai László a másfél hete tartott tisztújító gyűlésen mindössze 8 százalékkal alulmaradt a pártelnöki székért folytatott harcban Sneider Tamással szemben. Az ezután nyilvánvalóvá váló belső ellentétek, médián keresztüli üzengetések még a pártszakadás lehetőségét is felvetették.

A Jobbik korábbi alelnöke kedd délelőtti sajtótájékoztatóján oszlatta el a kételyeket: nem lépnek ki, hanem „Mi magunk” néven egy párton belüli platform megalakításáról döntöttek. Toroczkai elmondása szerint az új formáció a balliberális tömb és a Fidesz között helyezkedik el, és semmi szín alatt nem fog belesimulni abba a balliberális közegbe, ahova szerinte nem tartozik.

A platform célkitűzése, hogy mozgalmi alapokon állva visszataláljon a párt és közössége a Jobbik gyökereihez, az alapító okiratban foglaltakhoz, korrigálva az elmúlt időszak hibáit. Ezt szimbolizálta a sajtótájékoztató helyszíne is, a Jobbik régi, Villányi úti központi irodája. 

Ezen szellemiség mentén kívánnak Toroczkaiék választ adni a magyarság nemzetstratégiai kérdéseire, úgy mint a migráció, a kivándorlás, a magyar-cigány együttélés vagy a trianoni békeszerződés.

Az Azonnali kérdésére, miszerint ebbe beleférnek-e a vadhajtásoknak keresztelt radikális performanszok, mint a cigányozás vagy a zászlóégetés, Toroczkai érdemben nem válaszolt.

Helyette Dócs Dávid, Cserháthaláp jobbikos polgármestere mondta el később, hogy szeretnének a konkrét cselekvések terén is megmaradni az arany középúton. 

Arról, hogy ez mit jelent pontosan, első ízben az új formáció június 23-án, Ásotthalmon tartandó zászlóbontó nagygyűlésén győződhetünk meg. Toroczkaiék a rendezvényre több száz, vagy akár ezer embert is várnak. 

Egyúttal ez a ki nem mondott határideje annak is, hogy a Jobbik elnöksége határozzon a „Mi magunkhoz” fűződő viszonyáról. A Jobbik alapszabálya ugyanis jelenleg nem rendelkezik az ilyesfajta platformokról, így akár alapszabály-módosításra is sor kerülhet, amennyiben az elnökség nem képes dűlőre jutni Toroczkaiékkal kapcsolatban.

Ásotthalom polgármestere reményét fejezte ki, hogy Sneider Tamásékkal együtt tudnak működni, ugyanakkor meglehetősen sok célzást tett arra, hogy amennyiben ez nem következik be, Sneiderék a pártszakadást kockáztatják. Toroczkai szerint ez a katasztrófával lenne egyenlő a Jobbik közössége számára.

A platform gerincét egyelőre hét jobbikos polgármester adja. Az Ásotthalmot igazgató Toroczkai mellett Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere, illetve Szél Csaba, Nagytőke polgármestere volt jelen a sajtótájékoztatón. A hét kezdeményező mellett további jobbikos polgármesterek csatlakozását is előrevetítette Toroczkai László, illetve újságírói kérdésre elmondta, hogy a párt frakciójából Dúró Dóra ezt már meg is tette. 

Ha az olvasónak deja vu érzése van, az nem véletlen. Az MSZP-ben a Demokratikus Koalíció, az LMP-ben a Párbeszéd Magyarországért néven alakult ugyanilyen platform, ami sokkal inkább működött a párt belső ellenzékeként, mintsem erőforrásaként. Az eredmény mindkét esetben ugyanaz lett: pártszakadás. Vajon a Jobbik is erre a sorsra fog jutni?

NYITÓKÉP: MTI / Illyés Tibor

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek