CEU: Írja alá a kormány a megállapodást, vagy költözünk!

2018.05.15. 12:05

A CEU közölte: megfelel a lex CEU követelményeinek, és felszólítja a kormányt, hogy írja alá a megállapodást New York állammal még a nyáron, különben Bécsbe költöznek.

CEU: Írja alá a kormány a megállapodást, vagy költözünk!

Miután a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette távozását Budapestről, a CEU megerősíti, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa, ahol 26 éve van az otthona. Az egyetem ezt sajtóközleményben tudatta az Azonnalival.

„Az utóbbi időben biztató jeleket láttunk” – fogalmaz a CEU közleménye. Mint írják, április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét a New York állambeli Bard College-ban, és megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével. A megbeszéléseken New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek. A találkozó alapján

a CEU-nál biztosak abban, hogy az intézmény maradéktalanul teljesíti a lex CEU amerikai oktatási tevékenységet előíró feltételét. A helyzet rendezéséhez már csak az kell, hogy Magyarország kormánya is aláírja a megállapodástervezetet,

amit 2017 szeptemberében New York állammal közösen véglegesítettek – írják.

„A CEU teljesítette a lex CEU által meghatározott kötelezettségeit. Most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora, hozzátéve, hogy a CEU nem kezdhet még egy tanévet ilyen bizonytalan jogi helyzetben. Az egyetem rektora ezért felszólítja a kormányt, hogy a megállapodást haladéktalanul írja alá.

A rektor a Washington Postnak egy fokkal keményebben fogalmazott:

ha a magyar kormány a nyáron nem írja alá a megegyezést, a CEU arra kényszerül, hogy Bécsbe költözzön

– mondta Ignatieff az amerikai lapnak.

Hogy a kormány erre hajlandó-e, az kérdéses, egyelőre inkább úgy tűnik, hogy az időhúzásra játszanak. Trócsányi László a miniszteri meghallgatásán azt mondta: egyelőre nincs napirenden a CEU ügye, amivel kapcsolatban egyébként az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen. 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek