Árnyaljuk egy kicsit a Fideszről és Orbánról szóló Weber-nyilatkozatot!

2018.05.12. 21:57

Az Európai Néppárt a sarkára állt, és ultimátumot adott Orbánnak, de nem véletlen, hogy erről pont egy holland lapnak beszélt Manfred Weber frakcióvezető. A bajor politikus legalább olyan ügyesen pávatáncol, mint Orbán Viktor, hiszen közben attól tart, hogy 2019-től Macronék lecsípnek pár pártot az EP-frakcióból, akkor pedig a Néppártnak szüksége lesz a Fideszre. Jávor Benedek elmagyarázza, mennyire vegyük komolyan az ultimátumot.

Árnyaljuk egy kicsit a Fideszről és Orbánról szóló Weber-nyilatkozatot!

Mindennemű forráskritika nélkül folyt át a magyar sajtó erre fogékony részén Manfred Weber néppárti frakcióvezető egy holland napilapnak adott friss interjúja, amelyben ultimátumot intézett a szerinte a tűzzel játszó Orbán Viktornak: ha nem tartja magát a szabályokhoz, a Fidesz repül az Európai Néppártból. (Azt egyik magyar lap sem tette hozzá, hogy a bajor politikus a hétvégéjét pont a magyar miniszterelnök társaságában töltötte Szlovéniában Janez Jansának kampányolva, ahol valószínűleg szóba került közöttük a téma.)

De hogy mindez vajon jelent-e bármit is?

Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő újságíró-elemzőnek állt, és egy Facebook-posztban próbálta árnyalni a képet. Az Azonnali Jávor Benedek négy legfontosabb megállapítását emeli ki.

4. A Néppárt a sarkára állt

 „Orbán találkozása Weberrel a választások után nem udvarias eszmecsere, nem a 2019-es választási kampány stratégiáról való beszélgetés volt. Orbánt rapportra rendelték Brüsszelbe Weberék, és minden forrásom szerint kőkemény konfliktus volt köztük. Nem véletlen, hogy a szokásokkal ellentétben nem az EPP-frakció vendége volt a magyar miniszterelnök, hanem zárt ajtók mögötti, nagyon szűk körű találkozót tartottak, amelyről az EPP-frakció sem kapott szinte semmilyen tájékoztatást.

Nem véletlen, hogy egy mosolygós, kézfogós protokoll-fotóra sem kerítettek sort, ami gyakorlatilag mindenkinek kijár, aki felbukkan Brüsszelben. Nem véletlen, hogy Weber sem Orbánnal, sem nélküle nem állt ki a sajtó elé: amit mondhatott volna, azt inkább nem akarta mondani.

A mostani interjúja egyértelművé teszi, hogy Orbán tényleg ultimátumot kapott, és az EPP vezetése kész levonni a konzekvenciákat, ha Orbán továbbra is hülyére veszi őket.”

3. Formálódik egy 2019 utáni EP-beli Macron-frakció, ami elvinne pár olyan képviselőt a Néppárttól, akik Webernek fontosabbak, mint a Fidesz

„Látni kell, hogy Weber két tűz között van. Miközben korunk Chamberlainje szeretné megtartani a Fidesz 12 szavazatát az EP-ben, Emmanuel Macron francia elnök centrista platformja, amellyel a jövő évi EP-választásra készül, örömmel hasítaná le róla a skandináv, Benelux konzervatív pártok képviselőit, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy Orbánnal kell egy frakcióban ülniük.

A 12 fideszes mandátum megtartásáért könnyen sokkal nagyobb árat fizethet a Néppárt. Ebben a helyzetben kell egyensúlyoznia az EPP-nek, és végtelenségig pragmatikus frakcióvezetőjének. Ez a pragmatizmus azonban azt is jelenti, hogy Webert elvekre hivatkozó noszogatásokkal ugyan nem nagyon lehet rávenni arra, hogy fellépjen Orbánnal szemben, de ha ezen az üzleten nagyobb a vesztesége, mint a nyeresége, nem fog habozni beáldozni a magyar miniszterelnököt.”

2. Weber is tud úgy pávatáncolni, mint Orbán, ha akar

„Van azonban egy rakás de is, ami miatt jobb, ha helyiértéken kezeljük ezeket a kijelentéseket. Egyfelől az interjút egy holland lapnak adta,

Weber pontosan tudja, hogy mit szeretne a holland olvasóközönség és a holland kereszténydemokraták (az EPP-tagpárt) látni. Nekik beszél, őket nyugtatja azzal, hogy keménykezűnek mutatja magát,

ami nem jelenti azt, hogy már másnap az Orbánnal inkább szimpatizáló saját bajor közönségét mondjuk ne biztosítaná arról, hogy nem eszik olyan forrón a kását, néha ezt el kell játszani, de nem fognak radikális lépéseket tenni a Fidesszel szemben. Pávatáncban Weber sem utolsó.”

1. Élvezzük a felszínt!

„Figyelemreméltó az is, hogy mik azok a konkrét ügyek, amiket Weber megemlít. Az egyik a CEU ügye – nos, ezt a Néppártban úgy tekintik, mint a legjobb példát arra, hogy miért jó a Fideszt az EPP-ben tartani. Úgy gondolják, hogy a CEU ügye lényegében nyugvópontra jutott, és szerintük nekik meghatározó szerepük volt abban, hogy a Fidesz itt visszatáncolt. Egy olyan ügyet nevez meg töréspontként, amit a saját meggyőződésük szerint a közbelépésükkel lényegében már megoldottak. Ügyes, ügyes.

A civil szervezetek felemlítése érdekesebb ebből a szempontból, hiszen itt egy potenciálisan elfajuló ügyről beszél. Lehet, hogy ez valóban egy kemény konfliktus tárgya lehet. De az is benne van a pakliban, hogy éppen ebben állapodtak meg Orbánnal: A CEU-t élni hagyják, a civilekről lehátrálnak (mondjuk a Stop Soros csomagot majd az erős néppárti nyomás hatására visszavonják), és vígan folyhat minden tovább, ahogy eddig. A Néppárt és Weber megkapja annak az illúzióját, hogy kézben tartják Orbánt. Orbán meg folytathat minden egyebet.”

FOTÓ: Orbán Viktor FB-oldala

+ + + 

Itt olvasható végig Jávor Benedek komplett elemzése:

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek