+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. május 10. csütörtök, 19:16
Egy felmérés során a romániai fiatalok közel fele Kolozsvárt említette, mint azt a várost, ahová szívesen költözne, ha munkát kapna ott. Bukarest még feleennyire se népszerű.

Kolozsvár a legvonzóbb város azoknak a romániai fiataloknak a körében, akik hajlandók más településre költözni egy munkahely kedvéért, derül ki egy friss felmérésből, amihez több romániai állásbörzén gyűjtöttek információt. A Iaşi-ban, Nagyszebenben, Brassóban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Gyulafehérváron, egy 1926 fős mintán március elején végezett felmérés eljutott a román nemzeti hírügynökséghez, az Agerpreshez is – ez a cikk az ő anyaguk alapján készült.

 

A megkérdezett romániai fiatalok legnagyobb arányban (46 százalék) Kolozsvárt jelölték meg, mint azt a várost, ahova szívesen költöznének egy munkahely kedvéért. Kolozsvárt Románia fővárosa, Bukarest követi 17 százalékkal, majd Nagyszeben (8 százalék), Brassó (7,5 százalék) és Temesvár (5,9 százalék) következik a rangsorban.

 

Figyelemreméltó, hogy a fővárost leszámítva csak erdélyi-bánsági városokat említettek a legnépszerűbbek között. Nagyszebennek korábban a jelenlegi államfő, Klaus Johannis volt a polgármestere, az eredetileg szász város 2007-ben Európa kulturális fővárosa is volt. A bánsági Temesvár 2021-ben lesz majd az.

 

A sereghajtó városok: Nagyvárad, Iaşi (Jászvásár), Marosvásárhely, Gyulafehérvár, a Fekete-tenger partján lévő Konstanca, valamint Arad. 

 

A felmérés során arra is rákérdeztek, mi motiválná a fiatalt, hogy elhagyja eddigi lakóhelyét egy munkahely betöltése érdekében. A válaszadók 77%-a azt felelte, hogy az illető állásnak összhangban kell állnia az érdeklődési körével, 67% az előrelépést is fontosnak tartja a karrierben, 55% pedig azt felelte, hogy a nagyobb fizetés késztetné arra, hogy más településre költözzön. 

 

Az Azonnali stábja tavaly tavasszal a kolozsvári magyar fiatalokat arról kérdezte, mit üzennének Budapestnek. Itt a videó róla:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormánymédia egész héten helyesen írni nem tudó ellenzéki politikuson pörgött. De elírásaik nem csak nekik vannak.

Egy új kutatás szerint ha ez így megy tovább, akkor néhány generáció, és ennyi volt az emberiség története.

Hogyan segítik a fekete-fehér csíkok a zebrákat a bögölycsípés elkerülésében? Új kutatás mondja el, amit mindig is
tudni akartál a zebrákról!

A fodrász ezzel azt bizonyítaná: Vietnámban az emberek örülnek, hogy náluk lesz a két vezető második találkozója.

Nem, nem vicc: a Francia Vívó Szövetség felvállalta a lézerkardozást a hivatalos sportágak között, hogy mozgásra inspirálja a fiatalokat.

A hét kérdése

Minden mentességet és segítséget megkap Budapesten az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank. Mit adjanak cserébe ezért?

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás