+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
2018. május 10. csütörtök, 19:16
Egy felmérés során a romániai fiatalok közel fele Kolozsvárt említette, mint azt a várost, ahová szívesen költözne, ha munkát kapna ott. Bukarest még feleennyire se népszerű.

Kolozsvár a legvonzóbb város azoknak a romániai fiataloknak a körében, akik hajlandók más településre költözni egy munkahely kedvéért, derül ki egy friss felmérésből, amihez több romániai állásbörzén gyűjtöttek információt. A Iaşi-ban, Nagyszebenben, Brassóban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Gyulafehérváron, egy 1926 fős mintán március elején végezett felmérés eljutott a román nemzeti hírügynökséghez, az Agerpreshez is – ez a cikk az ő anyaguk alapján készült.

 

A megkérdezett romániai fiatalok legnagyobb arányban (46 százalék) Kolozsvárt jelölték meg, mint azt a várost, ahova szívesen költöznének egy munkahely kedvéért. Kolozsvárt Románia fővárosa, Bukarest követi 17 százalékkal, majd Nagyszeben (8 százalék), Brassó (7,5 százalék) és Temesvár (5,9 százalék) következik a rangsorban.

 

Figyelemreméltó, hogy a fővárost leszámítva csak erdélyi-bánsági városokat említettek a legnépszerűbbek között. Nagyszebennek korábban a jelenlegi államfő, Klaus Johannis volt a polgármestere, az eredetileg szász város 2007-ben Európa kulturális fővárosa is volt. A bánsági Temesvár 2021-ben lesz majd az.

 

A sereghajtó városok: Nagyvárad, Iaşi (Jászvásár), Marosvásárhely, Gyulafehérvár, a Fekete-tenger partján lévő Konstanca, valamint Arad. 

 

A felmérés során arra is rákérdeztek, mi motiválná a fiatalt, hogy elhagyja eddigi lakóhelyét egy munkahely betöltése érdekében. A válaszadók 77%-a azt felelte, hogy az illető állásnak összhangban kell állnia az érdeklődési körével, 67% az előrelépést is fontosnak tartja a karrierben, 55% pedig azt felelte, hogy a nagyobb fizetés késztetné arra, hogy más településre költözzön. 

 

Az Azonnali stábja tavaly tavasszal a kolozsvári magyar fiatalokat arról kérdezte, mit üzennének Budapestnek. Itt a videó róla:

 

Hírszolgáltatás

Az élet meg minden podcast negyedik adásának vendége volt Belényi Dániel, aki beutazta a világot, és ebben még a death metál is segített neki.

Gumiszabállyal védené a képviselők magánéletét a Fidesz. Kérdés, mi számít szerintük zaklatásnak.

Az ezüstérmes válogatott többek között a fasiszta Thompsont kérte fel, hogy énekével köszöntse őket Zágrábban.

Az Azonnali körbekérdezte az ellenzéket, támogatják-e valahogy Pásztó jelenlegi független polgármesterét az időközi választás kampányában.

Mint a bíró okos lánya: elmennek Tusnádfürdőre, de a pódiumbeszélgetésen és Orbán Viktor beszédén nem vesznek részt a szocialista politikusok.

A hét kérdése

Lassan elfogynak a felelősségre vonható LMP-s politikusok. Merre keressen új alanyokat a párt etikai bizottsága? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor: július 16-tól 22-ig a Gombaszögi-völgyben.

Július 20-án, vendég a Csaknekedkislány.

A legendás rockzenekar július 24-én lép fel a Budapest Arénában.

Július 25. és 28. között ismét a fémzene lesz főszerepben Székesfehérváron.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

Az Azonnali megkérdezte a budapesti utca emberét.

Milyen ígéret alapján választott polgármestert Józsefváros?

A déli szomszédnál épp megy az orbánista államfő és az EU-párti miniszterelnök küzdelme!

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás