Akár a Fidesz is pénzelheti a Momentumot – mondta Szanyi, és megnyerte a pert

Szerző: Bakó Bea
2018.05.03. 14:54

Haris Éván keresztül akár a Fidesz is pénzelheti a Momentumot – mondta az MSZP-s Szanyi Tibor még tavaly év elején, mire Haris beperelte, mondván: a jó hírnevét sérti, hogy a Fidesszel hozták összefüggésbe. Schiffer András megnyerte Szanyinak a pert, a bíróság ugyanis elsőfokon kimondta: jogszerű véleménynyilvánítás volt Szanyi találgatása, Harisnak pedig tűrnie kell mindezt, mert közszereplő.

Akár a Fidesz is pénzelheti a Momentumot – mondta Szanyi, és megnyerte a pert

Hónapok óta húzódik az a per, amit a Momentumot korábban felvállaltan támogató Haris Éva indított Szanyi Tibor ellen, amiatt, hogy a szocialista EP-képviselő egy interjúban azt mondta: 

„Akár hiszi, akár nem, az MSZP-n belül már hónapok óta nyílt titok volt, hogy a Haris Éva gründol valamit, és milyen érdekes, hogy a Momentum mögött éppen Haris Éva, meg a pénze tűnik fel. Ez számomra világosan az Éva műve, mert ingatlanmogul férje segítségével megvan az a képessége, hogy finanszírozzon egy új alakulatot. (...) A hálózatépítést aranyos, helyes, munkanélküli, fizetés nélküli szabadságon lévő fiatalok pont nem tudják megcsinálni. Ez bizony több százmilliós tétel, amelyet nem lehet csak úgy leakasztani a falról. Haris Éva szerepe számomra világos, a gyanúm pedig az, hogy Haris Éván keresztül akár a Fidesz is pénzelheti a Momentum Mozgalmat.”

A Momentum elsőként ismertté vált háttérembere annyira a lelkére vette ezt a megnyilatkozást, hogy nem csak Facebook-posztban ment neki Szanyinak, hanem be is perelte, bocsánatkérést és milliós sérelemdíjat követelve.

A személyiségi jogi perben Szanyi Tibort az LMP-s tisztségeit ismét ügyvédi talárra cserélő Schiffer András képviselte, aki telefonon arról tájékoztatta az Azonnalit:

első fokon megnyerték a pert. A bíróság szerint a véleménynyilvánítás szabadságához tartozik az, ha valaki feltételes módban találgat egy párt finanszírozásával kapcsolatban.

A bíróság elfogadta vékony ténybeli alapnak azt, hogy Haris Évának megvan a képessége egy politikai alakulat támogatására: nem csak a családja anyagi helyzete miatt, hanem azért is, mert családi cége a  II. kerületi fideszes önkormányzattal áll szerződéses kapcsolatban. 

Haris Éva egyébként azzal érvelt: ő nem közszereplő, ezért nem kell elviselnie Szanyi véleménynyilvánítását, ami számára sértő, hiszen a Fidesszel hozza összefüggésbe.

Schiffer viszont arra mutatott rá: önmagában az, hogy valakit magánszemélyként a Fidesszel hoznak összefüggésbe, nem lehet becsületsértő, hiszen a kormánypártról van szó, amelyre több mint kétmillió ember szavazott. Ezzel az érveléssel Haris maga ismeri el, hogy közszereplő, ráadásul Haris arra is hivatkozott a beadványaiban, hogy ő a baloldali-liberális értelmiség ismert szereplője – érvelt az alperesi oldal. 

Ebből viszont két lehetséges következtetés adódik:

Haris vagy a baloldali-liberális értelmiség ismert alakjaként közszereplő, vagy ha nem, akkor a baloldali-liberális értelmiség valójában egy elszigetelt szekta, amely nem bír érdemi hatással a közéletre – következtetett Schiffer András.

A bíróság az előbbi megoldást választotta: közszereplőnek minősítette Haris Évát, akinek el kell viselnie Szanyi Tibor véleménynyilvánítását. Megvan ugyanis a logikai összefüggés, Szanyi ráadásul feltételes módban fogalmazott. 

Győzött tehát a szólásszabadság, bár üröm az örömben, hogy így sajnos arra még várnunk kell, hogy bírósági mondja ki: a baloldali-liberális értelmiség csak egy szekta. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek