Migránsriasztó kerékpárút

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2018.05.02. 08:53

Mielőtt arra gondolnánk, hogy a migránsok azért akarnak Ausztriába menni és nem ide, mert mi itt faszán megvédjük magunkat tőlük, jusson eszünkbe, hogy lehet inkább arról van szó, hogy inkább olyan országba mennének, ahol ha észreveszik, hogy sok a bringás, akkor lekaszálják a bicikliút melletti füvet, és nem rázzák az öklüket a füvet növesztő nemzetközi összeesküvésre. Lehet ez a nemzeti politika lényege, hogy ha sokáig szar hely maradunk, akkor tényleg nem jön ide senki.

Valahol azt olvastam, hogy Ausztriában a nem létező globális felmelegedés miatt az utóbbi pár évtizedben, évtizedenként egy hetet rövidült a síszezon. Vagyis egy héttel kevesebb idő maradt arra, hogy egy sportot középszerű szinten sem űző, ám sportszereket irracionálisan sok pénzért vásároló emberek bődületes összegeket költesenek el mindenféle alpesi falvakban.

Mit csináltak az osztrákok? Feltalálták Ausztriát, mint kerékpáros országot. A leolvadt lejtőkön downhillező montisok, az utakon pedig lihegő cicanadrágos hobbisportolók tekerik az aktuális Tour vagy Giro győztes gépe méregdrága másolatának pedáljait. Aztán megjelentek az elektromos rásegítésű gépek, amelyekkel már annyira fittnek se kell lenni.

Ugorjunk, Balaton, Plattenseeurlaub. A biciklizés nálunk is divatba jött, a telepi BMX-es hülyegyerek korszakom zárulta után húsz évvel én is elővettem 6-7 éve újra bringát, csak most már egykerekezés és lépcsőn ugrálás helyett normál bringázásra használom. Sokan vannak ezzel így,

a Balatonnál a hosszú hétvégén egymást érték a biciklisták.

Családok, használtan vásárolt kerékpártól fel egészen a zsír új elektromotoros Kalkhoffokon vagy KTM-eken feszítő alakokig. 

Hagyjuk is most a kulturális bajokat, mert tapintható a fejlődés, egyre kevesebb az ökörhugyozás módjára össze-vissza csalinkázó hülye, és örvendetesen ritkulnak a fürdőruhában karikázók is, egyre több a bukósisak. 

Jól reagálnak a vendéglátóhelyek, szinte minden strandon nyitva egy-egy hely, tele cicanadrágosokkal, fogy a radler, jólesik egy-egy lángos, ha aznapra az embernek 70-80 km van kitűzve. Drága, dehát ez a Balaton. A kereskedők vették a lapot, van akinek belefér egy pár májusi hosszú hétvége, ha nem is egy júliusi hétvége árában, de azért jön bevétel annak, aki nyitva tart. Ahol van pénz bringára, van pénz sörre is.

Viszont.

A bicikliutak, azok borzasztóak.

Tihany és Balatonfüred között valami idióta U alakú kanyarokat tervezett az útba (biztos a Csőszertől helyezték át és lírákat akart iktatni bele, mint a fűtéscsőbe). Az aszfalt göröngyös, púpos a gyökerektől. Nemcsak itt, hanem még egy csomó más helyen is. Szinte mindenütt fél méterrel keskenyebb, mint kéne. 

A bicikliút mellett szinte sehol nincs a fű lekaszálva. Egy csomó helyen, így például Csopakon, Balatonfüreden, bele van vezetve a parti sétányba, senki egy percig sem gondolkodott alternatív útvonalon. Ez különösen Balatonfüreden zavaró, rendszeresen kell a lépésben haladó tempóról is vészfékezni, mert valami terebélyes asszonyság, az ő pincsikutyája, vagy a rollerező, leginkább szívlapáttal arculcsapásra érdemes Ödönke szerint a bicikliút az nem a biciklistáké.

Az út mentén legalább 4-5 kilométerenként nincs egy nyavalyás kékre festett közkút, hogy ne kelljen az aktuális Pocak Büfében kamuvásárolni egy kulacstöltésért. Nem is beszélve arról a tevékenységről amelyet én egy fa mellett állva is el tudok végezni, a lányoknak viszont kockáztatni kell a kullancs-csípést ott ahol a legkevésbé vágynak ilyesmire. 

Ezek közül az aszfaltozás ami viszonylag sok pénzbe kerül, bár azért közel sem kell az autópályák alépítményét megcsinálni, sokkal fontosabb, hogy ne rázzon. 

Kaszálni, a falu végén egy közkutat kirakni, zsúfolt parti sétányt két utcával feljebb elkerülő utat felfesteni, az csak gondolkodás kérdése.

Hogy ezt miért ide írom, és miért nem a személyes FB oldalamra? 

Azért, mert ez egy politikai probléma. Igen, komoly probléma a migráció, az EU válsága, a migránsok, a migránsok, a migránsok és a migránsok.

Csak mielőtt arra gondolnánk, hogy a migránsok azért akarnak Ausztriába menni és nem ide, mert mi itt faszán megvédjük magunkat tőlük, jusson eszünkbe, hogy lehet inkább arról van szó, hogy inkább olyan országba mennének, ahol ha észreveszik, hogy sok a bringás,

akkor lekaszálják a bicikliút melletti füvet, és nem rázzák az öklüket a füvet növesztő nemzetközi összeesküvésre.

Esetleg a vizek országában raknak ki kutat, hogy ne húgyszagú budikban kelljen kulacsot tölteni, meg ilyenek. 

Bár ki tudja, lehet ez a nemzeti politika lényege, hogy ha sokáig szar hely maradunk, akkor tényleg nem jön ide senki. Szerintem nem éri meg, de ugye én a jelentéktelen kisebbség tagja vagyok.

A poszt a Diétás Magyar Múzsa FB-oldalán is megjelent, lájkoljátok ott is!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek